Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 25.000 οι νεκροί στη Γάζα, αντέχει η Hamas, φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι πυραυλικές επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιρανών στη Συρία

Πάνω από 25.000 οι νεκροί στη Γάζα, αντέχει η Hamas, φωτιά στη Μέση Ανατολή βάζουν οι πυραυλικές επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιρανών στη Συρία
Συνολικά 25.105 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.681 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd). Ξεπέρασαν στους 25.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού από αέρος και ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με επίκεντρο την περιοχή της Khan Younes, και τα νοσοκομεία Nasser και Amal ενώ tο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει την έντονη παρουσία ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από το όρος Λίβανος και την Dahiyeh, το νότιο προάστιο της Βηρυτού όπου θεωρείται ότι εδρεύει η ηγεσία της Hezbollah.
Την ίδια στιγμή ενισχύεται ο κίνδυνος ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης, λόγω των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ μέσα στα εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου και των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες Houthi της Υεμένης κατά πλοίων που συνδέονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ και των υποστηρικτών του στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι φιλοϊρανικές ομάδες του Ιράκ κατά αμερικανικών βάσεων.
Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή που το τελευταίο εξαπέλυσε στη Δαμασκό βάζοντας στο στόχαστρο κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης στην οποία σκοτώθηκαν 5 Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και άλλοι 7 Σύροι στρατιωτικοί ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στον Λίβανο σε 10 μέρες.
?Live: Fighting rages as Hamas-run health ministry says Gaza death toll  tops 25,000
? Live: Fighting rages across Gaza as Israeli troops push into Khan Younis
Βομβαρδισμοί και οδομαχίες στη Khan Younes, επίκεντρο τα νοσοκομεία Nasser και Amal

Μεγάλες εκρήξεις
φαίνονται σε απόσταση από το βίντεο που κατέγραψε ένας τοπικός δημοσιογράφος, ο Amr Tabash, στο Khan Younis της νότιας Γάζας
Το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου στοιχείων Sanad του Al Jazeera.
Το Khan Younis βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων ισραηλινών επιθέσεων, παρά τον μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην περιοχή από τη βόρεια Γάζα.
Iσραηλινά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη νότια Βηρυτό
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί από αεροσκάφη και το πυροβολικό του Ισραήλ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Nasser και Amal, στην πόλη Khan Younes, όπου έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Δεκάδες πτώματα «παραμένουν ακόμα κάτω τα συντρίμια», αναφέρει το Al Jazeera.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός ξανάρχισε επιχειρήσεις γύρω από τον καταυλισμό προσφύγων Jabaliya, όπου τις προηγούμενες τέσσερις μέρες μαχητές της Hamas είχαν στήσει ανταρτοπόλεμο. 
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 παλαιστίνιους μαχητές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και έκανε λόγο περί «εξάλειψης ενός αριθμού τρομοκρατών» στη Khan Younes από ελεύθερους σκοπευτές με αεροπορική υποστήριξη.

Μάχες και στο Νότιο Λίβανό

Δύο μέλη της Hezbollah σκοτώθηκαν την Κυριακή 21/1 σε πλήγμα που εξαπέλυσε ένα ισραηλινό drone εναντίον του οχήματός τους στο νότιο Λίβανο, έγινε γνωστό από πηγές ασφαλείας.
Οι βαθμοί τους δεν αποκαλύφθηκαν, μετά το τελευταίο σε σειρά ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, το οποίο έχει στοχοθετήσει δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ στην περιοχή, είπαν οι πηγές ασφαλείας.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δύο κύματα επιδρομών εναντίον στόχων της Hezbollah στο χωριό Markaba στο νότιο Λίβανο την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024.
Οι τοποθεσίες που επλήγησαν από μαχητικά αεροσκάφη στη Markaba περιλαμβάνουν ένα στρατιωτικό κτίριο, θέσεις παρατήρησης, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες υποδομές που ανήκουν στην παλαιστινιακή ομάδα, αναφέρει το IDF.
Ο Ισραηλινός Στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε πρόσθετα πλήγματα, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα και αεροσκάφη, σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου, χτυπώντας ένα κέντρο διοίκησης της Markaba και ένα άλλο κτίριο που χρησιμοποιούσε η τρομοκρατική ομάδα.
Η ομάδα, εν τω μεταξύ, κατονομάζει ένα μέλος που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα νωρίτερα σήμερα στο χωριό Kafra, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της τρομοκρατικής ομάδας από την αρχή του πολέμου σε 164.
Dahiyeh
γαζα21.JPG

Ο ισραηλινός στρατός πέταξε  στη Rafah φυλλάδια με φωτογραφίες ομήρων, ζητώντας από κατοίκους της πόλης —στην οποία στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θύλακα — να του δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν γι’ αυτούς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε το υπουργείο της Γάζας, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες 24 ώρες, περίπου 178 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 293 τραυματίστηκαν.
Συνολικά 25.105 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.681 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο.
Τουλάχιστον 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με αναθεωρημένα δεδομένα του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
γαζα22.JPG

FT: Πιέσεις από ΕΕ για λύση των δύο κρατών μέσω.. κυρώσεων 

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, η ΕΕ φαίνεται να αποφάσισε να εντείνει σημαντικά την πίεση στο Ισραήλ για να αποδεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους αλλά και να διαφοροποιήσει τους στόχους του στην στρατιωτική του επιχείρηση – που το έχουν οδηγήσει να σύρεται στο Δικαστήριο της Χάγης για με την καταγγελία της γενοκτονίας από τη Νότια Αφρική.
Η ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβάλλουν «συνέπειες» στο Ισραήλ εάν ο πρωθυπουργός του Benjamin Netanyahu συνεχίσει να αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, στην προσπάθεια των Βρυξελλών να εντείνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό για να προωθήσει τις προσπάθειες για μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Η προτεινόμενη απειλή, η οποία θα συζητηθεί σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για τη στάση του Ισραήλ μεταξύ πολλών δυτικών συμμάχων του, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμό του κατά της Γάζας αυξάνεται, υποδαυλίζοντας την αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες και το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, οι Βρυξέλλες προτείνουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να «εκθέσουν τις συνέπειες που σχεδιάζουν να επιβάλουν» με το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.

Wall Street Journal: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει το 20%- 30% των μαχητών της Hamas, αντέχει η οργάνωση

Η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι η Hamas έχει χάσει το 20-30% των μαχητών της μετά από 3,5 μήνες πολέμου, κι αυτό σημαίνει ότι η συντριβή της την οποία επιδιώκει το Ισραήλ βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά. 
Η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις απώλειες της Hamas είναι πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του Ισραήλ που προ ημερών ανέφερε ότι έχει σκοτώσει 10.000 μαχητές της οργάνωσης.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι κατά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες η Hamas διαθέτει αρκετό οπλισμό και θα μπορεί να πλήττει τις ισραηλινές δυνάμεις και να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ για αρκετούς μήνες ακόμη.
Αν και οι μαχητές της Hamas μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα, δεδομένου ότι έχουν χάσει συντρόφους, δεν έχουν χάσει τις μαχητικές δυνατότητές τους και αλλάζουν τις επιχειρησιακές τους τακτικές για να προσαρμοστούν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκτιμήσεις του Ισραήλ για 16.000 τραυματισμένους μαχητές της Hamas – οι μισοί από τους οποίους θεωρείται ότι δεν μπορούν να πολεμήσουν – είναι πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για 10.500 ως 11.700 τραυματίες, εκ των οποίων περισσότεροι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη


Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις καθημερινές επιδρομές του στη Δυτική Όχθη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιδρομές στη Χεβρώνα, στην Καλκίλια και στην Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Αναφέρθηκαν συλλήψεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ δυο σπίτια κατεδαφίστηκαν στη Χεβρώνα.

γαζα23διαδικλοσι.JPG

Διαδηλώσεις για ομήρους και για παραίτηση Netanyahu στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Ισραηλινοί το βράδυ του Σαββάτου 20/1, απαιτώντας την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας και να αποχωρήσει από το αξίωμα ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu τον οποίο κατηγόρησαν πως παρατείνει τον πόλεμο για να διατηρηθεί στην εξουσία.

γαζα5_4.JPG

O Gutteres στη σύνοδο των χωρών του Παγκόσμιου Νότου: Καταδικάζω τους «σπαρακτικούς θανάτους» αμάχων

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres
καταδίκασε το Ισραήλ για τους «σπαρακτικούς» θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και χαρακτήρισε απαράδεκτο το να αντιστέκεται στο αίτημα κρατικής υπόστασης για τον παλαιστινιακό λαό.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν διασπείρει μαζική καταστροφή και έχουν σκοτώσει αμάχους σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη θέση του γενικού γραμματέα», επισήμανε ο Guterres κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου G77+Κίνα στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.
«Αυτό είναι σπαρακτικό και εντελώς απαράδεκτο. Η Μέση Ανατολή είναι ένα ναρκοπέδιο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάφλεξη της σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή».
Ο Antonio Guterres  πρόσθεσε πως η άρνηση να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους είναι εντελώς απαράδεκτη, τονίζοντας πως το να αρνούνται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην κρατική υπόσταση «θα παρατείνει επ’ αόριστον μια σύρραξη που εξελίχθηκε σε μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ βρίσκεται στην Καμπάλα για να παραστεί στη σύνοδο των G77+Κίνα και του Κινήματος των Αδέσμευτων (ΝΑΜ), που συγκεντρώνει ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους από δεκάδες χώρες μεταξύ αυτών τη Νότια Αφρική, το Ιράν, την Κίνα, την Τουρκία, την Κούβα, την Ινδία, το Βιετνάμ και άλλοι παρίστανται στις συναντήσεις.
Η G77+Κίνα είναι μια ομάδα 134 αναπτυσσόμενων χωρών που υποστηρίζει τα κοινά συμφέροντα των χωρών του νότου.
Έγγραφο που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 20/1 στο τέλος της συνόδου των ΝΑΜ, περιελάμβανε την καταδίκη «της παράνομης ισραηλινής στρατιωτικής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας, των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, πολιτικών στόχων, του αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού» και ζήτησε την εφαρμογή μιας άμεσης και μόνιμης ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών.

Επεκτείνονται οι πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, απειλεί το Ιράν


Η άρνηση του Ισραήλ να αποδεχτεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και η παράταση του πολέμου για τέταρτο πλέον μήνα κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του, με επικεφαλής τις  ΗΠΑ, από τη μια μεριά και από την άλλη τον «Άξονα της Αντίστασης», (ή Άξονα του Κακού, κατά τους υποστηρικτές του Ισραήλ) στον οποίο συσπειρώνονται γύρω από το Ιράν η Hamas, η Hezbollah του Λιβάνου, οι αντάρτες Houthi της Υεμένης και διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ, εντείνοντας την ανησυχία πως μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάφλεξη.
Ο ιρανός πρόεδρος Embrahim Raisi απείλησε το Ισραήλ πως θα υπάρξουν αντίποινα μετά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε Ιρανών στρατιωτικών το Σάββατο 20/1 στη Δαμασκό, σε πλήγμα που αποδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι Ιρανοί ήταν μέλη της Δύναμη Quds των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν άλλοι 7 επτά φιλοϊρανοί μαχητές, εκ των οποίων τέσσερις Σύροι, δύο Λιβανέζοι και ένας Ιρακινός.
Ο ισραηλινός στρατός, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
Στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, όπου οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah είναι καθημερινές μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, δύο άτομα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI και τη Hezbollah.
γαζα1_7.JPG

Στο δυτικό Ιράκ, 15 ρουκέτες και πύραυλοι, ανάμεσά τους περίπου δέκα βαλλιστικοί πύραυλοι, εκτοξεύθηκαν εναντίον βάσης όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ. Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», όπως αυτοαποκαλούνται μαχητές που ανήκουν σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξάλλου ανακοίνωσε το Σάββατο 20/1 πως «κατέστρεψε» πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας των Houthi, σε νέα επιδρομή που κατά τις ΗΠΑ εξαπολύθηκε σε «νόμιμη άμυνα», για να αποτραπεί επίθεση όπως αυτές που έχουν εξαπολύσει κατά δεκάδες οι αντάρτες της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης