Τελευταία Νέα
Διεθνή

O OHE καταδικάζει την oυκρανική τρομοκρατία – McGregor: Είμαστε ηλίθιοι στις ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Zaluzhny 37,5% - Zelensky 15,84%

O OHE καταδικάζει την oυκρανική τρομοκρατία – McGregor: Είμαστε ηλίθιοι στις ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Zaluzhny 37,5% - Zelensky 15,84%
Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Ηλίθιο το σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, οι ρώσοι πέτυχαν στρατηγική νίκη - Harry Tabakh (Πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Ρωσία): Να σχεδιαστεί ρωσική γενοκτονία

(upd28) Ο αμερικανός Συνταγματάρχης Douglas McGregor είπε μια ξεκάθαρη αλήθεια… εμείς οι αμερικανοί από ηλιθιότητα πιστέψαμε ότι βάζοντας τους Ουκρανούς θα αποδυναμώσουμε την Ρωσία, την υποτιμήσαμε, έτσι η Ρωσία μας κέρδισε…
Αυτή η φράση αποτελεί την πεμπτουσία της πραγματικότητας στο Ουκρανικό…
Μια σημαντική αλλαγή στην στάση της Δύσης ήταν η τρομοκρατική απόπειρα των δειλών Ουκρανών σε αγορά στο Donetsk όπου βομβάρδισαν μια αγορά σκοτώνοντας 28 αμάχους
Ο ΟΗΕ πρώτη φορά καταδίκασε τους Ουκρανούς, μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προέβη σε σκληρή ανακοίνωση…
Οι θρασύδειλοι Ουκρανοί χάνουν στο μέτωπο, σε όλο το Ανατολικό Μέτωπο της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει και καταφεύγει σε τρομοκρατικές επιθέσεις…
Οι ρώσοι όμως δεν απαντούν σκοτώνοντας αμάχους αλλά θα χτυπήσουν μαζικά διαλύοντας κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.
Κατά τους αμερικανούς είναι ξεκάθαρο πως θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος με την ολική παράδοση του Ουκρανικού στρατού χωρίς όρους…
Παράδοση άνευ όρων, όλους τους όρους θα τους επιβάλλουν οι ρώσοι…
Ο Vitaliy Klitschko ο δήμαρχος του Κιέβου ανοικτά μιλάει για αυταρχικό καθεστώς Zelensky…. το οποίο παραδόξως συνεχίζει να υποστηρίζει η Δύση...
Ο Harry Tabakh
πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Ρωσία δήλωσε ότι πρέπει να σχεδιαστεί ρωσική γενοκτονία... και μετά από αυτά στην Δύση ακόμη δεν έχουν κατανοήσει γιατί οι ρώσοι σωστά συνεχίζουν την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Μια δημοσκόπηση πάντως στην Ουκρανία είναι αποκαλυπτική ο αρχιστράτηγος Zaluzhny λαμβάνει 37,5% ενώ ο σημερινός Πρόεδρος Zelensky 15,84%, ο Zelensky είναι τελειωμένος πολιτικά...

Antonio Guterres (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ): Καταδικάζουμε το χτύπημα των Ουκρανών στην αγορά του Donetsk

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres καταδίκασε την επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Donetsk, η οποία σκότωσε 27 αμάχους, βιοπαλαιστές που πουλούσαν πράγματα στην τοπική αγορά.
«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού της πόλης του Donetsk», αναφέρεται στο σχόλιο.
O OHE τόνισε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τέτοιες επιθέσεις και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Στις 21 Ιανουαρίου 2024 οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή Kirovsky του Donetsk.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι.
Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Donetsk Denis Pushilin, πραγματοποιήθηκε συνδυασμένη επίθεση από πυροβολικό διαμετρήματος 152 και 155 χιλιοστών.
Η αγορά στη μικροπεριφέρεια Tekstilshchik δέχτηκε πυρά όταν είχε πολύ κόσμο.
Ο Denis Pushilin κήρυξε την 22α Ιανουαρίου 2024 ημέρα πένθους.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια.
H Ρωσία κάλεσε όλες τις υπεύθυνες κυβερνήσεις και τις σχετικές διεθνείς δομές να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ουκρανίας. Όπως σημείωσε το υπουργείο, αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ουκρανία δεν έχει την πολιτική βούληση για ειρήνη και επίλυση της σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας.
Με βάση αυτό είναι προφανής η ανάγκη επίτευξης όλων των στόχων και σκοπών της ειδικής επιχείρησης.

Παρέμβαση Lavrov στον ΟHE: Τα χέρια των Ουκρανών είναι βαμμένα με το αίμα δεκάδων αμάχων - Η Δύση εμπορεύεται τον θάνατο

Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν σκόπιμα πολίτες της Ρωσίας, βάφοντας, έτσι, τα χέρια τους με το αίμα δεκάδων αμάχων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov σε τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι έμποροι του θανάτου δεν ντρέπονται καθόλου που τα όπλα τους, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών διασποράς και οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, έπληξαν μεθοδικά, ανελέητα και εσκεμμένα καθαρά πολιτικούς στόχους, όπως συνέβη κατά την επίθεση σε κατοικημένες περιοχές του Belgorod στις 30 Δεκεμβρίου και χθες, στην αγορά και στα καταστήματα του Donetsk» επεσήμανε σε υψηλότατους τόνους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ενώπιον του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός τόνισε ότι το αίμα δεκάδων νεκρών αμάχων παραμένει στη συνείδηση όσων εξοπλίζουν το καθεστώς του Κιέβου και ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές αρχές νομίζουν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν πολιτικούς στόχους στα χτυπήματά τους.
Επισημάινεται, ότι το πρωί της 21ης Ιανουαρίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά αμάχων στο Donetsk.
Συγκεκριμένα, η αγορά της μικροπεριφέρειας Tekstilshchik δέχθηκε τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της DPR Denis Pushilin, 27 άμαχοι σκοτώθηκαν, άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και δύο έφηβοι.
Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Υγείας Mikhail Murashko, 21 άτομα παραμένουν σε νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ένας ασθενής είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί του Donetsk πραγματοποίησαν συσκέψεις τηλεϊατρικής με ειδικούς από ομοσπονδιακά ιατρικά κέντρα.
Η Δευτέρα (22/1) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk έχει κηρυχτεί ημέρα πένθους για τα θύματα της επίθεσης κατά αμάχων από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. Η Μόσχα κάλεσε όλες τις υπεύθυνες κυβερνήσεις και τις σχετικές διεθνείς δομές να καταδικάσουν τις ενέργειες του Κιέβου.
Όπως σημείωσε το υπουργείο, αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ουκρανία δεν έχει την πολιτική βούληση για ειρήνη και επίλυση της σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας.
Με βάση αυτό, είναι προφανής η ανάγκη επίτευξης όλων των στόχων και σκοπών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Κιέβου.

Προκλητικός Zelensky: Εξέδωσε διάταγμα με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς», ανέφερε η εφημερίδα Ukrayinska Pravda.
«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς».
Ο αρχηγός του κράτους ισχυρίζεται ότι το έγγραφο «είναι η επιστροφή της αλήθειας για το ιστορικό παρελθόν για χάρη του ουκρανικού μέλλοντος».
Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Προεδρίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κίεβο δηλώνει την ανάγκη να παρασχεθούν στους Ρώσους Ουκρανούς «τα δικαιώματα να λαμβάνουν εκπαίδευση στην ουκρανική γλώσσα και την ελεύθερη χρήση της, την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης της ουκρανικής γλώσσας και το δικαίωμα σε ειρηνική συγκέντρωση».
Για να γίνει αυτό, ο Zelensky έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της χώρας να αναπτύξει με διεθνείς εμπειρογνώμονες και να υποβάλει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ένα σχέδιο δράσης για τη «διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που κατοικούνταν ιστορικά από αυτούς.
Τα ρωσικά εδάφη Kursk και Belgorod, Κριμαία και Σεβαστούπολη, καθώς και τμήματα της επικράτειας Krasnodar, Voronezh και το Rostov.
«Διατάσσω το Υπουργικό Συμβούλιο να εξασφαλίσει, μαζί με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, την προετοιμασία και τη διάδοση στην Ουκρανία και στον κόσμο υλικού για περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας του ουκρανικού κράτους, ιστορικών διασυνδέσεων εδάφη που κατοικούνται από Ουκρανούς με εθνικές κρατικές οντότητες της Ουκρανίας σε διάφορες ιστορικές περιόδους», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος.
Η Κρατική Δούμα χαρακτήρισε το έγγραφο χωρίς καμία ιστορική βάση, διαζευγμένο από τη πραγματικότητα και συνδεδεμένο με τις δημόσιες σχέσεις.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τέτοιες δηλώσεις είναι εκτός πραγματικότητας, οι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού της χώρας από εσωτερικά προβλήματα.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Ηλίθιο το σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, οι ρώσοι πέτυχαν στρατηγική νίκη 

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστρέψουν τη Ρωσία με τη βοήθεια της Ουκρανίας αποδείχτηκε καταστροφή για την Ουάσιγκτον και η Ρωσία αποδείχθηκε η νικήτρια σε αυτή τη μάχη,
έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Η ηλίθια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να καταστρέψει τη Ρωσία με τίμημα τις ζωές των Ουκρανών οδήγησε σε στρατηγική νίκη για τη Ρωσία».
Ο Douglas McGregor τόνισε επίσης ότι αυτό το αποτυχημένο σχέδιο έδειξε στον κόσμο την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Δεκέμβριο 2023, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin είχε αποκαλύψει ότι η Δύση ήθελε να καταστρέψει τη Ρωσία, χωρίζοντάς την σε διάφορα μέρη, ήθελε να την υποτάξει και να χρησιμοποιήσει τους πόρους της.

Ωμή παραδοχή Borrell (ΕΕ): Απέτυχε η «αντεπίθεση» της Ουκρανίας - Δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell παραδέχτηκε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Παραδοχή αποτυχίας από τον κορυφαίο αξιωματούχο...
«Σήμερα, για άλλη μια φορά υπάρχουν φήμες περί ειρήνης και ακούμε ξανά φωνές που ισχυρίζονται ότι η νίκη για την Ουκρανία είναι αδύνατη και ότι η δυτική υποστήριξη δεν θα διαρκέσει πολύ», έγραψε ο διπλωμάτης σε άρθρο για την ισπανική εφημερίδα El País.
Ο Borrell σημείωσε επιπροσθέτως ότι «η περσινή (2023) αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Κατά τη γνώμη του, «αντί να προσφέρει συμφιλίωση», η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της σε τομείς όπου η Ουκρανία έχει επιτύχει.
«Η εν λόγω διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από μια αναβίωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.Από την άποψη αυτή, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια σημαντική αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας.
«Αν και οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του 2014, η αναβάθμιση δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα», τόνισε, εφιστώντας την προσοχή, ενώ στάθηκε στην ανάγκη - όπως τόνισε σχετικά - «να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα» ενάντια στη Ρωσία.

Naryshkin (Ρωσία): Η μαύρη λίστα των Αμερικάνων που… καίει τον Zelensky – Υποδείξεις για πρωθυπουργό, ΥΠΟΙΚ

Για ολική υποτέλεια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ
κάνει λόγο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Sergei Naryshkin, ο οποίος τονίζει ότι οι ΗΠΑ κινούνται για να σχηματίσουν μια αποικιακή διοίκηση στην χώρα αυτή.
«Στο πλαίσιο της πολιτικής της ολοκληρωτικής υποτέλειας της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινηθεί για να σχηματίσουν μια ουσιαστικά αποικιακή διοίκηση σε αυτή τη χώρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ουάσιγκτον, η Ουκρανία θα αποτελείται από Ουκρανούς εκπαιδευμένους στη Δύση που έχουν ορκιστεί πίστη στα αμερικανικά συμφέροντα» υποστηρίζει ο Naryshkin, αναφέροντας πως οι Αμερικάνοι απαίτησαν από τον Zelensky «να απομακρύνει, με το ένα ή το άλλο πρόσχημα, από ηγετικά κυβερνητικά πόστα, πρόσωπα που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου».
«Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει δεκάδες υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους από την ομάδα του Zelensky» λέει ο Naryshkin αναφέροντας πως εάν ο Ουκρανός πρόεδρος δεν πράξει τα δέοντα, τότε η Ουάσινγκτον θα δώσει στη δημοσιότητα έναν «θανατηφόρο» φάκελο διαφθοράς που αφορά πρόσωπα του κύκλου του.
Σύμφωνα με τον Naryshkin, ο Zelensky γνωρίζει ότι οι Αμερικάνοι διαθέτουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία είναι ικανά να τον καταστρέψουν ως πρόεδρο.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, θα συνεχίσει να χορεύει με τον ρυθμό των Αμερικάνων αφεντικών του» τόνισε ο Naryshkin.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, ο Volodymyr Zelensky έλαβε επείγουσες συστάσεις για αλλαγές προσωπικού στις εκτελεστικές αρχές της Ουκρανίας.
Οι Αμερικανοί προωθούν την Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Oksana Markarova, η οποία έλαβε την εκπαίδευσή της στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον, στη θέση του πρωθυπουργού» λέει ο Naryshkin, τονίζοντας ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Alexander Kava, ο οποίος σπούδασε στο Χάρβαρντ, προτείνεται στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
«Ο σημερινός αναπληρωτής επικεφαλής αυτού του τμήματος, Taras Kachka, ο οποίος είναι απόφοιτος του Πολωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης προτείνεται για τη θέση του Υπουργού Οικονομίας» επισημαίνει ο Naryshkin.

Fico (Σλοβακία): Το Κίεβο θα πρέπει να δώσει εδάφη στη Ρωσία

Η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico.
«Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός.
Γιατί περιμένουν από τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την Κριμαία, το Donbass και το Luhansk;
Αυτό είναι αδύνατο» φέρεται να υποστήριξε σε δημοσιογράφους ο Fico όπως μεταδίδει το Politico.
Μάλιστα ο Fico αναφέρει πως κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Ουκρανία στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται να επισημάνει στον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Schmyhal ότι η Σλοβακία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ διότι αυτό θα ισοδυναμεί με Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Νωρίτερα ο ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας, Lubos Blaga
υποστήριξε ότι εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έφταναν στα σύνορα της Ρωσίας, δεν θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία.
«Τα ΜΜΕ ανταγωνίζονται για να δουν ποιος θα… κλωτσήσει περισσότερο τον πρωθυπουργό Robert Fico επειδή είπε την αλήθεια για την Ουκρανία: ναι, το Κίεβο είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ και η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη στην Ουκρανία.
Εάν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ δεν επεκτείνονταν στα σύνορα της Ρωσίας, δεν θα γινόταν κανένας πόλεμος.
Και τώρα η Δύση χάνει ολοκληρωτικά από τους Ρώσους» έγραψε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Lubos Blaga.

Brian Berletic (Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ): Μόνο με την πλήρη κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού θα σταματήσει η Ρωσία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει με τους όρους που θα υπαγορεύσει η Ρωσία μετά την πλήρη κατάρρευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των Πεζοναυτών των ΗΠΑ Brian Berletic.
«Οι Ουκρανικές απώλειες θα συνεχιστούν σε όλη τη γραμμή επαφής μέχρι να καταρρεύσουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ορισμένους τομείς του μετώπου και στη συνέχεια να συμβεί μια πλήρης κατάρρευση.
Αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους του ειδική επιχείρηση.
Η σύγκρουση θα τελειώσει με τους όρους της Ρωσίας», προειδοποίησε ο Brian Berletic
Επίσης τόνισε ότι η Δύση δεν έχει την ευκαιρία να αναπληρώσει τις απώλειες της Ουκρανίας, η οποία στερείται τόσο πυρομαχικών όσο και μαχητών.
Επιπλέον, πρόσθεσε, οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν μπορούν να παράγουν τόσα όπλα όσα η Ρωσία.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Kirill Budanov (Διεύθυνση πληροφοριών Ουκρανίας): Χωρίς νέα κινητοποίηση η Ουκρανία δεν θα συνεχίσει τον πόλεμο

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις εχθροπραξίες χωρίς πρόσθετη κινητοποίηση, δήλωσε ο Kirill Budanov, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε χωρίς κινητοποίηση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 ότι το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ζητούσε να στρατολογήσει επιπλέον έως και μισό εκατομμύριο άτομα στον στρατό.
Στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο για την κινητοποίηση.
Ειδικότερα, προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας και της αναβολής για τα άτομα με αναπηρία της ομάδας III.
Επιπλέον, το έγγραφο προτείνει την ένταξη πολιτών στο μητρώο οφειλετών για μη εμφάνιση στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης και να υποχρεωθούν όσοι υπόκεινται σε στρατολογία να εγγραφούν σε ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Το κατώτερο όριο ηλικίας για κινητοποίηση, σύμφωνα με το έγγραφο, θα μειωθεί από τα 27 στα 25 έτη.
Τον Οκτώβριο 2023, το περιοδικό Time, επικαλούμενο τον βοηθό του Zelensky, ανέφερε ότι οι τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχαν γίνει τόσο εύθραυστες που τα στρατιωτικά γραφεία εγγραφής και στρατολόγησης αναγκάστηκαν να στρατολογήσουν άτομα με μέση ηλικία 43 ετών.
Οι New York Times έγραψαν επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στον στρατό, γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες απώλειες στα ουκρανικά στρατεύματα.

Responsible Statecraft: Πιο κοντά στην κατάρρευση η Ουκρανία… μετά τη συμφωνία ασφαλείας με τη Βρετανία

Πιο κοντά στην κατάρρευση φέρνει την Ουκρανία, η συμφωνία ασφαλείας που σύνηψε στις 12 Ιανουαρίου του 2024 με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Responsible Statecraft.
«Λοιπόν, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για το μέλλον της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας;
Τίποτα καλό.
Αντίθετα, η βρετανική αυτή κίνηση θα δημιουργήσει άλλο ένα εμπόδιο στην έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια προβοκάτσια» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Βάσει του δημοσιεύματος, η συμφωνία Ουκρανίας – Μ. Βρετανίας βάζει επί της ουσίας τέλος σε μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης, καθώς υποστηρίζει την επιθυμία της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Ρωσία.
«Εάν η Ρωσία γίνει ο νικητής αυτού του πολέμου - και έτσι εξελίσσονται τώρα τα γεγονότα - το Κρεμλίνο θα υπαγορεύσει τους όρους του» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιανουαρίου, Μ. Βρετανία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια, στην οποία πάντως δεν υπάρχει καμία αναφορά για άμεση συμμετοχή της Βρετανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία ή στην ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Harry Tabakh (Πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην Ρωσία): Να σχεδιαστεί ρωσική γενοκτονία

Η Ουκρανία δεν πρέπει να ντρέπεται για την «επιθετικότητα» κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν συνεπάγεται τον μαζικό αφανισμό αμάχων αυτή τη δήλωση έκανε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, απόστρατος πλοίαρχος πρώτου βαθμού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Harry Tabakh σε μια συνέντευξη στο ουκρανικό κανάλι YouTube «Vyshka».
«Η επιθετικότητα μπορεί να σβήσει μόνο με ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα», τόνισε ο Harry Tabakh.
Ως παράδειγμα, ο Harry Tabakh ανέφερε την «καταστροφή του μισού πληθυσμού» του Τρίτου Ράιχ και τη ρίψη ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Ο Harry Tabakh προέρχεται από μια οικογένεια μεταναστών από τη Ρωσία που μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1976.
Κατείχε διάφορες θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ των οποίων εργάστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Ρωσία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ήταν επικεφαλής του αρχηγείου της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα και ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε.
Ο ρωσικός στρατός και οι αρχές έχουν επανειλημμένα σημειώσει ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιούν τρομοκρατικές μεθόδους.
Ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών, Kirill Budanov, δήλωσε ότι το Κίεβο ενεπλάκη σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον διάσημων Ρώσων.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, παραδέχτηκε τον Σεπτέμβριο 2023 ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί μεθόδους του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί στη Ρωσία.
Η Ρωσία διένειμε μια επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως επίσημο έγγραφο σχετικά με τις δηλώσεις μίσους του επικεφαλής του GUR Budanov σχετικά με σχέδια «να συνεχίσει να σκοτώνει Ρώσους οπουδήποτε», υποδεικνύοντας τη ρωσοφοβία και την υποκίνηση βίας με βάση την εθνικότητα.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Ο Putin δεν θα απαντούσε στο κάλεσμα του Trump για λύση στο Ουκρανικό αυτή την στιγμή – Η Ρωσία κέρδισε

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δεν θα απαντούσε στο κάλεσμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump αν τον καλούσε τώρα για να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Ο Putin δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Δεν είναι 2017» τόνισε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, τα τελευταία χρόνια η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία πολλές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump.
Όπως υποστηρίζει ο Scott Ritter, αυτή η προσέγγιση οδήγησε στο γεγονός ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη νίκη της και δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη γνώμη της συλλογικής Δύσης για την Ουκρανία.
«Η Ρωσία κέρδισε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε ο Scott Ritter.
Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν πολλές φορές ο Ρώσος πρόεδρος η Ρωσία, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον Putin, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την πρωτοβουλία στη γραμμή μάχης, ο εχθρός υφίσταται μεγάλες απώλειες και έχει σε μεγάλο βαθμό σπαταλήσει αποθέματα και ο μύθος του άτρωτου του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχει καταρρεύσει.

Wall Street Journal: Oι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν στρατιωτική βοήθεια 20 δισ ευρώ στην Ουκρανία έως το 2028

Στρατιωτική βοήθεια άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στην Ουκρανία έως το 2028 ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται προσχέδιο εγγράφου.
«Δεδομένης της εξάρτησης της Ουκρανίας από εξωτερική υποστήριξη, η επιλογή που θα κάνουν οι χώρες της ΕΕ και οι εταίροι της την επόμενη περίοδο είτε θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτύχει αποφασιστική πρόοδο είτε θα υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητά της να αντιστέκεται» αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεση της η Wall Street Journal.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρησιμοποιήσει 6,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης που δημιουργήθηκε το 2022, ενώ επιπλέον από το 2024 έως το 2027, θα του πιστωθούν άλλα 5 δισ. ευρώ.
Το νέο αυτό ταμείο θα αποζημιώσει τις χώρες της ΕΕ για δαπάνες για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αρχές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πυρομαχικών, drones και εξοπλισμού αεράμυνας.
Το υπόλοιπο του ταμείου θα καλύψει το κόστος των προγραμμάτων εκπαίδευσης μάχης για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η πρωτοβουλία προβλέπει επίσης αποζημίωση έως και 7,5 δισ. ευρώ για τις χώρες της ΕΕ για το 2024.
Η συζήτηση για το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ουκρανία θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα γίνει ένα από τα θέματα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να ληφθεί απόφαση για το νέο σχέδιο.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας πολιτική εκκαθάριση

Μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση πολιτικής εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας Alexander Dubinsky, ύποπτος για προδοσία και κρατούμενος σε κέντρο κράτησης του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η κράτηση του επιχειρηματία Igor Mazepa στην Ουκρανία είναι «η αρχή μιας επιχείρησης πολιτικής εκκαθάρισης μεγαλύτερης κλίμακας».
«Στα τέλη Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το Σύνταγμα, λήγουν οι πενταετείς εξουσίες του προέδρου, κάτι που θα απαιτήσει απόφαση για τη μεταφορά της εξουσίας στο κοινοβούλιο.
Ο βασικός αντίπαλος της εξουσίας στο κοινοβούλιο είναι ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko, υπό τον οποίο έγινε η αντίστοιχη κράτηση», έγραψε ο Alexander Dubinsky.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο Igor Mazepa είναι «στενός φίλος» ενός συμμάχου του Petro Poroshenko, και προς όφελος του πρώην προέδρου φέρεται να επένδυσε σε Ουκρανικά κρατικά ομόλογα (OVGZ).
«Πιστεύω ότι το βασικό ενδιαφέρον για το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (State Bureau of Investigation of Ukraine), το οποίο λειτουργεί ως Γκεστάπο του γραφείου του προέδρου, ήταν η αναζήτηση εγγράφων που θα επέτρεπαν στον Petro Poroshenko να είναι ύποπτος εμφανιζόμενος σε οικονομικό σκάνδαλο ώστε να τον στείλουν σε κέντρο κράτησης, αυτή είναι η πρόβλεψή μου για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2024», λέει ο Alexander Dubinsky.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Alexander Dubinsky, σκοπός τέτοιων ενεργειών είναι να αποτραπεί η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία «με μεγάλη πιθανότητα» θα πρέπει να δημιουργηθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Στις 19 Ιανουαρίου 2024, ο Igor Mazepa επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Concorde Capital, συνελήφθη ως ύποπτος ότι οργάνωσε παράνομη συναλλαγή για την απαλλοτρίωση γης για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου.
Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ανέφερε ότι «τρία ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του διοργανωτή», κρατήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές.
Ο ίδιος ο Igor Mazepa πιστεύει ότι η υπόθεση εναντίον του δεν υποκινείται από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά από την κριτική για την αυθαιρεσία των αξιωματικών επιβολής του νόμου στην Ουκρανία.

Florian Philippot (Γάλλος Πολιτικός): Η έκκληση της Ursula von der Leyen για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία είναι σκέτη τρέλα

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ενδεχόμενη διάθεση άλλων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία είναι απολύτως απαράδεκτες, έγραψε ο αρχηγός του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
«Τι τρέλα!
Αυτό σημαίνει ότι δέκα δισεκατομμύρια θα διατεθούν από τη Γαλλία.
Αυτό είναι το αντίστοιχο με 50 νέα νοσοκομεία στη Γαλλία, για παράδειγμα»
Ο Florian Philippot τόνισε ότι κανείς δεν έδωσε στην επικεφαλής της ΕΕ την εξουσία να ξοδεύει τα χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων.
Επιπλέον, εξεπλάγη γιατί ούτε ένας Γάλλος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ψήφισε κατά του επόμενου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία.
"Αρκετά!" — συνόψισε ο πολιτικός Florian Philippot.
Στις αρχές Ιανουαρίου, η επικεφαλής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει εναλλακτικές επιλογές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο από την ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη διάθεση τέτοιων πόρων από την ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο τέλος του 2023 θα πρέπει να είναι αρκετά για την Ουκρανία για να καλύψει τα έξοδα στις αρχές του 2024.
Σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban δεν ψήφισε κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα έχει ακόμα «75 ευκαιρίες» να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία.
Μια νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την πολυετή χρηματοδότηση για το Κίεβο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες.

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Ισχυρότατα τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου - Δεν περνάει κανένα ουκρανικό drone

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να εμποδίσουν οποιοδήποτε drone των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Pryamoy ο Krivonos υποστήριξε πως «οποιοδήποτε τελευταίας τεχνολογίας drone χάνει την καινοτομία καθώς οι Ρώσοι βρίσκουν ενεργητική άμυνα σε αυτό, χρησιμοποιώντας νέες προσεγγίσεις αλλά και τα ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν».
Επιπλέον, ο Krivonos επισήμανε το έργο που επιτελεί το ρωσικό πυροβολικό, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός έχει πλεονέκτημα όχι μόνο στον αέρα, αλλά και στην ποσότητα των πυρομαχικών.

Οι Ουκρανοί κλιμακώνουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους

Στις 21 Ιανουαρίου 2024, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 3 πυραύλους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 21 Ιανουαρίου, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών κατέστρεψαν δύο δεξαμενόπλοια και ένα αντλιοστάσιο στο λιμάνι Ust-Luga στην περιοχή του Leningrad.

Στις 21 Ιανουαρίου, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών πάνω από την περιοχή του Smolensk.

Στις 20 Ιανουαρίου, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέτρεψαν επίθεση με drone σε εγκαταστάσεις στην περιοχή Orel.

Στις 20 Ιανουαρίου, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών πάνω από την περιοχή της Tula.

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Ουκρανικός στρατός επιτέθηκε σε μια αποθήκη πετρελαίου κοντά στην πόλη Bryansk με ένα drone.

Στις 17 Ιανουαρίου, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα drone των Ουκρανών πάνω από την περιοχή Lipetsk.

Στις 17 Ιανουαρίου 2024, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέρριψαν 34 μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ουκρανών πάνω από τις περιοχές του Rostov και Volgograd.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης