Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό στη Γάζα, χάος με ομήρους - Εισβολή στην Knesset, πυρά σε Netanyahu: Καταδικάζεις τη Μέση Ανατολή

Μακελειό στη Γάζα, χάος με ομήρους - Εισβολή στην Knesset, πυρά σε Netanyahu: Καταδικάζεις τη Μέση Ανατολή
Netanyahu: Είναι τέρατα, απορρίπτει τη λύση δύο κρατών
(upd10) Με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει αδιάκοπα τα νότια εδάφη της Γάζας και ιδιαίτερα την Khan Yunis που αποτελεί πλέον το επίκεντρο του πολέμου, η Hamas διαμηνύει πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει τους 130 ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την απόρριψη των όρων που είχε θέσει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Netanyahu, ο οποίος υποστήριξε πως δεν μπορούσε να δεχθεί κανέναν από τους όρους που έθεσε η Hamas - απόσυρση του ισραηλινού στρατού και παραμονή της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας -, δέχεται ασφυκτική πίεση από τους συγγενείς των ομήρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή τους.
Πιέσεις όμως ασκούνται στον Netanyahu και από την ΕΕ προκειμένου να αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, καθώς οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πως η μόνη λύση είναι η ίδρυση δύο κρατών.
Υπενθυμίζεται πως ο Netanyahu έχει διαμηνύσει πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και μετά τον πόλεμο στη Γάζα, σχέδιο που αν μη τι άλλο τινάζει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Hamas: Δεν επιστρέφουν οι όμηροι


Η Hamas διαμηνύει πως μετά την απόρριψη των όρων της από τον Netanyahu δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουν στο Ισραήλ οι όμηροι.
Σε δηλώσεις του ο ανώτερος αξιωματούχος της Hamas, Sami Abu Zuhri είπε πως η άρνηση του Netanyahu να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής των Ισραηλινών αιχμαλώτων».
Εκτιμάται πως στα χέρια της Hamas παραμένουν 136 όμηροι.

Η απόρριψη του Netanyahu

Ο Netanyahu υποστήριξε πως δεν μπορούσε να αποδεχθεί αυτούς τους όρους, καθώς ζητούνταν η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και η παραμονή της Hamas στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Hamas απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών.
Και να αφήσουμε την Hamas ανέπαφη.
Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους παράδοσης των τεράτων της Hamas» είπε από την πλευρά του ο Netanyahu.

Εισβολή συγγενών ομήρων στην Knesset

Ομάδα συγγενών των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Hamas, εισέβαλε σήμερα στην Knesset – στο ισραηλινό κοινοβούλιο – την ώρα που συνεδρίαζε κοινοβουλευτική επιτροπή, ζητώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για να απελευθερωθούν οι συγγενείς τους.
Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης των Ισραηλινών απέναντι στην κυβέρνηση Netanyahu.
Διαδηλωτές, φορώντας μαύρα μπλουζάκια, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Δεν θα κάθεστε εδώ, ενώ εκείνοι πεθαίνουν εκεί».
«Αφήστε τους ελεύθερους τώρα, τώρα, τώρα!» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του Netanyahu αλλά και έξω από το κτίριο της Knesset, με κάποιους να ζητούν μονομερή τερματισμό του πολέμου ή εκλογές με την ελπίδα να ανατραπεί η δεξιά κυβέρνηση.

Πιέσεις για συμφωνία

Σε ανακοίνωση του το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαιτεί από τον Netanyahu να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψει πολίτες, στρατιώτες και άλλους που απήχθησαν «στην καταστροφή του Οκτωβρίου».
«Πρέπει να προωθήσουμε τη συμφωνία τώρα.
Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο και να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με το ισραηλινό κοινό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο Netanyahu απέρριψε την προοπτική της λύσης δύο κρατών, καθώς υπογράμμισε πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς για τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του ποταμού Ιορδάνη» υπογράμμισε ο Netanyahu.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που τινάζει στον αέρα τη λύση των δύο κρατών που προωθούν οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΕΕ: Εκεχειρία τώρα

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 22/1 με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Παρόντες αναμένεται να είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ πρόκειται να εξετάσουν έναν οδικό χάρτη προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.
Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο.

Οδικός χάρτης – Μόνη λύση τα δύο κράτη

Στόχος του οδικού αυτού χάρτη είναι η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Borrell (ΕΕ): Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Πυρά κατά του Ισραήλ και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού Netanyahu, εξαπέλυσαν αρκετοί Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρώπης.
Ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας, Micheal Martin υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η απόρριψη από τον Netanyahu της λύσης των δύο κρατών, η Γερμανία ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock τόνισε πως η λύση των δύο κρατών θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ο ΥΠΕΞ από το Λουξεμβούργο, Xavier Bettel υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο η ΕΕ να καταρτίσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, αναφέροντας πως το Ισραήλ δεν είναι ακόμα έτοιμο, διότι θεωρεί κίνδυνο την Hamas ενώ η ΥΠΕΞ του Βελγίου τόνισε ότι «το μήνυμα εκ μέρους της βελγικής προεδρίας είναι ξεκάθαρο: Ζητούμε άμεση εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα».
Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell τόνισε πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, υποστηρίζοντας πως αυτό που επιθυμεί είναι η διαδικασία για την υλοποίηση των δύο κρατών.

Πυρά Ιορδανίας σε Netanyahu: Καταδικάζει τη Μέση Ανατολή σε περισσότερους πολέμους

Πυρά κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος αρνείται τη λύση των δύο κρατών εξαπολύει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αyman Hussein Abdullah Al Safadi, ο οποίος προειδοποιεί ότι με τη στάση του αυτή ο Netanayhu καταδικάζει τη Μέση Ανατολή σε περισσότερους πολέμους.
«Εάν ολόκληρος ο κόσμος λέει ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η λύση των δύο κρατών, η ισραηλινή κυβέρνηση λέει όχι στη λύση των δύο κρατών.
Αψηφούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Αυτός ο πόλεμος δεν θα φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, αυτός ο πόλεμος δεν θα φέρει ειρήνη.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει ασφάλεια όσο οι Παλαιστίνιοι στερούνται τα δικαιώματά τους» υπογράμμισε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Wall Street Journal: Δεν τα καταφέρνει το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως αν και διανύουμε τον τέταρτο μήνα του πολέμου και ο IDF υποστηρίζει πως έχει εξουδετερώσει το 20% με 30% των μαχητών της Hamas, απέχει ακόμα κατά πολύ στην προσπάθεια του να καταστρέψει την οργάνωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ και τη Hamas να εγκρίνουν σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ήδη απέρριψε ο Netanyahu.

Ισοπεδώνουν την Khan Yunis, σκληρές οδομαχίες

Και ενώ το αδιέξοδο για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas παραμένει, ο IDF συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις του στη νότια Γάζα.
Στο επίκεντρο των εχθροπραξιών είναι η πόλη της Khan Yunis όπου και μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Hamas.
Ανταλλαγή πυρών καταγράφηκαν και στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ σειρήνες για αεροπορική επίθεση σήμαναν και στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 25.295 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 63.000.
7_65.jpg
6_76.jpg
5_72.jpg
3_147.jpg
2_163.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης