Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καραμπερίδης (Παν. Plymouth): Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα πλησιάζει επικίνδυνα στις τσέπες των καταναλωτών

Καραμπερίδης (Παν. Plymouth): Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα πλησιάζει επικίνδυνα στις τσέπες των καταναλωτών
Ο Λέκτορας ναυτιλιακών οικονομικών επεσήμανε ότι οι εταιρείες αξιολογούν τους κινδύνους διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα και σταθμίζουν κατά πόσο τις συμφέρει ο διάπλους της Αφρικής
Ο Σταύρος Καραμπερίδης, Λέκτορας ναυτιλιακών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, τονίζει ότι το αυξημένο κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες, λόγω της εντεινόμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσας μεταξύ των Houthis και της Δύσης, αρχίζει να γίνεται αισθητό στους καταναλωτές.
«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τις συνέπειες των επιθέσεων», τόνισε σχετικά ο Καραμπερίδης στο Al Jazeera.
«Τώρα βλέπουμε πλοία να κάνουν ουρές έξω από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, έχουμε δει διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού – φυσικά δεν ήταν εξαιρετικά καταστροφικό, αλλά βλέπουμε αυτού του είδους τις καθυστερήσεις, οι ναύλοι να αυξάνονται και αυτά τα κόστη μετακυλίονται, τελικά, στους καταναλωτές, δυστυχώς» εξήγησε ο Λέκτορας Οικονομικών.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι εταιρείες αξιολογούν τους κινδύνους διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα και σταθμίζουν κατά πόσο τις συμφέρει ο διάπλους της Αφρικής, προσθέτοντας,δε, έξοδα.
«Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, έχουμε δει ναυτικές δυνάμεις να συνοδεύουν ορισμένα από τα πλοία, εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες να κρατήσουν τη συνολική αρτηρία ανοιχτή, αλλά φυσικά, όπως μπορείτε να φανταστείτε, ορισμένες από τις εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το ρίσκο», σημείωσε.
Τέλος, υποσημείωσε ότι τα ασφαλιστικά τέλη για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά και στις τιμές των προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης