Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκάθαρος ο Borrell διαμηνύει: Πρέπει να «επιβληθεί» στο Ισραήλ η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Ξεκάθαρος ο Borrell διαμηνύει: Πρέπει να «επιβληθεί» στο Ισραήλ η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.
Προχθές Πέμπτη 18/1, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ερωτηθείς για τη λύση των δύο κρατών, που λέει επίσης πως επιδιώκει η κυβέρνηση των ΗΠΑ —του βασικού σύμμαχού του Ισραήλ— ο κ. Netanyahu έκρινε πως «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει ‘όχι’ όταν είναι αναγκαίο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους».

Ο κ. Borrell εκτίμησε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.
«Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε.
Κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.
Ο κ. Borrell εξάλλου κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmoud Abbas στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Ο κ. Netanyahu έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή επανειλημμένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης