Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκλίνονται οι Ρεπουμπλικανοί στο κύμα Trump – Τα σενάρια για τον Λευκό Οίκο, συναγερμός στους Δημοκρατικούς

Υποκλίνονται οι Ρεπουμπλικανοί στο κύμα Trump – Τα σενάρια για τον Λευκό Οίκο, συναγερμός στους Δημοκρατικούς
Η αποχώρηση του DeSantis σηματοδότησε ένα ταπεινό τέλος σε μια σχεδόν οκτάμηνη εκστρατεία που κάποτε εθεωρείτο ως η πιο σοβαρή απειλή για τον Trump
Σχετικά Άρθρα
Πριν από μια εβδομάδα στην Αϊόβα, ο Ron DeSantis περιέγραψε με καυστικό τρόπο πώς ο Donald Trump ανάγκαζε τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να «φιλήσουν το δαχτυλίδι» του πρώην προέδρου για να αποφύγουν τη δημόσια ταπείνωση.
Αλλά το απόγευμα της Κυριακής, 21 Ιανουαρίου 2024, ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν έχασε χρόνο υποκλινόμενος στον Trump, υποστηρίζοντάς τον καθώς αποχώρησε από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ χωρίς καν να διαγωνιστεί στη δεύτερη αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ.
Η ανακοίνωση του DeSantis ότι εγκαταλείπει την προσπάθειά του για τον Λευκό Οίκο σηματοδότησε ένα ταπεινό τέλος σε μια σχεδόν οκτάμηνη εκστρατεία που κάποτε εθεωρείτο ως η πιο σοβαρή απειλή για τον Trump από τον ταχύτερα ανερχόμενο πολιτικό σταρ της συντηρητικής Αμερικής.
Έχοντας εγκαταλείψει γρήγορα τον DeSantis, ο Trump είναι τώρα ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να νικήσει όλους τους αντιπάλους του και να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στον Joe Biden στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump εξασφάλισε την υποστήριξη του επενδυτή βιοτεχνολογίας Vivek Ramaswamy και του γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Tim Scott, οι οποίοι και οι δύο συμβιβάστηκαν με τον πρώην πρόεδρο μετά την αποχώρησή τους από την κούρσα.
Το μόνο εναπομείναν εμπόδιο των Ρεπουμπλικανών για τον Trump είναι η Nikki Haley, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Η Haley και οι σύμμαχοί της την Κυριακή επευφημούσαν την αποχώρηση της DeSantis και το γεγονός ότι είχε ξεπεράσει όλους τους άλλους αντιπάλους του Trump στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων.
«Πριν από λίγο υπήρχαν 13 υποψήφιοι στην κούρσα και τώρα υπάρχουν μόνο δύο», είπε ο Chris Sununu, κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ και ένθερμος σύμμαχος της Haley, σε μια συγκέντρωση για αυτήν την Κυριακή.

Τα σενάρια

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι θα τη βλάψουν περισσότερο παρά θα τη βοηθήσουν οι εξελίξεις της Κυριακής, αφού οι υποστηρικτές του DeSantis έχουν μεγαλύτερη συμπάθεια για τον Trump παρά για τη Haley.
«Έβλεπαν τον DeSantis ως μια καλύτερη εκδοχή του Trump.
Γι' αυτό ήταν μαζί του.
Οπότε πιστεύω ότι αυτοί οι υποστηρικτές θα πάνε στον Trump», είπε ένας ισχυρός δωρητής του DeSantis, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του.
«Δεν είναι υποστηρικτές της Nikki Haley. Απλώς είναι υπερβολικά παγκοσμιοποιήτρια και νομίζω ότι υπακούει σε εταιρικά συμφέροντα».
«Ο DeSantis πέρασε τον τελευταίο χρόνο προσπαθώντας να «ξεπεράσει τον Trump»», είπε ο Lew Lukens, ανώτερος συνεργάτης της Signum Global Advisors.
«Οι σχετικά λίγοι υποστηρικτές του στο Νιου Χάμσαϊρ είναι πολύ πιο πιθανό, κατά την εκτίμησή μας, να στραφούν στον Trump».
Ο Trump προηγείτο στην προκριματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ με 49,8%, έναντι 36,1% για τη Haley και 5,8% για τον DeSantis, σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight.
Στη Νότια Καρολίνα, η οποία διεξάγει τις προκριματικές της στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Trump έχει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι της Haley, πράγμα που σημαίνει ότι οι μέρες της θα μπορούσαν επίσης να είναι μετρημένες, αποκλείοντας μια απροσδόκητη ανατροπή.
«Δεν νομίζω ότι θα πιάσει κανείς τον Trump εδώ, η Νότια Καρολίνα είναι η χώρα του Trump», είπε ο Mick Mulvaney, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου υπό τον Trump και πρώην μέλος του Κογκρέσου από την πολιτεία.
«Πώς εξηγεί η Haley ότι έρχεται δεύτερη στην πατρίδα της, αν αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται; Είναι απλά πολύ δύσκολο».

Που θα κατευθυνθούν οι δωρητές του DeSantis

Ένας παράγοντας τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αν οι δωρητές του DeSantis θα επιστρέψουν στον Trump ή θα αλλάξουν την υποστήριξή τους στη Haley, παρόλο που οι πιθανότητές της να κερδίσει είναι μικρές.
Η Haley έχει λάβει υποστήριξη από πολλούς δωρητές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών για τη Δράση Ευημερίας που υποστηρίζεται από τον Charles Koch, τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης επιχείρησης από το Τέξας, Roy Bailey, συμπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής DeSantis και πρώην υποστηρικτής του Trump, είπε στους Financial Times ότι θα έκανε ένα διάλειμμα από τις συνεισφορές στην εκστρατεία.
«Θα δούμε», είπε. Ένας άλλος δωρητής του DeSantis που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε: «Ούτε η Haley έχει δυναμική. Είναι ο Trump. Όλοι το ξέρουμε αυτό.”
Εν τω μεταξύ, επιφανείς δωρητές DeSantis έχουν ήδη αρχίσει να παρατάσσονται πίσω από τον πρώην πρόεδρο.
Λίγα λεπτά αφότου ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία το απόγευμα της Κυριακής, ο βουλευτής της Βιρτζίνια Bob Good είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παρείχε την «πλήρη υποστήριξή του» στον Trump, προσθέτοντας ότι ήταν ο «μεγαλύτερος πρόεδρος της ζωής μου και ότι «τον χρειαζόμαστε για να επαναφέρει τις πολιτικές που λειτουργούσαν τόσο καλά για την Αμερική».
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Good, ο οποίος προεδρεύει του δεξιού Σώματος Freedom Caucus και προηγουμένως υποστήριξε τον DeSantis, βρέθηκε στο στόχαστρο της ομάδας Trump όταν ο LaCivita απείλησε δημόσια ότι θα καταστρέψει τις προοπτικές καριέρας του.
Ο Trump και οι υποστηρικτές του έχουν εκδιώξει επιτυχώς τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους στο παρελθόν -ιδίως τη βουλευτή του Ουαϊόμινγκ Liz Cheney - με το να προβάλλουν πρωταρχικές προκλήσεις εναντίον τους στις βουλευτικές εκλογές.

Συναγερμός στους Δημοκρατικούς

Η προοπτική της πρώην Πρώτης Κυρίας Michelle Obama να συμμετάσχει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024 συνεχίζει να προκαλεί σημαντικές συζητήσεις.
Η πιθανή υποψηφιότητά της έχει γίνει πιο εύλογη μετά από ένα άρθρο της αρθρογράφου Cindy Adams στη New York Post.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Michelle Obama εξετάζει ενεργά μια υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.
Οι στρατηγικές κινήσεις της Michelle Obama υποδηλώνουν μια προεδρική υποψηφιότητα, αναφέρεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει έρευνες στους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος για να αξιολογήσει τη στάση τους σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητά της.
Μια συνάντηση με αξιόλογους επικεφαλής hedge funds στη Νέα Υόρκη πριν από ένα χρόνο προσθέτει επίσης στις εικασίες.
Σε εκείνη τη συνάντηση, φέρεται ότι η Michelle Obama δήλωσε την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Τροφοδοτώντας τη φημολογία

Την ίδια ώρα, το Fox News ρίχνει νερό στις εικασίες.
Έχει υπογραμμίσει την πολιτική οξυδέρκεια της Michelle Obama, ενώ εξέλαβε την πρόσφατη συνέντευξη της τελευταίας ως μια τακτική ένδειξη μιας προεδρικής υποψηφιότητας.
Το άρθρο της New York Post παραπέμπει σε μια ευρύτερη αφήγηση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.
Υποδηλώνει ότι οι Obama μπορεί να πιέζουν διακριτικά τον Πρόεδρο Joe Biden να ανοίξει τον δρόμο για την πιθανή υποψηφιότητα της Michelle.
Αυτή η εικασία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για την πιθανή επιστροφή μιας από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής στον εθνικό στίβο.
Πάντως, όπως ανέφερε πρόσφατα η NYPost, τα σχέδια για τη Michelle Obama τα προωθεί ο Barack.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης