Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα σημάνει για τις αγορές μια νίκη Trump – Βέβαιη η άνοδος του δολαρίου, ποιες μετοχές θα ωφεληθούν

Τι θα σημάνει για τις αγορές μια νίκη Trump – Βέβαιη η άνοδος του δολαρίου, ποιες μετοχές θα ωφεληθούν
Η Wall Street έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της πιθανής επιστροφής του Trump στον Λευκό Οίκο
Σχετικά Άρθρα
Η αιφνιδιαστική νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του 2016 προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, οι traders - αν μη τι άλλο - θα είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι.
Ο Trump φαίνεται να βρίσκεται στο δρόμο για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανότατα θα είναι μια στενή διαμάχη μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Joe Biden.
Έτσι, η Wall Street έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της πιθανής επιστροφής του Trump στον Λευκό Οίκο.
«Αυτή τη φορά οι αγορές θα γνωρίζουν και τις δύο δυνατότητες και θα τις τιμολογήσουν σε κάποιο βαθμό – δεν θα περιμέναμε την ίδια αστάθεια όπως είδαμε το 2016 μετά τις εκλογές», δήλωσε ο Daniel Tobon, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στη Citigroup Global Markets.
Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, φυσικά, και οι προοπτικές του Trump κινδυνεύουν να ανατραπούν από τις συνεχιζόμενες ποινικές υποθέσεις εναντίον του ή μια αιφνιδιαστική τροπή των γεγονότων στις κάλπες.
Βέβαια, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει αναδυθεί μια πρώιμη συναίνεση, εν μέρει με το τι συνέβη την τελευταία φορά και τις πιθανές επιπτώσεις των λίγων πολιτικών που ο Trump έχει διατυπώσει μέχρι στιγμής - όπως η επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές και η μόνιμη μείωση των ατομικών φόρων του 2017.
Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων, να ενισχύσει το δολάριο και να ασκήσει αντίσταση στα νομίσματα των εμπορικών εταίρων.

Το ράλι των ομολόγων

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια πολύ διαφορετική δυναμική από ό,τι το 2016, όταν η κεντρική τράπεζα μόλις είχε αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά του κύκλου της και ήταν έτοιμη να συνεχίσει να το κάνει.
Αυτές οι προσδοκίες - σε συνδυασμό με την άποψη ότι τα σχέδια μείωσης φόρων του Trump θα τονώσουν την οικονομία - συνέβαλαν σε ένα βαθύ sell off στην αγορά ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου το τέταρτο τρίμηνο κατά το μέγιστο σε περισσότερα από επτά χρόνια.
Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν τις μεγαλύτερες εκροές μετρητών από το 2013 το «μειωμένο ξέσπασμα».
Το ερώτημα αυτή τη φορά είναι σε ποιο βαθμό οι προτεινόμενες πολιτικές του Trump - είτε ως υποψήφιος του κόμματός του είτε ως επερχόμενος πρόεδρος - θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων που τώρα τιμολογούνται στις αγορές.
«Πρόκειται για φορολογικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις, επιπτώσεις ελλείμματος, ρυθμιστικές επιπτώσεις, γιατί αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τις αγορές», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην TD Securities.
Αλλά ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των εκλογών πιθανότατα θα θεωρηθεί πιο ήπιος αυτή τη φορά, εν μέρει επειδή ένα βασικό ζήτημα θα είναι αν θα παραταθούν οι φορολογικές περικοπές του Trump το 2017 όταν λήξουν το επόμενο έτος, όχι απαραίτητα με νέες.
Επιπλέον, ο Biden εποπτεύει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αφήνοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα ελλείμματα σε μια περίοδο σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
«Ποιος από αυτούς τους υποψηφίους είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγαλύτερο έλλειμμα;
Όπως έχουν τα πράγματα, αυτή τη στιγμή είναι και οι δύο», είπε ο Goldberg.
«Πολλά από αυτά σχετίζονται με τη δημοσιονομική τροχιά στις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ώθηση για δημοσιονομικό συντηρητισμό.
Αυτό προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές για το 2025 και το 2026».
Το αν το κόμμα του επόμενου προέδρου ελέγχει το Κογκρέσο ή όχι είναι επίσης βασικό, καθώς μια διχασμένη κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Οι Dominic Wilson και Vickie Chang της Goldman Sachs δήλωσαν σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι φαίνεται πιο πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι - όχι οι Δημοκρατικοί - να κερδίσουν τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου.
Μια τέτοια «σάρωση», είπαν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων -ιδιαίτερα σε τίτλους μεγαλύτερης ημερομηνίας- κρατώντας τη Fed σε επιφυλακή για πιθανή υπερθέρμανση στην οικονομία.

Ισχυρό δολάριο;

Οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι καλές για το δολάριο.
Το νόμισμα έπεσε χαμηλότερα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από την κορύφωση του περασμένου έτους λόγω των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων, αφήνοντάς το να διατηρείται πολύ κάτω από το υψηλό του 2022.
Ενώ το δολάριο εκτινάχθηκε μετά τη νίκη του Trump το 2016 καθώς οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών εκτινάχθηκαν, συνέχισε να υποχωρεί το 2017 καθώς η οικονομία των ΗΠΑ έχασε τη δυναμική της ενώ η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η ώθηση του Trump να επιβάλει δασμούς - εάν είναι επιτυχής - θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων περιορίζοντας τις εισαγωγές και εμποδίζοντας τη ροή δολαρίων εκτός των ΗΠΑ.
«Το φαινόμενο Trump είναι εν μέρει εξ ορισμού θετικό για το δολάριο, ακριβώς επειδή είναι αρνητικό για σημαντικά νομίσματα όπως το ευρώ, το γιουάν και το μεξικάνικο πέσο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Alan Ruskin.
«Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι ο αντίκτυπος του Trump στο εμπόριο και τη γεωπολιτική είναι για διαφορετικούς λόγους, τουλάχιστον αρχικά, θετικός για το δολάριο».
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank εκτίμησαν ότι οι εκλογές πιθανότατα θα διατηρήσουν το δολάριο στο εύρος του 2023 φέτος, ακόμη κι αν η Fed μειώσει τα επιτόκια τόσο απότομα όσο αναμενόταν.
«Η αγορά είναι πιθανό να αρχίσει να προσθέτει ένα ασφαλές καταφύγιο σε δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους καθώς αυξάνονται οι εκλογικοί κίνδυνοι», έγραψαν.

Μετοχές στα ύψη

Η ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου - που οδήγησε τον S&P 500 πίσω σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή - εξαρτάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από το αν η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να φέρει την οικονομία σε μια ήπια προσγείωση αντί για ύφεση.
Στις αρχές του 2016, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ήταν αναμφισβήτητα σε πιο ασταθείς βάσεις από ό,τι είναι τώρα, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της αύξησης των επιτοκίων αντ 'αυτού και την παγκόσμια αναταραχή πετρελαίου.
Τον Αύγουστο του 2015, η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν πυροδότησε μια καταστροφή των μετοχών εκεί που κυμάνθηκε σε άλλες αγορές και η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε άλλο ένα σοκ στα μέσα του 2016.
Ακόμα κι έτσι, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και ανέβηκε τους δύο μήνες μετά τη νίκη του Trump.
Κάποιες γωνιές τα πήγαν καλύτερα υπό τον Trump από άλλες, με τη ρητορική του America First και τη δέσμευσή του να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ στηρίζοντας ειδικά τις Lockheed Martin και Northrop Grumman.
Αλλά συνολικά, οι λεγόμενες συναλλαγές Trump του 2016 υστερούσαν έναντι του S&P 500 κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αυτό άφησε τους επενδυτές επιφυλακτικούς να προσπαθούν να προβλέψουν τους νικητές και τους χαμένους στην αγορά μετοχών σε αυτό το στάδιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι μακροοικονομικές δυνάμεις υπερισχύουν των προεκλογικών συζητήσεων.
«Οι πολιτικές προβλέψεις και η αγορά δεν φαίνεται να ταιριάζουν σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Joseph Saluzzi, συνεπικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης μετοχών της Themis Trading LLC.
«Σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, είναι αδύνατο να πούμε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς βασίζονται σε πολιτικές προβλέψεις», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης