Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικός αναθεωρητισμός: Ο Zelensky οριοθέτησε την «ιστορική Ουκρανία» με ... προεδρικό διάταγμα

Ιστορικός αναθεωρητισμός: Ο Zelensky οριοθέτησε την «ιστορική Ουκρανία» με ... προεδρικό διάταγμα
Το διάταγμα καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα «σχέδιο δράσης προκειμένου να διατηρηθεί εθνική ταυτότητα των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky οριοθέτησε μέσω ... διατάγματος τις περιοχές της Ρωσίας που κατοικούνται, όπως ισχυρίζεται, «ιστορικά» από Ουκρανούς, κάνοντας παράλληλα έκκληση για σεβασμό των δικαιωμάτων των αντίστοιχων πληθυσμών στις εκεί περιοχές.
Στο σχετικό διάταγμα αμφιβόλου νομικής ισχύος, που δημοσιεύθηκε από την ουκρανική προεδρία, αναφέρονται οι περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, και Kursk, που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, το διάταγμα εγκαλεί τη Ρωσία ότι διέπραξε και διαπράττει εκεί «ενέργειες που αποσκοπούν να καταστρέψουν την εθνική ταυτότητα και να καταπιέσουν τους Ουκρανούς, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους»
Επιπλέον, το διάταγμα καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα «σχέδιο δράσης προκειμένου να διατηρηθεί εθνική ταυτότητα των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία, περιλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες κατοικούν ιστορικά».
Παραπέρα, καλεί ώστε να διερευνηθούν «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Ουκρανών που ζουν ή έχουν ζήσει εκεί» και καταγγέλλει την αναγκαστική ρωσοποίηση, την πολιτική καταπίεση και την απέλαση Ουκρανών.
Αναφέρεται, έτσι σε «εκατομμύρια ανθρώπους ουκρανικής καταγωγής ζουν στο ρωσικό έδαφος, συνέπεια της τσαρικής και σοβιετικής κυριαρχίας, των μετακινούμενων συνόρων και των απελάσεων της σταλινικής εποχής»
Κατά τη γνωστή επωδό του αφηγήματος του Κιέβου, η Μόσχα κατηγορείται εξ άλλου ότι ρωσοποιεί με τη βία τα εδάφη που κατέχει, ότι ξαναγράφει την Ιστορία και ότι έχει απελάσει κατοίκους, κυρίως παιδιά.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι καταπιέζει τους κατοίκους που αρνούνται να δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα.
Πάντως, επισημάινεται πως το προεδρικό διάταγμα του Zelensky δεν διεκδικεί ρωσικά εδάφη.
Από την πλευρά της η Ρωσία, διεκδικεί την προσάρτηση πέντε περιοχών που το Κίεβο θεωρεί νομιμοποιημένα και νόμιμα δικές του: της Κριμαίας το 2014, την οποία ακολούθησε το 2022 εκείνη των περιοχών Lukhansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης