Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγιστική επίθεση του «Άξονα της Αντίστασης» με πάνω από 20 ρουκέτες στη βάση Al Asad των ΗΠΑ στο Ιράκ - Φήμες για εμπλοκή του Ιράν

Καταιγιστική επίθεση του «Άξονα της Αντίστασης» με πάνω από 20 ρουκέτες στη βάση Al Asad των ΗΠΑ στο Ιράκ -  Φήμες για εμπλοκή του Ιράν
Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την κοντινή περιοχή al-Baghdadi στη δυτική επαρχία Al Anbar
Η αεροπορική βάση Al-Asad στο δυτικό Ιράκ, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, δέχτηκε επίθεση με πάνω από 20 ρουκέτες, αναφέρει το Al Hadath.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σιιτικές πολιτοφυλακές ευθύνονται για την επίθεση.
Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την κοντινή περιοχή al-Baghdadi στη δυτική επαρχία Al Anbar.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες για τις ζημιές ή τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν από την επίθεση.
Προηγουμένως, οι σιιτικές πολιτοφυλακές προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των ένοπλων επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, επειδή «η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος σκοτώνει αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Λίβανο».

Τραυματίες 


Αρκετοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων των ΗΠΑ, τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτα στην αεροπορική βάση Al-Asad στο δυτικό Ιράκ, ανέφερε το Baghdad Today το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση, αρκετοί Ιρακινοί στρατιώτες και δύο Αμερικανοί από το προσωπικό συντήρησης της βάσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Οι υπήκοοι των ΗΠΑ υπέστησαν ελαφρά τραύματα, διευκρινίζει το ρεπορτάζ.
Εν τω μεταξύ, ο ιρακινός εκπρόσωπος του γενικού διοικητή Yahya Rasoul επιβεβαίωσε ότι ένας Ιρακινός στρατιώτης τραυματίστηκε στην επίθεση, προσθέτοντας ότι προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο του αρχηγείου της 29ης Ταξιαρχίας, που αναπτύχθηκε στη βάση.
Israel-Hamas war live: US troops injured in major missile attack
Βαλλιστικοί πύραυλοι

Οι λεπτομέρειες που έχουν γίνει γνωστές είναι ελάχιστες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η επίθεση στην αεροπορική βάση Al-Asad στο Δυτικό Ιράκ, όπου στεγάζονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ήταν μεγάλη.
Το Reuters επικαλείται έναν αξιωματούχο που είπε ότι «η βάση χτυπήθηκε από βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από ρουκέτες».
Αυτό οδήγησε σε κάποιες εικασίες ότι βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευθεί στο αμερικανικό φυλάκιο από το έδαφος του Ιράν.
Αλλά το Reuters σημειώνει επίσης, «Δύο πηγές ασφαλείας στο Ιράκ και μία κυβερνητική πηγή δήλωσαν ότι η βάση χτυπήθηκε από πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράκ».  
Ένα μπαράζ πυραύλων φέρεται να έπληξε την αεροπορική βάση Al-Asad —μια στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ που διατηρείται στο Ιράκ από το 2003— σύμφωνα με το Reuters συνοδευόμενα από βίντεο στο X που ισχυρίζονται ότι δείχνουν τους πύραυλους να πέφτουν βροχή:
Η βάση του Al-Asad είναι η ίδια που υπέστη αντίποινα τον Ιανουάριο του 2020, αφού ο τότε Πρόεδρος Trump σκότωσε τον Ιρανό στρατιωτικό Qasem Soleimaniνί.

H σημασία της επίθεσης  

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνη την εποχή δήλωσαν ότι μόλις 10 πύραυλοι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τη βάση.
Φαίνεται ότι λιγότεροι από 20 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην επίθεση του Σαββάτου (20/1) - με έναν άγνωστο αριθμό να αναχαιτίστηκε από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας - αν και η ιστορία συνεχίζει να εξελίσσεται.
Είναι η  δεύτερη μεγαλύτερη βάση που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Ιρακινή Ελευθερία» του George Bush  - όπου η λέξη «ελευθερία» αναφέρεται σε 300.000 νεκρούς Ιρακινούς αμάχους - μια επιχείρηση που φαινομενικά έληξε τον Δεκέμβριο του 2011.
Το Iran Observer δήλωσε ότι «αναμένει αντίποινα των ΗΠΑ κατά των ιρακινών δυνάμεων αντίστασης».
Αυτό ακολουθεί ένα ιρανικό χτύπημα σε ξένα "κέντρα κατασκοπείας" και "αντι-ιρανικές τρομοκρατικές συγκεντρώσεις σε μέρη της περιοχής" με βαλλιστικούς πυραύλους, σκοτώνοντας τέσσερις, αν και κανέναν Αμερικανό.
Iraqi base housing US troops attacked with... | Rudaw.net
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης