Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ «στραγγαλίζει» οικονομικά τη Γάζα – Μεταφέρει τα δημόσια έσοδα στη Νορβηγία και δεν τα αποδίδει στην Παλαιστινιακή Αρχή

Το Ισραήλ «στραγγαλίζει» οικονομικά τη Γάζα – Μεταφέρει τα δημόσια έσοδα στη Νορβηγία και δεν τα αποδίδει στην Παλαιστινιακή Αρχή
Σύμφωνα με υφιστάμενες συμφωνίες, το Ισραήλ εισπράττει μηνιαίους φόρους και δασμούς για λογαριασμό των Παλαιστινίων και μεταφέρει αυτά τα κεφάλαια στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA)
Το στρατιωτικό-πολιτικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 ένα σχέδιο για το πάγωμα των κεφαλαίων που διατίθενται στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά χρημάτων στη Νορβηγία και τη δυνατότητα απόδοσής τους στις παλαιστινιακές αρχές μόνο με απόφαση του Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με υφιστάμενες συμφωνίες, το Ισραήλ εισπράττει μηνιαίους φόρους και δασμούς για λογαριασμό των Παλαιστινίων και μεταφέρει αυτά τα κεφάλαια στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), μερικά από τα οποία πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού του στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτά τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εσόδων στον προϋπολογισμό της PNA.
«Το Στρατιωτικό-Πολιτικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα (21/1) ένα σχέδιο για πάγωμα κεφαλαίων για τη Γάζα, το οποίο αναπτύχθηκε από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία εγκρίνουν την απόφαση του Στρατιωτικού-Πολιτικού Υπουργικού Συμβουλίου να σταματήσει τη μεταφορά κεφαλαίων που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή
Έτσι, τα παγωμένα κεφάλαια δεν θα μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά θα παραμείνουν στα χέρια τρίτης χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το γραφείο σημείωσε ότι χρήματα ή ισοδύναμά τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφερθούν στην PNA χωρίς την έγκριση του Ισραηλινού Υπουργού Οικονομικών, ακόμη και μέσω τρίτης χώρας.
«Οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας θα επιτρέψει στον Υπουργό Οικονομικών να παγώσει αμέσως όλα τα κεφάλαια που μετά την εκκαθάριση των δημοσίων εσόδων των Παλαιστινίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της εφαρμογής του σχεδίου.
Ο Πρωθυπουργός διέταξε οργανωτικές εργασίες για την εφαρμογή του σχεδίου», πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης