Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu: Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της Hamas για την απελευθέρωση των ομήρων

tags :
Netanyahu: Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της Hamas για την απελευθέρωση των ομήρων
«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διεθνείς παράγοντες για την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός – με πρωταγωνιστές το Κατάρ και την Αίγυπτο - ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu απέρριψε «κατηγορηματικά» τις προϋποθέσεις που έθεσε η Hamas για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης της παλαιστινιακής οργάνωσης για τα γεγονότα που σχετίζονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Hamas ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών.
Και να παραμείνει η Hamas άθικτη», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης των τεράτων της Hamas», πρόσθεσε.

Κανένας συμβιβασμός

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 από τους 240 ομήρους που κρατούσε η Hamas στη Γάζα. Αφού έληξε η περίοδος κατάπαυσης του πυρός ο Netanyahu δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να διασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων.
Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους.
«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είπε την Παρασκευή (19/1) ότι μίλησε με τον Netanyahu για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
Το Σάββατο (20/1) ο Netanyahu φάνηκε ότι απορρίπτει τις προτάσεις του Biden και στη σημερινή ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι θα επιμείνει να έχει το Ισραήλ «τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη».
Δήλωσε ότι αντιμετώπισε «διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις» για να αλλάξει στάση αλλά «η επιμονή του ήταν αυτή που εμπόδισε επί χρόνια την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνιστούσε υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης