Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για αύξηση του εμπορίου στα 30 δισεκ. ευρώ, άμυνα και μετανάστευση συζήτησαν Meloni - Erdogan

Για αύξηση του εμπορίου στα 30 δισεκ. ευρώ, άμυνα και μετανάστευση συζήτησαν Meloni - Erdogan
Οι αμυντικές συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ιταλική Leonardo SpA, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροδιαστημικής και της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Georgia Meloni συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 20/1, στο πρώτο επίσημο ταξίδι της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της προεδρίας της G7 από την Ιταλία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δύο κυβερνήσεις στοχεύουν να αυξήσουν την αξία του εμπορίου μεταξύ των χωρών τους στα 30 δισ. ευρώ έως το 2030 από περίπου 25 δισ. ευρώ σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Οι αμυντικές συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ιταλική Leonardo SpA, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροδιαστημικής και της ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μετανάστευση βρέθηκε επίσης στην ατζέντα, με τις δύο χώρες να εξετάζουν μια συμφωνία με τη Λιβύη για την ενίσχυση της συνεργασίας, δήλωσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνία για τη μετανάστευση πριν από το καλoκαίρι.
Ο τουρκικός ενημερωτικός δικτυακός τόπος Τ24, επικαλούμενος το ANSA, αναμεταδίδει ότι χάρη στις προσπάθειες συνεργασίας, η παράτυπη μεταναστευτική ροή στον διάδρομο Ιταλίας-Τουρκίας μειώθηκε κατά 56% πέρυσι και ότι η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σχεδιάζουν να κάνουν σύντομα συμφωνία με τη Λιβύη.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στις συνομιλίες, στο πρώτο ταξίδι της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο εξωτερικό το 2024, σημαντική θέση είχαν οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία και συμφωνίες στον τομέα του εμπορίου και της άμυνας μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

Τι συζήτησαν αναλυτικά

Το Τ24 κάνει αναφορά και σε δημοσίευμα της ιταλικής Repubblica, στο οποίο αναφέρεται ότι τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν «την ενίσχυση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, ιδίως όσον αφορά τους μετανάστες από τη Λιβύη, τις ευχαριστίες για τον ρόλο της ‘Αγκυρας στην άρση του αδιεξόδου για τη μεταφορά σιτηρών μέσω των ουκρανικών λιμανιών, την ασφάλεια στη Μεσόγειο, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ιδίως στον τομέα της άμυνας.
Η συνάντηση του Erdogan με τη Meloni έγινε στη συνέχεια διμερών συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο πολυμερών συναντήσεων στο Μπαλί, το Βίλνιους, τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι.
Τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τις δηλώσεις της Meloni κατά τη διάκρεια επίσκεψης του Erdogan στην Ιταλία το 2018: «Όχι στην Τουρκία στην Ευρώπη, όχι στον εξισλαμισμό της Ευρώπης»
Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα και ενόψει της επίσκεψης Meloni, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο DHA ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Antonio Tayani τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ιταλία με την οποία «Έχουμε μια ιστορική φιλία».
Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ υπενθύμισαν ωστόσο ότι «όταν ο πρόεδρος Erdogan πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, το 2018, η Meloni είχε πει: «Αφού η αριστερή κυβέρνηση δεν το κάνει, ας μεταφέρουμε εμείς το μήνυμα του ιταλικού λαού σε αυτόν: Όχι στην Τουρκία στην Ευρώπη, όχι στον εξισλαμισμό της Ευρώπης»».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης