Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ θα ηττηθεί βαριά αν πάει σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την Hezbollah - Λόγοι, δεδομένα, ιστορικό προηγούμενο

Το Ισραήλ θα ηττηθεί βαριά αν πάει σε ολοκληρωτικό πόλεμο με την Hezbollah - Λόγοι, δεδομένα, ιστορικό προηγούμενο
Τα δεδομένα και το ιστορικό προηγούμενο δεν ευνοεί ένα νέο ακόμη μέτωπο για το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξετάζει κλιμάκωση των μέτρων με επιθετικές ενέργειες εναντίον της Hezbollah εντός  του Λιβάνου, ρισκάροντας μια ολοκληρωτική ανάφλεξη στην περιοχή και έναν πολυμέτωπο και παρατεταμένο πόλεμο.
Παρότι θεωρείται μάλλον απίθανη μια ολοκληρωτική εισβολή στον Λίβανο, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα, Ισραηλινοί πολιτικοί απειλούν με ευρεία στρατιωτική δράση κατά της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Hezbollah.
Στην τελευταία πολεμική ανακοίνωση Ισραηλινών αξιωματούχων, o Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Herzi Halevi είπε στους Ισραηλινούς στρατιώτες στις 10 Ιανουαρίου, πως η κυβέρνηση θα τους τοποθετήσει στα απαραίτητα σημεία για να ασφαλίσουν τα βόρεια σύνορα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας επίσης προειδοποίησε τα νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ να είναι έτοιμα και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες διαταράξεις στον εφοδιασμό ιατροφαρμακευτικού υλικού στην περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης της Hezbollah.
Τα σχόλια και η προειδοποίηση έρχονται μετά από μια κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah στο πλαίσιο της οποίας το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο περισσότερους υψηλού προφίλ στρατιωτικούς ηγέτες της Hezbollah στον Λίβανο και η Hezbollah ανταπέδωσε προσπαθώντας να πλήξει στρατηγικούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους.

Επίθεση με drone την Κυριακή 21/1

Στην τελευταία έκφαση αυτών των επιθετικών ενεργειών την Κυριακή 21/1 τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε χτύπημα που αποδίδεται στο Ισραήλ, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στο νότιο Λίβανο σύμφωνα με το Reuters.
Από το χτύπημα ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο κοντά σε σημείο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού. Αρχικά δεν ήταν σαφής ο στόχος του πλήγματος, αλλά τελικά διευκρινίστηκε πως επρόκειτο για αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μαχητές της Hezbollah, σύμφωνα με το Reuters.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε στα βόρεια του Ισραήλ και ο οποίος, σύμφωνα με τις IDF, έπεσε σε ανοιχτή περιοχή

Συμπαράσταση στην Hamas - Ιστορικό προηγούμενο: τι αναφέρει το Stratfor

Αυτά τα περιστατικά είναι μέρος ενός μοτίβου σταθερής κλιμάκωσης μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς η Hezbollah υλοποιεί τις πολιτικές της επιταγές για πραγματοποίηση επιθέσεων αλληλεγγύης στο πλευρό της Hamas, στην διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ στοχεύει να εδραιώσει ένα νέο στρατηγικό παράδειγμα με τη Hezbollah που επιβραδύνει την ικανότητα των ενόπλων να περνούν τα σύνορα ως απάντηση στην επίθεση-αστραπή της Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το think tank Stratfor.
Α. Από τον πόλεμο Ισραήλ-Hezbollah το 2006, οι δύο πλευρές διατηρούν ένα δόγμα λογικής αποτροπής μεταξύ τους, διεξάγοντας συμβολικές συγκρούσεις ή περιορίζοντας τα αντίποινά τους στα Υψώματα του Γκολάν.
Αυτό συμβαίνει αφού η πολιτική ηγεσία και των δύο πλευρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αδιέξοδα αποτελέσματα του πολέμου του 2006 είχαν πολύ υψηλό οικονομικό και στρατιωτικό κόστος.
Β. Οι μάχες με τη Hezbollah παρέμειναν περιορισμένες κυρίως στα σύνορα, γεγονός που οδήγησε σε εκκενώσεις και από τις δύο πλευρές.
Αλλά στο Ισραήλ, όπου περίπου 80.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τα βόρεια σύνορα, πολλές κοινότητες της περιοχής ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου από τη Hezbollah ή Παλαιστίνιους μαχητές που εδρεύουν στο Λίβανο, με τους δημάρχους να δηλώνουν ότι δεν θα υποστηρίξουν την επιστροφή στα σπίτια τους έως ότου οι Ισραηλινές Δυνάμεις δημιουργήσουν μια επαρκή ζώνη προστασίας από τη Hezbollah.

Γ.  Υπάρχει ήδη θεωρητικά μια ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ που προορίζονταν να παρακολουθείται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο και προορίζονταν να επιβάλλεται από τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της απόφασης 1701 του ΟΗΕ του 2006. Όμως το ψήφισμα αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η Hezbollah απολαμβάνει ελευθερία δράσης στο νότιο τμήμα της χώρας.
Δ. Από την πλευρά της, η Hezbollah έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει κλιμάκωση σε έναν μεγάλο πόλεμο, αλλά αυτά τα μηνύματα πέφτουν όλο και περισσότερο στο κενό στο Ισραήλ, όπου πολιτικοί, πολίτες και το στρατιωτικό κατεστημένο έχουν επαναδιατυπώσει τις απόψεις τους για τους κινδύνους στα σύνορα του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ε. Επιπλέον, η Hamas δημιουργεί βάσεις στο νότιο Λίβανο μαζί με άλλες μαχητικές ομάδες, δίνοντας περαιτέρω κίνητρο στο Ισραήλ να αναλάβει δράση εκεί.

Η στρατηγική του Ισραήλ

1. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ είναι να χρησιμοποιεί στοχευμένη κλιμάκωση για να πιέσει την Hezbollah να αποσυρθεί από τα σύνορα.
Αυτή η στρατηγική βασίζεται στην σταθερή κλιμάκωση στοχευμένων επιθέσεων κατά στρατιωτικών ηγετών της Hezbollah και δολοφονιών ηγετών της Hamas βαθύτερα εντός του Λιβάνου, για να σηματοδοτήσει υπαρξιακές απειλές κατά των διοικητών της Hezbollah και να τους πείσει να αποδεχθούν πιο αδύναμες θέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, που δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ.
Αυτή η στρατηγική απαιτεί λιγότερους ισραηλινούς στρατιωτικούς πόρους και επιτρέπει τα βόρεια σύνορα να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό καλυμμένα από τους εφέδρους, καθώς οι μάχιμες μονάδες της πρώτης γραμμής συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
2. Σηματοδοτεί επίσης το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του Ισραήλ για ένα πολιτικό αποτέλεσμα που θα δει την επιβολή της Απόφασης 1701 του ΟΗΕ και την απόσυρση των δυνάμεων της Hezbollah από τον νότιο Λίβανο.
Αλλά αυτή η στρατηγική δημιουργεί νέα πολιτικά κίνητρα για τη Hamas και τη Hezbollah να προχωρήσουν άμεσα σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις στοχευμένες επιχειρήσεις του, ιδιαίτερα για τη δολοφονία ηγετικών διοικητών και αξιωματούχων.
Και αυτά τα αντίποινα με τη σειρά τους ενισχύουν την στρατηγική επιτακτική ανάγκη του Ισραήλ να απωθήσει ακόμα πιο μακριά από τα σύνορα τους μαχητές, ώστε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων των αντιπάλων του.

Δράση - αντίδραση

- Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν δολοφονήσει αρκετούς υψηλόβαθμους διοικητές της Hezbollah από τον Οκτώβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του προγράμματος drone της και του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Hamas Salah al-Aruri στη Βηρυτό, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που σηματοδοτεί την υπαρξιακή απειλή για τους αξιωματούχους αυτούς επειδή οι ομάδες αντιμετώπισαν στρατιωτικά το Ισραήλ.

- Σε αντίποινα για τους θανάτους αυτούς, η Hezbollah αύξησε την κλίμακα των επιθέσεων με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και έβαλε στο στόχαστρο το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Σαφέντ.

Κλιμάκωση, επιπτώσεις... φαύλος κύκλος βίας

Αν η τρέχουσα στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ αποτύχει να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ζώνη ασφάλειας, το Ισραήλ είναι πιθανό να κλιμακώσει σε μεγαλύτερες επιθέσεις κατά των στρατιωτικών υποδομών της Hezbollah για να αυξήσει την πίεση στη μαχητική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συνεχών χερσαίων επιδρομών και πληγμάτων βαθύτερα στο έδαφος πέραν της νότιας συνοριακής ζώνης.
Αυτό το σενάριο κλιμάκωσης πιθανόν θα περιελάμβανε περισσότερο πυροβολικό, άρματα μάχης και αεροπορική ισχύ εναντίον οχυρωμένων θέσεων της Hezbollah με το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων περιορισμένων επιδρομών από ειδικές δυνάμεις, αλλά δεν θα περιελάμβανε την αποστολή μαζικών στρατευμάτων εντός του λιβανέζικου εδάφους.
Ο στόχος αυτής της κλιμάκωσης θα ήταν και πάλι να σηματοδοτήσει στη Hezbollah και τον Λίβανο ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαίες επιδρομές μεγαλύτερης κλίμακας που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η εκστρατεία αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και πριν ο ισραηλινός στρατός τερματίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και οι μονάδες μάχης πρώτης γραμμής επιστρέψουν στο βορρά, καθώς θα βασιζόταν στην ισραηλινή αεροπορία και στις ταξιαρχίες εφέδρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.
Αλλά αυτή η στρατηγική θα προκαλούσε πιθανότατα περισσότερους θανάτους μαχητών και αμάχων
Αυτό θα έδινε και πάλι κίνητρο στους μαχητές να κλιμακώσουν τα αντίποινά τους εναντίον του Ισραήλ, καθώς η Hezbollah θα προσπαθούσε να επιδείξει την ικανότητά της να αντέξει μια τέτοια επίθεση και να ενισχύσει τη νομιμότητά της ως υπερασπιστής του Λιβάνου.

Η ενισχυμένη Hezbollah

Η Hezbollah έχει ενισχύσει μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου με αποθήκες και άλλες υποδομές σχεδιασμένες να μετριάσουν μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση πυροβολικού και αεροπορίας, καθιστώντας ασαφές το πόση ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι Ισραηλινές Δυνάμεις με αυτού του είδους την κλιμάκωση και δίνοντας στη Hezbollah τη δυνατότητα να αντισταθεί σε αυτές τις προσπάθειες.
Μια κλιμακούμενη χερσαία και αεροπορική εκστρατεία θα προκαλούσε επίσης πιθανότατα περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων, απομονώνοντας περαιτέρω το Ισραήλ διπλωματικά και ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου πιο κοντά στην υποστήριξη της Hezbollah αντί να την πιέσει να αποσυρθεί.
Το βόρειο μέτωπο διατηρείται επί του παρόντος κυρίως από μονάδες εφέδρων, ενώ οι ταξιαρχίες πρώτης γραμμής της Βόρειας Διοίκησης, όπως η Ταξιαρχία Γκολάνι, έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα.
Αν αυτές οι πιο εκτεταμένες επιθέσεις αποτύχουν, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει χερσαίες επιδρομές σε επίπεδο τάγματος στο νότιο Λίβανο για να εκκαθαρίσει και να κρατήσει εδάφη από τους μαχητές και να σηματοδοτήσει ότι το Ισραήλ μπορεί να κλιμακώσει σε ολοκληρωτική εισβολή.

Επιλογές και πόροι

Το Ισραήλ συγκρατείται να μην επιλέξει μια ολοκληρωτική εισβολή εν μέρει επειδή η κατοχή της Γάζας σημαίνει ότι οι πόροι του θα ήταν περιορισμένοι· επομένως, δεν επιθυμεί να καταλάβει και να κρατήσει μόνιμα εδάφη στο Λίβανο, όπως έκανε από το 1982 έως το 2000.
Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε να τονίσει ότι μια τέτοια επιλογή υπάρχει, πραγματοποιώντας περιορισμένες χερσαίες εισβολές με πλήρη τάγματα στο νότιο Λίβανο και με ταξιαρχίες πρώτης γραμμής που θα μπορούσαν να καταλάβουν και να κρατήσουν προσωρινά το έδαφος.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα επικεντρώνονταν στην εκκαθάριση και την κατοχή εδαφών, την καταστροφή των υποδομών της Hezbollah και την πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ζημίας στις στρατιωτικές δυνατότητες και τους μαχητές της Hezbollah πριν αποσυρθούν από την περιοχή - μια εκστρατεία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.
Αυτή η στρατηγική θα συνδυαζόταν επίσης πιθανώς με μια κλιμακούμενη αεροπορική εκστρατεία σε ολόκληρο τον Λίβανο, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει βαθιά πλήγματα στην καρδιά της περιοχής της Hezbollah στην κοιλάδα Μπεκάα και πλήγματα στη Βηρυτό.

Απαιτήσεις της στρατηγικής

Αλλά αυτή η στρατηγική μπορεί να αναδιαμορφώσει και πάλι τα πολιτικά κίνητρα της Hezbollah για αντίποινα και να αρχίσει μια πιο μακροχρόνια μάχη, ειδικά αν οι ισραηλινές χερσαίες επιδρομές κάνουν τους πολίτες και τους πολιτικούς του Λιβάνου να συσπειρωθούν πίσω από τη Hezbollah, όπως έκαναν το 2006.
Σε αυτή την περίπτωση, το Ισραήλ θα μπορούσε να κολλήσει σε έναν παρατεταμένο συνοριακό πόλεμο με τη Hezbollah, στον οποίο η πορεία προς την αποκλιμάκωση περιορίζεται από τις πολιτικές επιταγές και των δύο πλευρών.
Μια χερσαία εκστρατεία θα χρειαζόταν οι κύριες ταξιαρχίες της Βόρειας Διοίκησης να επιστρέψουν από τη Γάζα και να επανεξοπλιστούν, κάτι που σημαίνει ότι οι συνεχείς επιδρομές είναι απίθανες έως ότου οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ελέγξουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι χερσαίες επιδρομές των Ισραηλινών Δυνάμεων θα συναντούσαν μαχητές της Hezbollah που έχουν χρόνια εμπειρίας στη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες του ισραηλινού στρατού, οι οποίες θα αποδυνάμωναν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο Ισραήλ για μια στρατιωτική εκστρατεία εκεί.

Προϋποθέσεις μιας ολοκληρωτικής εισβολής

Το Ισραήλ έχει την επιλογή να επαναλάβει μια ολοκληρωτική εισβολή μόλις καταλαγιάσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αν και αν το πράξει αυτό πιθανότατα θα πυροδοτούσε άμεσα αντίποινα από το Ιράν εναντίον του ίδιου του Ισραήλ, καθιστώντας το ενδεχόμενο αυτό απίθανο.
Το Ισραήλ είναι πιθανό να εξετάσει αυτή την επιλογή μόνο...:
- εάν έχει πλήρη διπλωματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ,
- εάν έχει ολοκληρώσει τους κύριους στρατιωτικούς στόχους του στη Γάζα,
- εάν έχει εσωτερική πολιτική ενότητα και υποστήριξη για την επιχείρηση,
και
- εάν η Hezbollah έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της σε επίπεδο που να περιλαμβάνει κινήσεις όπως πλήγματα σε ισραηλινές πόλεις - καθιστώντας την απειλή της αδύνατο να αγνοηθεί.
Αυτά είναι μεγάλα εμπόδια, καθιστώντας μια εισβολή παρόμοια με το 1982 απίθανη, αν και αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκύψει με την πάροδο του χρόνου, εάν το Ισραήλ κολλήσει σε έναν συνοριακό πόλεμο με τους μαχητές και δεν μπορέσει να τους εκδιώξει.

Επιπτώσεις...

Σε αυτό το σενάριο, το Ισραήλ θα πρέπει να κινητοποιήσει τις ταξιαρχίες του μετώπου και να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο επιστράτευσης εφέδρων για μια μεγάλη ώθηση εντός του Λιβάνου, η οποία θα μπορούσε να θέσει ως στόχο να φτάσει στον ποταμό Λιτάνι, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί το 2006 σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τη Hezbollah από την περιοχή.
Αυτή η εκστρατεία
- θα διαρκούσε πιθανότατα μήνες,

- θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών και πολιτικών απωλειών και για τις δύο πλευρές,
- θα προκαλούσε διεθνή οργή από τους Άραβες και τους δυτικούς συμμάχους και,
- θα προκαλούσε κλιμακούμενα ιρανικά αντίποινα τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά του Ισραήλ σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ιρανικών άμεσων επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά του ίδιου του Ισραήλ, μόλις ο βασικός του αντιπρόσωπος δεχόταν μια τέτοια ολοκληρωτική επίθεση. Το Ισραήλ
- θα μπορούσε επίσης να μην έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προτού καταρρεύσει η εσωτερική πολιτική του υποστήριξη ή προτού η Δύση πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει την εκστρατεία και, 
- θα συνεπαγόταν επίσης τεράστιους πολιτικούς κινδύνους για την ισραηλινή κυβέρνηση που την διέταξε.

Επίσης...

- Η Hezbollah εκτιμάται ότι διαθέτει έως και διπλάσιο αριθμό μαχητών από τη Hamas, κάτι που σημαίνει ότι μια ισραηλινή εισβολή θα αντιμετώπιζε μια σημαντικά ισχυρότερη δύναμη από αυτή που αντιμετωπίζει στη Γάζα.
- Αυτό θα παρέτεινε την εκστρατεία, δεδομένου ότι στη Γάζα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να καταλάβουν μια μικρότερη γεωγραφική περιοχή με λιγότερους εχθρούς.
- Η Hezbollah συνδέεται χερσαία απευθείας με το Ιράν μέσω της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν ευκολότερο να ανεφοδιαστεί και να ενισχυθεί η οργάνωση για μια παρατεταμένη μάχη με το Ισραήλ.
- Η τελευταία ισραηλινή κυβέρνηση που προσπάθησε να εκδιώξει τη Hezbollah από το νότο - εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Ehud Barak – δεν πέτυχε τους στρατιωτικούς της στόχους και κατέρρευσε, τερματίζοντας την καριέρα του Barak εν μέσω της οργής της ισραηλινής κοινής γνώμης μετά τον πόλεμο του 2006.
Με τον Benjamin Netanyahu να αντιμετωπίζει ήδη εσωτερικές αντιδράσεις και μια ισχυρή αντιπολίτευση, ήδη ισχυρές διεθνείς αντιδράσεις, το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για ένα νέο μέτωπο, αλλά μάλλον θα οδηγήσουν μαθηματικά σε ήττα, όπως προειδοποίησαν ήδη και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την ισραηλινή κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης