Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλαιστινιακό: Προσχηματική η επίκληση της λύσης των δύο κρατών από ΗΠΑ και ΕΕ – Αμετακίνητος ο Netanyahu

Παλαιστινιακό: Προσχηματική η επίκληση της λύσης των δύο κρατών από ΗΠΑ και ΕΕ – Αμετακίνητος ο  Netanyahu
Ανούσιοι και υποκριτικοί οι διπλωματικοί ελιγμοί της Δύσης
Η υποκρισία της πολιτικής της Δύσης έχει φράσει στο αποκορύφωμά της – παρά τις ρητορικές διακηρύξεις για τη λύση των δύο κρατών, δεν προχωρούν στη πιο άμεση κίνηση: την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επισήμανε στην Haaretz ότι «η συζήτηση για ένα παλαιστινιακό κράτος εμφανίζεται συνεχώς ως τίτλος από διάφορες πλευρές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποιο περίγραμμα λύσης που να δείχνει ότι η αμερικανική διοίκηση έχει πραγματικά την πρόθεση να προωθήσει ένα πολιτικό σχέδιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία μας είναι ότι αυτό γίνεται για να ασκηθεί πίεση στον Benjamin Netanyahuνα σταματήσει τον πόλεμο και να δημιουργήσει εσωτερική πίεση στο Ισραήλ που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αλλαγή».
Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε και ελπίζουμε να λάβουμε ένα σαφές σχέδιο και περίγραμμα και όχι μόνο συνθήματα.
Συνεχίζουν να λένε για "κράτος", αλλά κανείς δεν λέει πώς και σε ποια σύνορα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει τη λέξη "67" [αναφέρομαι στα σύνορα του 1967]».

Να το πράξουν

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής του Παλαιστίνιου Προέδρου Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh δήλωσε το Σάββατο (20/1): «Αυτό που απαιτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και όχι απλώς να μιλάμε για λύση δύο κρατών. η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε».
Πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα και εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί χωρίς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967».

Να σταματήσει η άνευ όρων στήριξη

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders δήλωσε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2023 ότι «ο Netanyahu έκανε ξεκάθαρη τη θέση του: Δεν θα επιτρέψει ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος»,
«Παρά τις παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες της κυβέρνησης του Netanyahu, ο Πρόεδρος Biden έχει προσφέρει μέχρι στιγμής άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Αυτό πρέπει να αλλάξει», προσθέτει η δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης