Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο δήμαρχος του Κιέβου θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - «Αδύνατο όταν κυριαρχούν η βία, οι απειλές, η λογοκρισία»

Ο δήμαρχος του Κιέβου θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - «Αδύνατο όταν κυριαρχούν η βία, οι απειλές, η λογοκρισία»
«Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον πλήρη κίνδυνο της στιγμής;» σημειώνει σε οξύτατους τόνους ο δήμαρχος του Κιέβου
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko επέκρινε τη συστηματική βία και τους εκβιασμούς κατά δημοσιογράφων και επιχειρηματιών στην Ουκρανία, εκφράζοντας, παράλληλα αμφιβολίες ότι η χώρα του πλησιάζει προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, στο κανάλι του στο Telegram, ο πολιτικός ανέφερε ότι μεγάλες παγκόσμιες εκδόσεις αναφέρουν παρενόχληση και απειλές κατά ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην Ουκρανία, καθώς και φαινόμενα υποκλοπών και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως λέει, ασκείται αφόρητη πίεση στους επιχειρηματίες.
«Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για τρελούς εκβιασμούς, για απαιτήσεις να εγκαταλείψουν ένα μερίδιο στην επιχείρηση ή να το εγκαταλείψουν εντελώς. Εάν δεν συμφωνείτε, θα υπάρξουν ποινικές υποθέσεις, έρευνες, ηχηρές δηλώσεις, και μπορούν ακόμη και να «βρουν ρωσικό ίχνος». <…> Είναι πραγματικά ένα κράτος στο οποίο συμβαίνει αυτό, εντάσσεται στην ΕΕ; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον πλήρη κίνδυνο της στιγμής;» σημειώνει σε οξύτατους τόνους στην ανάρτησή του.
Ο Klitschko πρόσθεσε ότι μετά από τέτοιες ενέργειες των αρχών στην Ουκρανία δεν θα μείνει κανείς που θα πληρώνει φόρους, θα προσφέρει θέσεις εργασίας, θα επενδύει, οι εταίροι θα εγκαταλείψουν τη χώρα, η οποία "διολισθαίνει σε ένα τρομερό παρελθόν"».
«Τέτοιες διαδικασίες στην Ουκρανία σίγουρα δεν φέρνουν <…> το ευρωπαϊκό μέλλον πιο κοντά», κατέληξε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος του Κιέβου.
Επισημάινεται ότι η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την ένταξη ελήφθη από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου 2023.
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ χορήγησε στη χώρα το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Η Ευρώπη έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει ότι αυτή η απόφαση ήταν μάλλον συμβολική.
Το καθεστώς του υποψηφίου αφεαυτού, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει απαραίτητα πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά τα βήματα δεν υποχρεώνουν τις Βρυξέλλες σε τίποτα.
Άλλωστε, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα από το 1999 και διαπραγματεύεται την ένταξη με την ΕΕ από το 2005, η Βόρεια Μακεδονία από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010 και η Σερβία από το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης