Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over - ΗΠΑ: Η Ουκρανία τελειώνει - Σκληρά πλήγματα Ρώσων σε Κίεβο, Kharkiv – Παραδοχή Budanov: Καταρρέουμε...

Game over - ΗΠΑ: Η Ουκρανία τελειώνει - Σκληρά πλήγματα Ρώσων σε Κίεβο, Kharkiv – Παραδοχή Budanov: Καταρρέουμε...
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανέφερε επίσημα – προσέξτε επίσημα – ότι η Γερμανία πάει σε πόλεμο με την Ρωσία και ο Γερμανικός λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί.
(upd26) Τα μηνύματα που έρχονται από την Δύση δείχνουν ένα πράγμα, η αρχή του τέλους για το σάπιο καθεστώς Zelensky έχει τελειώσει…
Η Ουκρανία θα οδηγηθεί στο χάος, θα καταρρεύσει χωρίς βοήθεια προειδοποιούν οι αμερικανοί που προβλέπουν ότι εάν σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα διακόψουν την στήριξη.
Εν τω μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αποκάλυψε ότι στόχος της Ρωσίας δεν είναι ο Ουκρανικός λαός αλλά το εγκληματικό καθεστώς που κυβερνάει την Ουκρανία, το καθεστώς Zelensky, υπονοώντας ότι ειρήνη με τον Zelensky δεν μπορεί να υπάρξει.
Και ενώ όλα αυτά είναι σοβαρές εξελίξεις δύο άλλα γεγονότα σοκάρουν ακόμη περισσότερο…
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανέφερε επίσημα – προσέξτε επίσημα – ότι η Γερμανία πάει σε πόλεμο με την Ρωσία και ο Γερμανικός λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί.
Εν τω μεταξύ δύο μεγάλα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο…
Η Ουκρανική πόλη Avdiivka που θεωρείτο απόρθητη πέφτει στα χέρια των ρώσων και ταυτόχρονα στην κατεύθυνση Kupyansk ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί εντυπωσιακή προέλαση με ελάχιστες απώλειες…
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός για μια ακόμη φορά διαλύει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας χτυπώντας το Kharkiv και το Κίεβο αλλά και άλλες πόλεις.

Παραδοχή Budanov (επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Oυκρανίας) - Αδύνατη η νίκη χωρίς γενική επιστράτευση

Σε κάθε περίπτωση, τα όρια στενεύουν περαιτέρω για τον ουκρανικό στρατό και συνολικά για την κυβέρνηση Zelensky.
Ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού παραδέχονται την οικτρή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, παρά την αμέριστη ενίσχυση που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ.
«Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι αισθητή», δήλωσε στους Financial Times ο ανώτατος στρατιωτικός επικεφαλής κατασκοπείας της Ουκρανίας, αντιστράτηγος Kyrylo Budanov, σε νέα συνέντευξή του, περιγράφοντας την πιο πιεστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου.
Προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς επιστράτευση» - κάτι που αντανακλά τη γενικότερη αντίληψη της στρατιωτικής ηγεσίας και υποδηλώνει πως υπάρχουν τεράστιες απώλειες από την ουκρανική πλευρά, παρά το γεγονός πως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος επίσημος απολογισμός των νεκρών.
Η Ρωσία, πιθανότατα έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες, ωστόσο μπορεί να αξιοποιήσει πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό όπως και οπλισμό, τον οποίο φέρεται επίσης να προμηθεύεται από τους συμμάχους της όπως είναι η Βόρεια Κορέα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ τους, οι FT ανέφεραν ότι ο Zelensky αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι αρχηγοί του στρατού του ζήτησαν να επιστρατεύσει περίπου 400.000 έως 500.000 νέους στρατιώτες για να αντικαταστήσει όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και για να ξεκουραστούν όσοι συμμετείχαν στις πιο έντονες μάχες.
Παρόλα αυτά, ο Budanov προσπάθησε να μεταφέρει μια αισιόδοξη εικόνα τη στιγμή που ακόμη και ο κυρίαρχος αμερικανικός Τύπος έχει χαρακτηρίσει ως πλήρη αποτυχία την προσπάθεια της ουκρανικής αντεπίθεσης, θεωρώντας τον πόλεμο ως μια καταστροφή για την Ουκρανία.

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στην Ουκρανία - Κατάλαβαν ότι πέταξαν τα λεφτά τους από το παράθυρο

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να στρέφουν την πλάτη στην Ουκρανία, τη στιγμή που η συνέχιση παροχής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο προκαλεί εσωτερικές εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται καλά ότι πέταξαν τα λεφτά τους από το παράθυρο", είπε ο εκπρόσωπος του Vladimir Putin, ο Dmitry Peskov, μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον Peskov, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky βρίσκεται "σε πολύ δύσκολη θέση" επειδή "δεν λαμβάνει πλέον χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετές οβίδες για αυτόν στο εξωτερικό και έχει προβλήματα στο εσωτερικό" της Ουκρανίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Κρεμλίνο προσπαθεί να εμφανίσει ως διχασμένες τις χώρες της Δύσης, όσον αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στην Ουκρανία, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου.
Η Μόσχα εμφανίζεται εξάλλου πολύ πιο αισιόδοξη μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, το περασμένο καλοκαίρι.
Στην πράξη, το μέτωπο των περίπου 1.000 χιλιομέτρων παραμένει "παγωμένο", κάτι που θεωρείται ότι είναι προς όφελος του ρωσικού στρατού ο οποίος τους τελευταίους μήνες ενίσχυσε τις θέσεις του, κινητοποιώντας την εθνική αμυντική βιομηχανία για να εξασφαλίσει τα αναγκαία πυρομαχικά και τη συνέχιση των επιχειρήσεών του.
Ο Peskov εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για τις διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν μια σημαντική οικονομική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία.
"Κάποια στιγμή ο (πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe) Biden είπε ότι ήταν επένδυση για τους Αμερικάνους" η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
"Αν το πιστέψουμε αυτό (…) τότε χρεοκόπησαν", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η Ουκρανία φοβάται από την πλευρά της ότι η δυτική βοήθεια θα αρχίσει να φθίνει ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών τον Ιούνιο και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, στη Γερμανία, οι δυτικές χώρες έχουν ήδη υποσχεθεί περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια στην Ουκρανία για να στηρίξουν την οικονομία της.

Μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση - Εκρήξεις σε Κίεβο, Kharkiv και άλλες πόλεις της Ουκρανίας...

Σε μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Κιέβου, του Kharkiv και άλλων ουκρανικών πόλεων όπως η Shostka στην περιοχή Sumy και το Pavlograd στην περιοχή Dnepropetrovsk προχώρησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 6 νεκρούς και για πάνω από 60 τραυματίες σε Κίεβο και Kharkiv.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα τους αναχαίτισε τους 21 από τους 41 πυραύλους διαφόρων τύπων που εκτόξευσε η Ρωσία.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, κτήρια κατοικιών και ένας αγωγός αερίου υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο και στο Kharkiv.
Στο Κίεβο, αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες στα δυτικά του κέντρου του Κιέβου, ενώ στο Kharkiv επλήγη κτήριο κατοικιών με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Igor Terekhov να εγκλωβιστούν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.

Ρωσία: Η επίθεση σε Κίεβο, Kharkiv δεν είναι απάντηση στην τρομοκρατία των Ουκρανών

Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση της σημερινής πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας κατά του Κιέβου, του Kharkiv και άλλων ουκρανικών πόλεων με την «τρομοκρατική» επίθεση των Ουκρανών κατά εμπορικού κέντρου στο Donetsk την περασμένη Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν είναι απάντηση στην τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών.
Εμείς συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση.
Ο στρατός μας δεν χτυπά αστικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές.
Δεν χτυπάμε αμάχους, σε αντίθεση με το καθεστώς του Κιέβου» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας πως αυτή είναι η διαφορά που χαρακτηρίζει τον ρωσικό στρατό από τον ουκρανικό στρατό.

Μαζικό πλήγμα σε στρατιωτικές υποδομές

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μαζικά πλήγματα με όπλα ακριβείας σε υποδομές και εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, οι επιθέσεις έγιναν κατά εγκαταστάσεων που παράγουν πυραύλους, πυρομαχικά και εκρηκτικά.
«Σήμερα το πρωί, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζικό χτύπημα με όπλα υψηλής ακρίβειας, με μεγάλης εμβέλειας όπλα από αέρος και εδάφους σε εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που παράγουν πυραύλους, πυρομαχικά και εκρηκτικά.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, επλήγησαν όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πέφτει η κρίσιμη για την Ουκρανία πόλη Avdiivka – Καταρρέει η Ουκρανική στρατιωτική ελίτ

Στα νότια της Avdiivka, το ρωσικό πεζικό, υποστηριζόμενο από τανκς και αεροσκάφη, διέρρηξε ένα ισχυρό προπύργιο της ουκρανικής άμυνας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) απωθήθηκαν από μεγάλα οχυρά στα δάση κοντά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Tsarskaya Okhota, όπου οι μάχες συνεχίζονταν για πολλούς μήνες.
Η ρωσική προέλαση δεν σταμάτησε εκεί.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση στους δρόμους της Avdiivka.
Αποσπάσματα εφόδου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσχισαν τις οδούς Chernyshevsky και Sportivnaya και το κτίριο της Ένωσης Νέων Avdiivsky.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη αποκτήσει βάση στα σπίτια στην οδό Sobornaya.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε δύο προπύργια Ουκρανών, Ρώσοι στρατιώτες κατέστρεψαν Γεωργιανούς και Πολωνούς μισθοφόρους καθώς και στρατιώτες του χωριστού συντάγματος Κιέβου του Προέδρου της Ουκρανίας Bogdan Khmelnitsky (στρατιωτική μονάδα A-0222).
Οι ελίτ ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να κλείσουν τις τρύπες στην άμυνα, αλλά χωρίς επιτυχία.
Το μισό από το επίλεκτο προσωπικό παραδόθηκε.
Ως αποτέλεσμα της ρωσικής προέλασης, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στην πόλη.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανικός στρατός υποχώρησε δυτικά της οδού Hrushevsky που οδηγεί στο κέντρο της πόλης.
Στην περιοχή της οδού Sportivnaya, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατασκευάζουν νέα γραμμή άμυνας κοντά στον σιδηρόδρομο.
Ο ουκρανικός στρατός εξοπλίζει θέσεις βολής σε ιδιωτικές κατοικίες, μεταξύ των οποίων τρέχουν χαρακώματα στις αυλές. Αυτή η τακτική θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταστροφή της πόλης, θα μετατραπεί σε ερείπια.

Starikov (απόστρατος Ουκρανός αντισυνταγματάρχης): Υποχώρηση στη γραμμή Zaluzhny

Για υποχώρηση του ουκρανικού στρατού σε μια νέα αμυντική γραμμή που έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται κάνει λόγο ο απόστρατος Ουκρανός συνταγματάρχης, Oleg Starikov.
Όπως ανακοίνωσε στο blog του στο Youtube, ο Starikov υποστήριξε ότι η αμυντική αυτή γραμμή θα ονομαστεί «γραμμή Zaluzhny», από το όνομα του επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αμυντική γραμμή κατασκευάζεται σε βάθος 10 με 15 χιλιομέτρων από τη σημερινή γραμμή του μετώπου.
Μόλις ολοκληρωθεί η αμυντική αυτή δομή, οι ουκρανικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν άμεσα σε αυτή τη νέα αμυντική γραμμή.
Προφανώς, εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, οι Ρώσοι στρατιώτες θα καταφέρουν να προωθηθούν σε ακόμα περισσότερα ουκρανικά εδάφη.

Alexander Syrsky (Ουκρανός στρατηγός): Η κατάσταση στο Bakhmut και στο Seversk είναι πολύ κρίσιμη για τον Ουκρανικό στρατό

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης στρατηγός Alexander Syrsky, επισκέφθηκε τις ταξιαρχίες στις κατευθύνσεις Seversky και Bakhmut ή Artemovsky, ανέφερε το Ουκρανικό μέσο Obozrevatel.
«Ο στρατηγός Alexander Syrsky, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επισκέφτηκε τις ταξιαρχίες στις κατευθύνσεις Seversk και Artemovsk της περιοχής του Donetsk.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτήρισαν τεταμένη την κατάσταση στις περιοχές αυτές.
Αργότερα, ο Syrsky δημοσίευσε ένα μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram στο οποίο αναγνώρισε επίσης προβλήματα σε αυτό το τμήμα της γραμμής επαφής.
«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και χαρακτηρίζεται από την εντατική χρήση πυροβολικού, όλμων, επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επιχειρήσεων από τον εχθρό».
Στις 21 Ιανουαρίου 2024, ο διοικητής μιας ομάδας ειδικών δυνάμεων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι στρατιώτες της ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων πήραν πιο πλεονεκτικές θέσεις στο Bakhmut.
Πρόσφατα, ο Βρετανός εμπειρογνώμονας Αλέξανδρος Μερκούρης ανέφερε ότι ο αρχιστράτηγος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny, και εκπρόσωποι του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας μετέβησαν επειγόντως στην περιοχή του Kharkiv λόγω των φόβων ότι οι Ρώσοι θα πάρουν τον έλεγχο της περιοχής.

Sergey Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Είμαστε κατά των εγκληματιών που κυβερνούν την Ουκρανία όχι κατά του Ουκρανικού λαού

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στοχεύει στο εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου, όχι στην Ουκρανία ή στον αδελφό λαό της, δήλωσε ο Sergey Lavrov Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022 όχι εναντίον της Ουκρανίας ή του ουκρανικού λαού, με τον οποίο έχουμε ακόμη αδελφικούς δεσμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 2014, σχεδόν 7 εκατομμύρια Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο στο έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε ο Sergey Lavrov στο συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
«Αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του εγκληματικού καθεστώτος, το οποίο είχε ξεπεράσει τα όρια καθώς είχε ένα αίσθημα ατιμωρησίας και ήταν απρόθυμο, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειές μας εδώ και πολλά χρόνια, να εγκαταλείψει τον πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο νότο και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και την πολιτική ολοκληρωτικών διακρίσεων κατά των Ρωσόφωνων Ουκρανών, που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα».
«Οι δυτικοί χειριστές του καθεστώτος του Κιέβου, που ήταν πίσω από το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο πριν από 10 χρόνια, όχι μόνο δεν κατάφεραν να χαλιναγωγήσουν τους ηγέτες της κλίκας του Κιέβου όλο αυτό το διάστημα, αλλά εξόπλιζαν αθόρυβα την Ουκρανία και την προετοίμαζαν για πόλεμος κατά της Ρωσίας υπό την κάλυψη της δέσμης μέτρων του Μινσκ», είπε ο Sergey Lavrov.
«Το γνωρίζουμε τώρα από τις ομολογίες των ανθρώπων που συμμετείχαν άμεσα σε αυτό, οι οποίοι συνέταξαν και υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ και τις υπέβαλαν σε αυτό το συμβούλιο για έγκριση».

Φόρμουλα ειρήνης χωρίς τη Ρωσία δεν υπάρχει

«Όλες αυτές οι φόρμουλες είναι ένας δρόμος προς το πουθενά», είπε ο Sergey Lavrov, σχολιάζοντας τη «φόρμουλα ειρήνης» του Ουκρανού προέδρου Zelensky.
«Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, τόσο καλύτερα θα είναι τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Δύση, στην οποία η «σταυροφορία» κατά της Ρωσίας έχει ήδη δημιουργήσει προφανείς, κινδύνους φήμης και υπαρξιακούς κινδύνους.
Σας συμβουλεύω να το ακούσετε προσεκτικά όσο υπάρχει ακόμη χρόνος» προειδοποίησε ο Sergey Lavrov

Boris Pistorius (Γερμανός Υπουργός Άμυνας): Πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία πρέπει να προετοιμαστούμε

Η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, επομένως η Γερμανία πρέπει να οπλιστεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF.
«Πρέπει να υπολογίσουμε αυτό το ενδεχόμενο.
Και όταν υπολογίζουμε κάτι, πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κίνδυνο που είναι άγνωστος, είτε θα έρθει ή όχι.
Είναι απαραίτητο να οπλιστούμε για αυτό το ενδεχόμενο - αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι απαραίτητο», είπε ο υπουργός Boris Pistorius.
Επίσης πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό, μια γερμανική ταξιαρχία θα πρέπει να είναι παρούσα στη Βαλτική, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα» μέχρι το 2027.
«Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν σε μια περίοδο αρκετών ετών που θα χρειαστεί για να μπορέσει η Ρωσία να το κάνει αυτό να ξεκινήσει εχθροπραξίες.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις - κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα.
Και αυτή τη φορά μπορεί να είναι σε 3 με 5 χρόνια - πρέπει να οπλιστούμε», είπε ο Boris Pistorius.
Νωρίτερα, η γερμανική Bild δημοσίευσε απόρρητα στοιχεία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Bild αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες πριν από τη δημοσίευση, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι «η εξέταση διαφόρων σεναρίων, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά απίθανα», είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Η αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συνέκρινε ειρωνικά το υλικό της Bild με «το ωροσκόπιο του περασμένου έτους για τους Ιχθύς στον Καρκίνο»
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Stephen Bryan (ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί δεν αντέχουν την πίεση των Ρώσων – Ο πανικός ξεκίνησε στην Ευρώπη

Ο πανικός ξεκίνησε στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης ικανότητας της Ουκρανίας να αντέξει την πίεση από τον ρωσικό στρατό υποστηρίζει ο πρώην Βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Stephen Bryan σε άρθρο του στον ιστότοπο Weapons and Strategy.
«Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοι του Zelensky, που εξακολουθούν να λένε ότι θέλουν να του παράσχουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που επιθυμεί, κατανοούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αντέξει τη ρωσική στρατιωτική πίεση.
Γι' αυτό η Ευρώπη είναι τώρα σε πανικό και η Ουάσιγκτον αναπτύσσει μια νέα στρατηγική» υποστηρίζει ο Bryan, ο οποίος αναφέρει πως τα κράτη της Ευρώπης φοβούνται τη νίκη της Μόσχας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Για αυτό το λόγο, και - όπως αναφέρει - πολιτικοί και στρατιωτικό προσωπικό των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχίας για χάρη ενός φερόμενου πιθανού πολέμου από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως εντός των επόμενων ημερών, θα αρχίσει η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η άσκηση που έχει την ονομασία Steadfast Defender 2024 και στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 στρατιώτες, έχει ως βασικό σενάριο πως η Ρωσία εισβάλλει στην Ευρώπη.

John Kirby (Συμβούλιο Ασφαλείας ΗΠΑ): Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την βοήθεια, θα το κάνουν και άλλες χώρες, η Ουκρανία θα καταρρεύσει


Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, John Kirby, θεώρησε «πολύ πιθανό» οι δυτικές χώρες να αποσύρουν την υποστήριξη από την Ουκρανία εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν υποστηρίξει τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι ορισμένοι από τους συμμάχους και τους εταίρους μας ενδέχεται να λάβουν διαφορετικές αποφάσεις εάν δουν ότι η αμερικανική ηγεσία παραπαίει ή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείπουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία», είπε ο John Kirby κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
«Αυτό θα έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο John Kirby.
Η κυβέρνηση έστειλε αίτημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από αρκετούς μήνες.
Συνολικά, ο Λευκός Οίκος θέλει να λάβει περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 60 περίπου προορίζονται για την Ουκρανία.
Οι διαφωνίες για τη μετανάστευση ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής στο αίτημα του Λευκού Οίκου για βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Αμετανόητος Borrell (Ευρωπαϊκή Διπλωματία): Δώσαμε 30 δισεκ. στην Ουκρανία, εκπαιδεύσαμε 40.000 στρατιώτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παρείχαν στην Ουκρανία πυρομαχικά και όπλα αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκπαίδευσαν σχεδόν 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell σε άρθρο για την ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει άνευ προηγουμένου οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη, προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυρομαχικά και όπλα αξίας σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και εκπαιδεύοντας σχεδόν 40.000 Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της ΕΕ»
Επισήμανε ότι η σύγκρουση βοήθησε στην ενίσχυση της «διατλαντικής ενότητας».
«Ωστόσο, ήμασταν συχνά πολύ αργοί για να παραδώσουμε τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία και ενεργήσαμε μόνο όταν φαινόταν ότι η Ρωσία μπορούσε να προχωρήσει», παραδέχθηκε ο Josep Borrell.
«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χρειαζόμαστε μια αλλαγή παραδείγματος:
Πρέπει να περάσουμε από την υποστήριξη της Ουκρανίας «όσο χρειάζεται» στη δέσμευση σε «ότι χρειάζεται» για να πετύχει τη νίκη».
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες 14 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban εμπόδισε τις τροπολογίες στην πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027 που θα παρείχαν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία πρότεινε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία σταδιακά, σε ετήσια βάση, και με αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

ZDF (Γερμανικό ΜΜΕ): Ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει και εγκαταλείπει εδάφη

Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εγκαταλείψει εδάφη της Ουκρανικής επικράτειας λόγω της κρίσιμης έλλειψης πυρομαχικών και της αδυναμίας απόκρουσης των επιθέσεων του ρωσικού στρατού, αναφέρει το Γερμανικό μέσο ενημέρωσης ZDF.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού, κάτι που τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν εδάφη».
Το ZDF σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση Kupyansk και να απελευθερώσει το χωριό Krakhmalnoye, στην περιοχή Kharkiv.
To υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε το χωριό Krakhmalnoye στην περιοχή Kharkiv.
H Ρωσία ελέγχει 35 οικισμούς στην περιοχή Kharkiv, στους οποίους ζουν περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Οι ρώσοι σκότωσαν επαγγελματίες Γάλλους μισθοφόρους στην Ουκρανία

Οι Γάλλοι μισθοφόροι που σκοτώθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2024 ήταν επαγγελματίες στρατιώτες, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αξιωματικός της CIA.
«Η διαφορά μεταξύ των μισθοφόρων που σκοτώθηκαν στο Kkarkiv είναι ότι οι μισθοφόροι πριν από δύο χρόνια, έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και είπαν: «Ε, τώρα θα ήθελα να μπορούσα να πάω να παίξω ως στρατιώτης», δεν είχαν καμία στρατιωτική εμπειρία ή εκπαίδευση, και ήταν περισσότερο βάρος παρά οποιαδήποτε βοήθεια.
Υποθέτω ότι οι μισθοφόροι που σκοτώθηκαν στο Kharkiv ήταν πρώην μέλη της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, που σημαίνει ότι είχαν εμπειρία και μαχητικές ικανότητες», είπε ο Larry Johnson.
Σημείωσε επίσης ότι η ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία μισθοφόρων στην Ουκρανία μπορεί να υποδηλώνει ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν έτσι να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα των ξένων όπλων, αφού οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά.
Στις 17 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα, με ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας, κατέστρεψαν ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης στο Kharkiv για ξένους μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι μισθοφόροι.
Το τμήμα σημείωσε ότι περισσότεροι από 60 μισθοφόροι σκοτώθηκαν.
Η Γαλλία διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως προπαγάνδα αλλά οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν απλά διέψευσαν τους Γάλλους.

Polityka (Πολωνικό περιοδικό): Η Ρωσία έχει τυφλώσει τους Ουκρανούς με ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Ο ρωσικός στρατός εμποδίζει τα δυτικά όπλα υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πόλεμο, γράφει το πολωνικό περιοδικό Polityka.
«Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Ρώσοι υιοθετούν όλο και πιο αποτελεσματικά συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών που διαταράσσουν τον έλεγχο των ουκρανικών drone, μπερδεύουν τα όπλα που καθοδηγούνται με GPS, εμποδίζουν τις ραδιοεπικοινωνίες και καθιστούν τυφλά τα ραντάρ, ρίχνοντας πίσω ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό στην εποχή των μουσκέτων και των σπαθιών», αναφέρει το Polityka.
Όπως σημειώνεται στο Polityka, οι προηγμένες ρωσικές τεχνολογίες δοκιμάζονται στα όπλα των χωρών του ΝΑΤΟ στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, κάτι που τους επιτρέπει να τα βελτιώνουν για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων.

Time (Αμερικανικό Περιοδικό): «Εθισμός στα ναρκωτικά» θέλει την προσοχή όλου του κόσμου

Ο Vladimir Zelensky βιώνει έναν «ναρκωτικό» εθισμό στην προσοχή του κοινού, δήλωσε ο Simon Shuster δημοσιογράφος του αμερικανικού Time σε συνέντευξή του στη Le Figaro.
Σύμφωνα με τον Simon Shuster, υπό τον Zelensky, θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να «βάλει τέλος στη στρατιωτική προπαγάνδα» και να επιστρέψει τα τηλεοπτικά κανάλια στον έλεγχο των νόμιμων κατόχων τους.
«Σε τελική ανάλυση, ξέρει ότι αυτά τα κανάλια θα αρχίσουν αμέσως να τον επικρίνουν.
Στην πραγματικότητα, το αδύνατο σημείο του Zelensky δεν είναι η δίψα για κέρδος, αλλά κυριολεκτικά ένας εθισμός στα ναρκωτικά στην αγάπη από το κοινό, την κοινωνία, στην περίπτωση του Zelensky είναι εμφανής η αδυναμία του να ανταποκριθεί επαρκώς στην κριτική», δήλωσε ο Simon Shuster.
Κατά τη γνώμη του Simon Shuster, το ενδεχόμενο το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Ουκρανίας να σημαδευτεί από μια «μετάπτωση στην απολυταρχία».
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2023, ο Shuster δημοσίευσε ένα άρθρο στο Time με σχόλια από τον Zelensky και εκπροσώπους της ομάδας του, λέγοντας ότι η πίστη του Ουκρανού πολιτικού σε μια υποτιθέμενη νίκη, ακόμη και παρά τις αποτυχίες στις μάχες, εμπόδιζε τις προσπάθειες να χαραχθούν νέες στρατηγικές.

EXXpress: Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν άλογα με Javelin

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί άλογα στη μάχη, γράφει η αυστριακή EXXpress.
Μια φωτογραφία δείχνει έναν Ουκρανό στρατιώτη με ένα αντιαρματικό σύστημα πυραύλων Javelin, να κάθεται σε ένα άλογο - «το νεότερο όχημα παντός εδάφους του», με ένα αμερικανικό θωρακισμένο αυτοκίνητο HMMWV να στέκεται δίπλα του.
«Ο τετράποδος φίλος και συνάδελφός τους, φυσικά, πρέπει να είναι αλεξίσφαιρος.
Προφανώς, η επείγουσα ανάγκη για μεταφορά οδήγησε σε τέτοιες τολμηρές αποφάσεις από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», γράφει η EXXpress.

Fico (Πρωθυπουργός Σλοβακίας): Στο Κίεβο της Ουκρανίας δεν γίνεται πόλεμος, η ζωή κυλά κανονικά

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico επέμεινε σήμερα πως η ζωή των κατοίκων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι «απολύτως φυσιολογική» αφού «δεν γίνεται πόλεμος στο Κίεβο», παρότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή λίγες μόλις ώρες νωρίτερα.
Αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο, ο σλοβάκος πρωθυπουργός διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν εξαιτίας εμπρηστικών σχολίων του Fico , ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας και έκρινε ότι το Κίεβο θα έπρεπε να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην πόλη Ούζχοροντ της δυτικής Ουκρανίας, όπου θα συναντήσει τον ουκρανό πρωθυπουργό Denis Schmihal, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Fico μήπως θα ήταν καταλληλότερη επιλογή να επισκεφθεί το Κίεβο ώστε να σχηματίσει άποψη για τον πόλεμο που μαίνεται σχεδόν δύο χρόνια τώρα.
Η απάντηση του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν:
«Γιατί να πάω στο Κίεβο όταν μπορώ να συναντήσω τον ουκρανό πρωθυπουργό στο Ούζχοροντ; Δεν βλέπω διαφορά».
«Πιστεύετε πραγματικά ότι γίνεται πόλεμος στο Κίεβο; Θα αστειεύεστε! Παρακαλώ, ελπίζω να μην μιλάτε σοβαρά.
Πηγαίνετε εκεί και θα διαπιστώσετε ότι η ζωή είναι φυσιολογική στην πόλη, απολύτως φυσιολογική», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.
Ο Robert Fico υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για «να σταματήσουν οι μάχες».
Αλλά, συμπλήρωσε ότι δεν θα σταματήσουν με περισσότερες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας υποστηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει δεσμευτεί πως θα εμποδίσει την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

Αγελάδα... με μετρητά η ΕΕ για τη Ρωσία - Δυσκολεύεται να επιβάλει νέες κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να καταλήξει σε νέους περιορισμούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Politico.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλα τα μεγάλα αντικείμενα έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις", ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, "ή τα άλλα μεγάλα δεν είναι διαθέσιμα, όπως τα πυρηνικά ή το υγροποιημένο φυσικό αέριο".
Η κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει "μια αγελάδα μετρητών" για τη Ρωσία, η οποία είναι ένας σημαντικός περιφερειακός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε η εφημερίδα.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν μάλιστα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αυτού του καυσίμου από τη Ρωσία.
Η Ουγγαρία και άλλες ανατολικές χώρες της ΕΕ έχουν αντιταχθεί στις κυρώσεις στον ρωσικό πυρηνικό τομέα, ενώ η ρωσική Rosatom κατασκευάζει επί του παρόντος δύο νέους αντιδραστήρες για την Ουγγαρία", ανέφερε το Politico.
Η ΕΕ πρόκειται να θεσπίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ΕΕ.

Βελγική ληστεία: Οι Βρυξέλλες στέλνουν στην Ουκρανία ρωσικά κεφάλαια ύψους 611 εκατ. ευρώ

Περί τα 611 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα που έχουν παραγάγει ρωσικά assets θα στείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία το 2024, ανέφερε η La Libre, επικαλούμενη τον υπουργό Άμυνας του Βασιλείου, Ludivine Dedonder.
«Σύμφωνα με το γραφείο του Βέλγου υπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, μιλάμε για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει η βελγική κυβέρνηση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στα μέσα Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Vincent van Peteghem, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε αρχίσει να αναπτύσσει τρόπους διοχέτευσης εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας υπέρ της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ και οι χώρες της G7, μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ διατηρούνται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear.
Στα τέλη Οκτωβρίου, αυτή η εταιρεία ανέφερε ότι το εννεάμηνο του 2023 κέρδισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Επισημαίνεται πως παρά ταύτα, όπως έχει προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η χρήση παγωμένων αποθεματικών για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη φήμη του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Robert Zoellick (πρώην Παγκόσμια Τράπεζα): Να δημευτούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η μεταφορά μέρους τους στην Ουκρανία θα ήταν «ένα δίκαιο μέτρο», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick σε άρθρο για τους Financial Times.
Οι φίλοι της Ουκρανίας πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο από την Ουκρανία.
Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένα κομψό μέτρο», είναι πεπεισμένος ο πρώην τραπεζίτης.
Ο Zoellick πρότεινε επίσης την αποστολή μέρους των κατασχεθέντων κεφαλαίων σε αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της G7 πάγωσαν ρωσικά συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισ επενδύσεις βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς του βελγικού Euroclear, ενός μεγάλου συστήματος διακανονισμού και εκκαθάρισης.
Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, η Euroclear ανέφερε ότι μέσα σε μόλις εννέα μήνες είχε κερδίσει τρία δισεκ ευρώ από επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_222024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_222024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_222024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_222024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_222024_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης