Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Strike Germany»: Μποϊκοτάζ εξαιτίας φιλοϊσραηλινής πολιτικής

«Strike Germany»: Μποϊκοτάζ εξαιτίας φιλοϊσραηλινής πολιτικής
Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος στον οποίο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούν σε μποϊκοτάζ των γερμανικών πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Οι περίπου 1.000 υπογράφοντες κατηγορούν τη Γερμανία για την φιλοισραηλινή της στάση στον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή. Η πρωτοβουλία ονομάζεται "Strike Germany" και κατηγορεί τα ιδρύματα ότι καταστέλλουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και συγκεκριμένα τις "εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ των Παλαιστινίων". Δεν είναι ακόμη ωστόσο γνωστό πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία.
Η εκστρατεία έχει ήδη οδηγήσει στην ακύρωση προγραμματισμένων εμφανίσεων DJ από Ολλανδία, Μ. Βρετανία και Ουγκάντα στο διάσημο βερολινέζικο κλαμπ της τέκνο σκηνής Berghain. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες επρόκειτο να παίξουν στο φεστιβάλ CTM για πειραματική και ηλεκτρονική μουσική, το οποίο ξεκινά στις 26 Ιανουαρίου.

Η Ανί Ερνό υποστηρίζει το κίνημα "Strike Germany"

Αρκετές εκατοντάδες καλλιτέχνες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής υπέρ του Strike Germany - μεταξύ αυτών και γνωστά ονόματα όπως η μουσικός Γιασμίν Χαμντάν και η ηθοποιός Ίντια Μουρ, γνωστή από τη σειρά του Netflix "Pose". Η επιφανέστερη ωστόσο είναι η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό, βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τη συμμετοχή της στην καμπάνια επιβεβαίωσε την Τρίτη ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Suhrkamp με τον οποίο συνεργάζεται.
Όταν της απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2022, η 83χρονη συγγραφέας κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται κοντά στο κίνημα BDS (Boycott, divestment and sanctions), το οποίο στρέφεται κατά των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας με το Ισραήλ μεταξύ άλλων στον πολιτισμό και την επιστήμη. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων, κ. Σούστερ έκανε μάλιστα λόγο για πλήγμα στον παγκόσμιο αγώνα κατά του αντισημιτισμού. Τότε, η συγγραφέας τόνισε ότι έκανε διάκριση μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του ισραηλινού λαού.

Επιφυλακτική η αντίδραση του γερμανικού υπ. Πολιτισμού

Το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αντέδρασε επιφυλακτικά στο κίνημα "Strike Germany". Η υφυπουργός Πολιτισμού Κλάουντια Ροτ δεν θέλησε να σχολιάσει τα γεγονότα. Το γραφείο της πολιτικού με ανακοινωσή του τόνισε στην εφημερίδα Rheinische Post πως η κυρία Ροτ δεν πιστεύει στα μποϊκοτάζ στον τομέα του πολιτισμού. "Έχει επίσης μια εντελώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στο γερμανικό πολιτισμό", αναφέρει μεταξύ άλλων η τοποθέτησή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης