Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamas: Παράθυρο για νέα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Ισραήλ – Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Fatah

Hamas: Παράθυρο για νέα συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Ισραήλ – Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Fatah
Διαβουλεύσεις στη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
To παλαιστινιακό κίνημα της Hamas που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας δεν θέλει να κρατήσει αιχμαλώτους πολέμου και δεσμεύεται σε μια νέα συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και αιχμαλώτων, δήλωσε στο RIA Novosti το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2023 ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Abu Marzook .
Την Παρασκευή (19.1), αντιπροσωπεία της Hamas με επικεφαλής τον Abu Marzook πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Bogdanov στη Μόσχα , και τα μέρη συζήτησαν τρόπους κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Bogdanov, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Marzook τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης αμάχων που αιχμαλωτίστηκαν από παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων τριών Ρώσων πολιτών.
«Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τους αιχμαλώτους πολέμου.
Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας.
Στο τέλος, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Marzook.

Οι σχέσεις με την Fatah

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, δεν διαπραγματεύεται επί του παρόντος με το κίνημα Fatah, αλλά είναι έτοιμο για διάλογο, δήλωσε στο RIA Novosti o Marzook
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη Φατάχ», είπε.
Σημείωσε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να διεξάγει τις παλαιστινιακές υποθέσεις μέσω συναίνεσης και διαλόγου και χωρίς προαπαιτούμενα.
Τον Δεκέμβριο, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Hamas και η Fatah συζητούσαν για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά το τέλος της σύγκρουσης. Ο σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas δήλωσε αργότερα στο RIA Novosti ότι εκπρόσωποι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ( PLO ) δεν συναντήθηκαν με την ηγεσία του κινήματος της Hamas.
Η διαφωνία που οδήγησε στη διακοπή των επαφών μεταξύ της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και των αρχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και των κινημάτων Hamas και Fatah, προέκυψε μετά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006 και την Fatah υποστηρικτών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Τον Οκτώβριο του 2018, και τα δύο κινήματα υπέγραψαν συμφωνία στο Κάιρο για να ξεπεραστεί η διάσπαση και να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης