Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι κινεζικές μετοχές στη Wall Street - Ανησυχίες για τη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Καταρρέουν οι κινεζικές μετοχές στη Wall Street - Ανησυχίες για τη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Οι κινεζικές μετοχές κατέρρευσαν στις αρχές του 2024
Σε χαμηλό 10ετίας έχουν υποχωρήσει οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στη Wall Street, καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να αντιστρέψει τον αποπληθωρισμό, να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να τερματίσει μια φαινομενικά ατελείωτη κρίση στην αγορά ακινήτων.
Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index -που παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών της Alibaba, της Baidu και 67 άλλων κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ- έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 14% το 2024, επεκτείνοντας τις απώλειές του για τους τελευταίους 12 μήνες στο 30%. Εκτός από ένα σύντομο ξέσπασμα τον Οκτώβριο του 2022, ο δείκτης δεν έχει διαπραγματευτεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Οι κινεζικές μετοχές κατέρρευσαν στις αρχές του 2024, επιδεινώνοντας μια πολυετή κατρακύλα που έχει εξανεμίσει πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε αποτίμηση από το 2021.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε κατά 5,2% πέρυσι, ελαφρώς πάνω από τον επίσημο στόχο, αλλά η Κίνα μάχεται επίσης με τον αποπληθωρισμό, την υποτονική ζήτηση και την αυξανόμενη ανεργία των νέων.
Οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων Evergrande και Country Garden κατέρρευσαν επίσης τα τελευταία χρόνια αφού συσσώρευσαν τεράστιο χρέος, πυροδοτώντας μια κρίση που οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία για να διορθωθεί.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε επίσης ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2024, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 9% και διαπραγματευόμενος στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009.
Αντίθετα, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε την Παρασκευή νέο ιστορικό υψηλό κλεισίματος. Η τρέλα των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη έχει τροφοδοτήσει τεράστια κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές της Μεγάλης Τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Nvidia, τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης