Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά ίπταται η Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,36% ο Dow, o S&P 500 + 0,22%

Σε νέα ιστορικά υψηλά ίπταται η Wall, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα - Στο +0,36% ο Dow, o S&P 500 + 0,22%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Σε νέα ιστορικά υψηλά «πέταξε» το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 38.000 μον. και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να κινείται σταθερά πάνω από τις 4.850 μον., σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας bull market.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς τα κέρδη των εισηγμένων αναμένεται να δώσουν περαιτέρω πτώση ή να ρίξουν την αγορά.
Παράλληλα, η νομισματική πολιτική αποτελεί άλλο ένα φλέγον ζήτημα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δίνει σημάδια αναζωπύρωσης, ενώ κινείται πέρα από την τιμή στόχο του 2%, γεγονός που μειώνει τις προσδοκίες για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,36% στις 38.001 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,22% στις 4.850 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,32% στις 15.360 μον.
87_2.JPG
Πάντως, η ισχύς της Wall Street θα εξαρτηθεί -φαινομενικά- από το αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προσγειώσει ηπίως την αμερικανική οικονομία, δηλαδή να επιτύχει τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να υπάρξει ύφεση.
Παράλληλα, οι traders τώρα προεξοφλούν πιθανότητα περίπου 46% για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed τον Μάρτιο, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.
Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη μείωση από σχεδόν 81% την προηγούμενη εβδομάδα.
Επίσης, δίνεται πιθανότητα 54% η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, από περίπου 19% μια εβδομάδα πριν.

Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -αν και έχουν χάσει μέρος από τα αρχικά κέρδη τους- με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ την Πέμπτη (25/1/2024).
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε κέρδη 0,77% στις 16.683 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 7.487 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 7.413 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,56%, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB βρέθηκε στις 30.182 μονάδες με απώλειες 0,33%
90_2.JPG
Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια την Πέμπτη (25/1/2024), με το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση να στρέφεται στο αν θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις για τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωσή τους.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είχε αποφύγει μετά τη προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, και μιλώντας από το Davos, η ίδια δήλωσε ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Με τη δήλωση αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες. Οι αγορές προεξοφλούσαν ότι η συνολική μείωση των επιτοκίων το 2024 θα ξεπερνούσε τις 150 μονάδες βάσης, δηλαδή ότι θα γίνονταν συνολικά έξι μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης η καθεμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης