Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 5G «σκοτώνει» τις αγελάδες - Πύργοι τηλεπικοινωνιών εναντίον καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Το 5G «σκοτώνει» τις αγελάδες - Πύργοι τηλεπικοινωνιών εναντίον καλλιεργήσιμων εκτάσεων
Το σχέδιο διατάξεων θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους αγρότες να ανοίξουν τα εδάφη τους σε πύργους κινητής τηλεφωνίας - βλάπτοντας την αγροτική ευρυζωνικότητα στη διαδικασία - και να δώσει το πάνω χέρι σε "πολυεθνικές εταιρείες πύργων πολλών δισεκατομμυρίων ή παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας
Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το 5G, οι ευρωπαίοι αγρότες βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.
Μια μεταρρύθμιση των κανόνων για την ανάπτυξη ψηφιακής υποδομής αναμένεται να μειώσει τα έσοδα που συγκεντρώνουν οι ευρωπαίοι αγρότες και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων που φιλοξενούν ιστούς στα χωράφια τους έναντι αμοιβής.
Ο νόμος για την υποδομή Gigabit της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και σκοπό έχει να επιταχύνει την ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη, οριστικοποιείται από τους νομοθέτες των Βρυξελλών, με τη συμφωνία να αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα.
Ως μέρος του νομοσχεδίου, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν οι ιδιοκτήτες γης να διαπραγματευτούν την ανανέωση των μισθώσεων για πύργους κινητής τηλεφωνίας με φορείς εκμετάλλευσης ιστών υπό «δίκαιους και εύλογους όρους και προϋποθέσεις» και να εισαγάγουν τη δυνατότητα προσαγωγής αυτών των συμφωνιών στο δικαστήριο εάν δεν επιτευχθούν εντός ενός μηνός .
Η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα γρήγορα δίκτυα υπάρχουν παντού στο μπλοκ και να πετύχει τον στόχο της να έχει 5G σε κάθε κατοικημένη περιοχή έως το 2030.

Οι δυσκολίες του 5G

Μια πρόσφατη όμως έκθεση δείχνει ότι αυτό θα απαιτήσει επιπλέον, πολιτική προσπάθεια και πρόσθετες επενδύσεις.
Η τροποποίηση στην πρόταση της Επιτροπής θα λειτουργούσε ως «ασφάλεια έναντι της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς» στον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες γης χρεώνουν τους παρόχους για τη φιλοξενία ιστών στα χωράφια τους, δήλωσε σε δήλωση ο Alin Mituța, ο Ρουμάνος Φιλελεύθερος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται των διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες θέλουν να περιορίσουν μια πρακτική κατά την οποία οι ιδιοκτήτες γης μεταβιβάζουν δικαιώματα διαπραγμάτευσης σε μεσίτες που διαπραγματεύονται με τους παρόχους ιστών για λογαριασμό τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες γης και υψηλότερες τιμές για τους παρόχους, πρόσθεσε.
Στα παρασκήνια, η μεγαλύτερη μάχη είναι μεταξύ των εταιρειών συγκέντρωσης γης και των εταιρειών πύργων (towercos), μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας εταιρειών που κατασκευάζουν και συντηρούν τηλεπικοινωνιακή υποδομή για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Προειδοποιητική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα σχέδια της ΕΕ ακολουθούν ένα play book που δοκιμάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια.
Ο Νόμος για την Ψηφιακή Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2017 εισήγαγε ρυθμιζόμενα ενοίκια για τηλεπικοινωνιακή υποδομή σε μισθωμένα εδάφη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος των φορέων εκμετάλλευσης, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στην ανάπτυξη περισσότερων τοποθεσιών και να επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Η Εθνική Ένωση Αγροτών της Βρετανίας (NFU) εκτιμά ότι τα ενοίκια που προσφέρονται στους Βρετανούς αγρότες βάσει του νέου νομοσχεδίου έπεσαν κατακόρυφα.
«Από το να είναι αυτό που διαπραγματεύτηκε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έγινε μια νόμιμη αποτίμηση, η οποία ήταν η αξία αυτού του μικρού κομματιού γης, μόνο ενός μικρού τετραγώνου στη γωνία ενός χωραφιού», δήλωσε η Eleanor Griggs, σύμβουλος διαχείρισης γης.
«Είδαμε τους παρόχους να μπαίνουν» μετά την ψήφιση του νόμου και «αυτό που πρόσφεραν μειώθηκε σημαντικά».
Ορισμένοι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου θεώρησαν επίσης ότι οι νέοι κανόνες προσφέρουν λιγότερη αντί για περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με αυτά τα έσοδα και προκάλεσαν ένα δίκαιο μερίδιο νομικών διαφορών στα δικαστήρια.
"Ένα από τα προβλήματα για ιδιοκτήτες γης όπως ο δικός μας είναι ότι απλώς ζητούν 5.000 στερλίνες ετησίως ως ενοίκιο.
Το κόστος της προσφυγής στα δικαστήρια είναι δυσανάλογο: Ακόμα κι αν κέρδιζαν, θα τους άφηνε ένα μηδέν ως υπόλοιπο, " είπε η Griggs.
Η πρόταση της ΕΕ είναι «λιγότερο διάχυτη» από το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Ana Rocha, διευθύντρια πολιτικών γεωργίας και δασοκομίας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Ιδιοκτητών Γης (ELO).
Αλλά «μπορεί να έχει παρόμοιες αρνητικές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των δικτύων, είπε.

Πύργοι εναντίον καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Το σχέδιο διατάξεων θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους αγρότες να ανοίξουν τα εδάφη τους σε πύργους κινητής τηλεφωνίας - βλάπτοντας την αγροτική ευρυζωνικότητα στη διαδικασία - και να δώσει το πάνω χέρι σε "πολυεθνικές εταιρείες πύργων πολλών δισεκατομμυρίων ή παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας", δήλωσε ο Scott E. Langeland, συν-διευθύνων σύμβουλος του APWireless.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πρόσβαση στη γη υπήρξε ποτέ πρόβλημα», πρόσθεσε.
Οι TowerCos υποστήριξαν την ώθηση της ΕΕ ενάντια σε αυτό που αποκαλούν «ενοίκια λύτρων».
"Υπάρχει λογική να υπάρχουν διασφαλίσεις έναντι της υπερβολικής τιμολόγησης", δήλωσε ο Ralf Capito, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων στη Vantage Towers, μία από αυτές τις εταιρείες, προειδοποιώντας για "ένα αυξανόμενο πρόβλημα με τους αθροιστές γης και μισθώσεων στην Ευρώπη που επιδιώκουν να κάνουν κέρδος μέσω μιας ενδιάμεσης χρηματοοικονομικής υπηρεσίας χωρίς να προσθέτει αξία στην ανάπτυξη του δικτύου."
Οι διαπραγματευτές για τη νομοθεσία της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες πρόκειται να συναντηθούν στις 25 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης