Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλανήτης «καίγεται» αλλά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο εντός 10ετίας

Ο πλανήτης «καίγεται» αλλά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο εντός 10ετίας
Η έρευνα της Oxfam
Σχετικά Άρθρα
Στην πιο δύσκολη περίοδο της ανθρωπότητας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πάμπλουτοι συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να γίνονται ακόμη πιο πάμπλουτοι.
Αυτό το σκοπό υπηρετούν εξάλλου ορισμένα οικονομικά συστήματα, αν όχι όλα, με κορυφαίο τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.
Κάποιος θα πει, «πάντα έτσι ήταν η ανθρωπότητα». Σωστή παρατήρηση, αλλά αυτό που αλλάζει με τα χρόνια, είναι η ένταση και η έκτακτη της ανισότητας.
Ενδεικτικά, ενώ πήρε αιώνες στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει τους πρώτους εκατομμυριούχους, πλέον οι δείκτες δισεκατομμυριούχων (όπως του Bloomberg) «δουλεύουν υπερωρίες» και ο κόσμος γεμίζει δισεκατομμυριούχους. Διότι, αν μη τι άλλο, σε αυτό το σύστημα ο πλούτος λειτουργεί ως μαγνήτης για ακόμη περισσότερο πλούτο.
Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο κόσμος γνώρισε μια «εντυπωσιακή αύξηση του ακραίου πλούτου» και μόνο στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι είναι 46% πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνδρες (Elon Musk, Jeff Bezos, Larry Ellison) αύξησαν την καθαρή τους περιουσία κατά 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την παγκόσμια ανισότητα.
Να σημειωθεί ότι 37,9 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια, ήτοι το 11,5% του συνολικού πληθυσμού...
Επίσης, η Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιάσει τον τεράστιο πλούτο τους από το 2020. Ενδεικτικά, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια!
«Βρισκόμαστε μάρτυρες των απαρχών μιας δεκαετίας διχασμού, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να επωμίζονται τα οικονομικά κύματα της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου, ενώ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων εκτινάσσονται», δήλωσε στο CNBC ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar.
«Αναμένουμε να δούμε συνεχή συγκέντρωση ακραίου πλούτου στην κορυφή», πρόσθεσε η Rebecca Riddell, επικεφαλής της πολιτικής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης στην Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης