Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την πλάτη της Κίνας βλέπει η ΕΕ στις έρευνες για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

tags :
Την πλάτη της Κίνας βλέπει η ΕΕ στις έρευνες για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας
Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen, έχει προωθήσει μια στρατηγική "derisking" από την Κίνα
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για τις ανάγκες της Κομισιόν, η ασιατική υπερδύναμη άφησε πίσω της την ΕΕ στον τομέα των ερευνών για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.
Το πόρισμα αυτό, φέρνει πονοκέφαλο στα ευρωπαϊκά επιτελεία, τα οποία επιταχύνουν τα τελευταία χρόνια την στροφή τους στην πράσινη ενέργεια.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το Πεκίνο είναι πρωτοπόρο στις επιστημονικές δημοσιεύσεις πάνω σε θέματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας αλλά και στις μπαταρίες λιθίου.
Εξίσου δυναμικά, φαίνεται να είναι και στις μελέτες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας και την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
Όλα δείχνουν πως η ΕΕ χάνει την συγκεκριμένη κούρσα, καθώς εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα, ειδικά σε σχέση με το 2010, οπότε και πρωτοστατούσε σε δημοσιεύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς.
"Η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο παγκόσμιος ηγέτης στην επιστήμη και την καινοτομία, για αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες", αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. "Η έκθεση της ΕΕ στην Κίνα γίνεται ολοένα και πιο τεχνολογικής φύσης".
Το έγγραφο δεν αντιπροσωπεύει την άποψη της Κομισιόν, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στη λήψη κατάλληλων αποφάσεών από πλευράς της.
Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen, έχει προωθήσει μια στρατηγική "derisking" από την Κίνα, μειώνοντας τις εξαρτήσεις σε αρκετές κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κυψελών.
Αν και η ευρωπαϊκή εξάρτηση από Κίνα για την παραγωγή προϊόντων όπως οι ηλιακές κυψέλες είναι γενικά γνωστή, η μελέτη επισημαίνει πως το χάσμα στην έρευνα και την καινοτομία θα μπορούσε να δυσκολέψει την ΕΕ να περιορίσει αυτή την εξάρτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης