Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Πάνω από 20 δισ ευρώ έως το 2028

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – Πάνω από 20 δισ ευρώ έως το 2028
Τι προβλέπει το σχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου
Στρατιωτική βοήθεια άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στην Ουκρανία έως το 2028 ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Βάσει του δημοσιεύματος που επικαλείται προσχέδιο εγγράφου, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές του Κιέβου τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Δεδομένης της εξάρτησης της Ουκρανίας από εξωτερική υποστήριξη, η επιλογή που θα κάνουν οι χώρες της ΕΕ και οι εταίροι της την επόμενη περίοδο είτε θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτύχει αποφασιστική πρόοδο είτε θα υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητά της να αντιστέκεται» αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεση της η Wall Street Journal.

Το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρησιμοποιήσει 6,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης που δημιουργήθηκε το 2022, ενώ επιπλέον από το 2024 έως το 2027, θα του πιστωθούν άλλα 5 δισ. ευρώ.
Το νέο αυτό ταμείο θα αποζημιώσει τις χώρες της ΕΕ για δαπάνες για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αρχές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πυρομαχικών, drones και εξοπλισμού αεράμυνας.
Το υπόλοιπο του ταμείου θα καλύψει το κόστος των προγραμμάτων εκπαίδευσης μάχης για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η πρωτοβουλία προβλέπει μεταξύ άλλων αποζημίωση έως και 7,5 δισ. ευρώ για τις χώρες της ΕΕ για το 2024.
Η συζήτηση για το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ουκρανία θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα γίνει ένα από τα θέματα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να ληφθεί απόφαση για το νέο σχέδιο.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το βασικό εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου, θα είναι η ανάγκη ομόφωνης έγκρισής του από όλες τις χώρες της EE, καθώς υπενθυμίζεται πως στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban μπλόκαρε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, οι οποίες προέβλεπαν τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης