Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ (25/1) - Στο +0,3% ο DAX

Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στην ΕΚΤ (25/1) - Στο +0,3% ο DAX
Η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια την Πέμπτη (25/1/2024)
(upd 4) Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -αν και έχουν χάσει μέρος από τα αρχικά κέρδη τους- με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ την Πέμπτη (25/1/2024).
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,34% στις 16.611,16 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE ενισχύεται κατά 0,21% στις 7.477,30 μονάδες
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC διαμορφώνεται στις 7.402,47 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,42%
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB βρίσκεται στις 30.103,63 μονάδες με απώλειες 0,59%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,51% στις 471,65 μονάδες

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια την Πέμπτη (25/1/2024), με το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση να στρέφεται στο αν θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις για τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωσή τους.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είχε αποφύγει μετά τη προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και γενικότερα της οικονομίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, και μιλώντας από το Davos, η ίδια δήλωσε ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι. Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Με τη δήλωση αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες. Οι αγορές προεξοφλούσαν ότι η συνολική μείωση των επιτοκίων το 2024 θα ξεπερνούσε τις 150 μονάδες βάσης, δηλαδή ότι θα γίνονταν συνολικά έξι μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 22/1 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) να διατηρήσει αμετάβλητο το αρχικό επιτόκιο δανείου του ενός έτους (LPR) και το αρχικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο το αρχικό επιτόκιο δανείου του ενός έτους (LPR) στο 3,45%.
Εν τω μεταξύ, το πενταετές επιτόκιο δανείου της τράπεζας παρέμεινε στο 4,2%, ίσο με την προηγούμενη απόφασή της.
Από την άλλη, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας έφτασε στο νέο υψηλό 34 ετών, αντανακλώντας πιθανώς τα υψηλά ρεκόρ των αμερικανικών χρηματιστηρίων.
Επιπλέον, οι αγορές περιμένουν και την ενημέρωση της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής που θα δημοσιευτεί την Τρίτη.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,71%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -2,68%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,33%, ο δείκτης KOSPI στο -0,34% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης