Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Kίνα τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στα κράτη του Παγκόσμιου Νότου – Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

H Kίνα τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στα κράτη του Παγκόσμιου Νότου – Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες
Επισκέψεις του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στην Αφρική και τη Λατινική
Oι πρόσφατες επισκέψεις του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό το 2024, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη έμφαση της Κίνας στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Κινέζοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο στενότερος συντονισμός με αυτά τα κράτη θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου και βιώσιμου παγκόσμιου τοπίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας ενόψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας και της αναταραχής από τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024.
Wang Yi calls for expanded cooperation, closer exchanges with Jamaica - CGTN
Το κοινό πλαίσιο συνεργασίας

Ο ισχυρός δεσμός μεταξύ της Κίνας και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών δεν βασίζεται μόνο στην εκτεταμένη οικονομική συνεργασία αλλά και στην ακλόνητη υποστήριξη των βασικών αμοιβαίων συμφερόντων, όπως αποδεικνύεται από το ζήτημα της Ταϊβάν.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η αρχή της ισότιμης συνεργασίας αποτελεί τη βάση και την προϋπόθεση για τις σχέσεις της Κίνας με αυτές τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Η Κίνα ελπίζει να συνεργαστεί με την Τζαμάικα για να συνέργειες αναπτυξιακές στρατηγικές, να επεκτείνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, να ενισχύσει τις ανταλλαγές ανθρώπων με τους ανθρώπους και τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να εδραιώσει το θεμέλιο της κοινής γνώμης για τη φιλία Κίνας-Τζαμάικα, Wang, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, δήλωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας Αndrew Holness .
Ο Holness δήλωσε ότι η Κίνα δεν δίστασε να δώσει χείρα βοηθείας όταν η Τζαμάικα αντιμετώπισε δυσκολίες, γεγονός που στήριξε σθεναρά την οικονομική ανάπτυξη της Τζαμάικα και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, και καταδεικνύει έντονα την ειλικρινή βούληση της Κίνας να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το ταξίδι του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας στη χώρα της Καραϊβικής έγινε μετά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva την Παρασκευή (19./1). Οι δυο τους μίλησαν με θετικά λόγια για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Βραζιλίας.
Ο Wang και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Mauro Vieira συμπροήδρευσαν την Παρασκευή (19/1) του τέταρτου Συνολικού Στρατηγικού Διαλόγου Υπουργείου Εξωτερικών Κίνας-Βραζιλίας, δεσμευόμενοι να ενισχύσουν τη συνέργεια των αναπτυξιακών στρατηγικών και να επεκτείνουν τη συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς. Υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για την περαιτέρω επέκταση των ανταλλαγών προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών.

Πυρετός διμερών επαφών

Η Τζαμάικα σηματοδοτεί τον τελευταίο σταθμό του πρωτοχρονιάτικου ταξιδιού του Wang το 2024. Πριν επισκεφθεί τη Λατινική Αμερική, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η ενίσχυση της συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν πάντα προτεραιότητα για τη διπλωματία της Κίνας και η Κίνα επιδιώκει να συντονίσει καλύτερα τη συνεργασία με αυτές τις χώρες για να επιτύχει ένα βιώσιμο, υγιές και ισορροπημένο παγκόσμιο διπλωματικό τοπίο, δήλωσε ο Jiang Shixue, καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, είπε στους Global Times.

Η αρχή της «μίας Κίνας»

Τόσο η Holness όσο και ο Lula εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την προσήλωση στην αρχή της μίας Κίνας.
Αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι του σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, ο Wang είπε στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (19/1)  ότι οι ηγέτες από αυτές τις τέσσερις χώρες επανέλαβαν όλοι την προσήλωσή τους στην αρχή της μίας Κίνας.
Όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας, οι αφρικανικές χώρες έχουν δείξει την πιο αποφασιστική στάση και σαφή στάση, αντανακλώντας πλήρως την ωραία παράδοση αμοιβαίας υποστήριξης μεταξύ Κίνας και Αφρικής, είπε ο Wang.
Σημειώνοντας ότι η Βραζιλία και η Κίνα συμφωνούν σε πολλά μείζονα ζητήματα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Κίνα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και την ενίσχυση της συνολικής δύναμης και της φωνής των αναπτυσσόμενων χωρών στις διεθνείς υποθέσεις.

Ισότιμη συνεργασία 

Ο ισχυρός σεβασμός  για τα  αμοιβαία βασικά συμφέροντα, καθώς και για τις περισσότερες διεθνείς υποθέσεις, είναι το στέρεο θεμέλιο και η προϋπόθεση για τους δεσμούς της Κίνας με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα της Ταϊβάν, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες μένουν σταθερές στην αρχή της μίας Κίνας, ενώ μερικές χώρες, πρόθυμες να υπηρετήσουν ως υποτελείς των ΗΠΑ, επιδιώκουν πάντα να προκαλούν αντιπαράθεση με την Κίνα σε αυτό το ζήτημα, o Li Haidong, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή.
Ο Li είπε ότι είναι κρίσιμο για τον Παγκόσμιο Νότο να επιβεβαιώσει τη θέση του στο ζήτημα της Ταϊβάν, καθιστώντας σαφές σε ορισμένα δυτικά έθνη ότι η επικύρωση της αρχής της ενιαίας Κίνας είναι ο κανόνας και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση ή πρόκληση στα στενά της Ταϊβάν από αυτές τις δυτικές χώρες είναι ανεπιθύμητη.
Οι προκλήσεις των δυτικών χωρών στο ζήτημα της Ταϊβάν απλώς προκαλούν γέλωτες στη διεθνή σκηνή, είπε.
Brazil's support for 'one China' welcomed by minister
Σταθεροποιητικές δυνάμεις

Ο Wang τόνισε την αυξημένη αβεβαιότητα και την αστάθεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν συναντήθηκε με τον Celso Amorim, σύμβουλο του Βραζιλιάνου Προέδρου.
Ως ανεξάρτητες αναδυόμενες δυνάμεις, η Κίνα και η Βραζιλία θα πρέπει πρώτα να διαχειρίζονται καλά τις δικές τους υποθέσεις, ενισχύοντας παράλληλα την ενότητα, τη συνεργασία και να εδραιώνουν κοινούς στόχους με τις μεγάλες χώρες και να καθίστανται κρίσιμες σταθεροποιητικές δυνάμεις σε ένα πολυπολικό σύστημα, είπε.
Καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει από μια βραδεία ανάκαμψη, είναι καιρός οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμορφώσουν ένα κοινό μέπτωπο.
Όσο πιο στενά συνεργάζονται, τόσο πιο επιτυχημένα θα αντισταθούν στην αυξανόμενη αβεβαιότητα.
Ο Li επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα βρίσκεται στις ΗΠΑ.
H επιστροφή του πρώην προέδρου Donald Trump προβλέπεται από πολλούς ειδικούς της πολιτικής ότι θα προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία.
To σενάριο αυτό κυριάρχησε στη συζήτηση στη φετινή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
The Future is Asian: | World Economics
Η πρωτοβουλία Belt and Road

Επιπλέον, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προσελκύονται από την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας της Κίνας και την Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ανάπτυξης, μαζί με άλλες προτάσεις, είπε ο Λι. Σημείωσε ότι αυτά τα σχέδια συνδέουν τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου πιο στενά και εξυπηρετούν καλύτερα τα δικά τους αναπτυξιακά σχέδια.
Ο Wang συζήτησε για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία τόσο με τον Τζαμαϊκανό ηγέτη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας.
Ο Wang και ο Vieira δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν τη στρατηγική συνέργεια μεταξύ της συνεργασίας Belt and Road και του προγράμματος επανεκβιομηχάνισης και Επιτάχυνσης της Νέας Ανάπτυξης της Βραζιλίας και να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε παραδοσιακούς τομείς, καθώς και να επεκτείνουν τη συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης