Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τελευταίο χαρτί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι το ISIS – Οι Αμερικανοί μεταφέρουν κρυφά τρομοκράτες στο Ιράκ με ελικόπτερα Chinook

Το τελευταίο χαρτί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι το ISIS – Οι Αμερικανοί μεταφέρουν κρυφά τρομοκράτες στο Ιράκ  με ελικόπτερα Chinook
Xιλιάδες μαχητές του ISIS επανέρχονται αλώβητοι, υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων σε δύο περιοχές του δυτικού Ιράκ
Σχετικά Άρθρα
Είναι σύμπτωση ότι η απεχθέστερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου αναβιώνει ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται κάτω από μια πολυμέτωπη επίθεση στην ηγεμονία τους στη Δυτική Ασία;
Το πιο περίεργο είναι ότι τόσο οι στόχοι του ISIS όσο και της Ουάσιγκτον είναι ακριβώς οι ίδιοι.
Πηγές ασφαλείας του Ιράκ προειδοποιούν για αναβίωση του ISIS στη χώρα, η οποία συμπίπτει πολύ καθαρά με την άνοδο της αντίστασης και των επιθέσεων εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία και με την επέκταση της περιφερειακής αστάθειας που προκαλείται από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, επισημαίνει με νόημα το Crandle.
Περισσότερα από έξι χρόνια μετά την κήρυξη της νίκης επί της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι αναφορές των ιρακινών πληροφοριών δείχνουν τώρα ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS επανέρχονται αλώβητοι, υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων σε δύο περιοχές του δυτικού Ιράκ.

Επανέρχονται οι μαχητές του ISIS  

Στο απόγειό του, το ISIS αποτελούνταν από περισσότερους από 35.000 μαχητές στο Ιράκ – 25.000 από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 10.000 απλώς «εξαφανίστηκαν».
Όπως αφηγείται στο Cradle ένας αξιωματικός μιας ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών: «Εκατοντάδες μαχητές του ISIS κατέφυγαν στην Τουρκία και τη Συρία στα τέλη του 2017.
Μετά τον διορισμό του Abdullah Qardash ως ηγέτη του ISIS το 2019,  ύστερα από τον θάνατο του χαλίφη Abu Bakr al-Baghdadi, ο νέος επικεφαλής άρχισε να ανοικοδομεί την οργάνωση και διέταξε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στο Ιράκ.
Η οργάνωση εκμεταλλεύτηκε τα μεγάλα σύνορα με τη Συρία, τα προβλήματα ασφαλείας και την ποικιλομορφία των δυνάμεων και στις δύο πλευρές των συνόρων για να διεισδύσει ξανά στο ιρακινό έδαφος».

chinook.JPG
Η αμερικανική βοήθεια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι φυλακισμένοι αξιωματούχοι του ISIS παραδέχονται ότι η διείσδυση σε αυτά τα σύνορα δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω του αυστηρού ελέγχου που επιβάλλεται από τους ιρακινούς συνοριοφύλακες και της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι θερμικές κάμερες.
Ως εκ τούτου, κατέστη απαραίτητο για την τρομοκρατική ομάδα να εντοπίσει μεσάζοντες ικανούς να διαρρήξουν ή να παρακάμψουν αυτές τις οχυρώσεις για να μεταφέρουν τους μαχητές της πέρα από τα σύνορα.
Μια ιρακινή πηγή ασφαλείας, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας είπε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ενεργοποίηση αυτών των παραβιάσεων των συνόρων.
isis.JPG

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν με ελικόπτερα μέλη του ISIS στο Ιράκ

«Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την αμερικανική βοήθεια στην εξασφάλιση της οδού διέλευσης για τα μέλη του ISIS - κυρίως, βομβαρδίζοντας ιρακινές μονάδες στα σύνορα, ειδικά τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMUs), προκειμένου να δημιουργήσουν κενά που επιτρέπουν στους μαχητές του ISIS να περάσουν τα σύνορα», σημείωσε.
Η ιρακινή πηγή ασφαλείας προσθέτει ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook που μεταφέρουν μαχητές από την ανατολική Συρία στην έρημο Anbar στο δυτικό Ιράκ και στο Jebel Hamreen, στα ανατολικά της χώρας.
Ο Munir Adib, ερευνητής που ειδικεύεται στα ισλαμιστικά κινήματα, τις εξτρεμιστικές οργανώσεις και τη διεθνή τρομοκρατία, επιβεβαιώνει την πιθανότητα επιστροφής του ISIS μετά τις «δεκάδες επιθέσεις της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες», που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες πολιτών και στρατιωτών.
Σύμφωνα με τον Adib, «η ενασχόληση της διεθνούς κοινότητας με τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία έδωσε στο ISIS την ευκαιρία να αναδιοργανώσει τις τάξεις του, ενώ συνέχισε να λαμβάνει εσωτερική και εξωτερική υλικοτεχνική υποστήριξη».

isis_c.JPG
Η κοιλάδα – καταφύγιο του ISIS

Η κοιλάδα Houran είναι η μεγαλύτερη του είδους της στο Ιράκ, εκτείνεται 369 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ιράκ-Σαουδικής Αραβίας μέχρι τον ποταμό Ευφράτη κοντά στην πόλη Haditha στην περιφέρεια Anbar.
Η τοπογραφία του χαρακτηρίζεται από ψηλούς βράχους που κυμαίνονται σε ύψος από 150 έως 200 μέτρα και περιλαμβάνει τους λόφους που περιβάλλουν την κοιλάδα και τις υποκοιλάδες που εκτείνονται στα περίχωρά της.
Η κοιλάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα ασφαλείας στην περιφέρεια.
Οι τρομοκρατικές ομάδες το χρησιμοποιούν ως ασφαλές καταφύγιο λόγω του εδάφους της ερήμου και της απόστασης από τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.
Η κοιλάδα και τα περίχωρά της έχουν γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών ασφαλείας, κυρίως τον Δεκέμβριο του 2013,
όταν το ISIS σκότωσε τον διοικητή της Έβδομης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού, τον βοηθό του, τον διευθυντή πληροφοριών στο Anbar, οκτώ αξιωματικούς και 13 στρατιώτες.
Ιρακινός βουλευτής ζήτησε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης για την εκκαθάριση της κοιλάδας Houran από τρομοκράτες μαχητές.
Επιβεβαίωσε στο Cradle ότι «υπάρχουν χιλιάδες μέλη του ISIS στην κοιλάδα που εκπαιδεύονται σε ιδιωτικά στρατόπεδα, υπό την αμερικανική προστασία», σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν μεταφέρει σε αυτήν την περιοχή εκατοντάδες μέλη του ISIS διαφορετικών εθνικοτήτων».

Οι ΗΠΑ έχουν βαρύ ποινικό μητρώο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, φυσικά, είναι γεμάτη ιστορικά στοιχεία
για τη δημιουργία ενόπλων πολιτοφυλακών στη Δυτική Ασία και τη Λατινική Αμερική, που συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις οργανώσεις για να ανατρέψουν κυβερνήσεις σε χώρες-στόχους.
Γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα να συμμαχήσει με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές κυρίως λόγω της άμεσης εμπλοκής της με τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των Αφγανών Mujahideen, από τους οποίους προέκυψαν οι Taliban και η Al Qaeda.
Μια πρώιμη σύνδεση ΗΠΑ-ISIS υπάρχει ξεκάθαρα: ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι μετέπειτα ηγέτες της ήταν μεταξύ των κρατουμένων της φυλακής Camp Bucca στο νότιο Ιράκ, μιας εγκατάστασης εγκλεισμού που διευθύνεται από τον αμερικανικό στρατό.
Ο κατάλογος των τρομοκρατών μεγάλης σημασία που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Αμερικανούς είναι αρκετά κατατοπιστικός: ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ο διάδοχός του Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, Abu Mohammed al-Adnani, Abu Muslim al-Turkmani, Haji Bakr, Abu Abdulrahman al-Bilawi, Abu Ayman al-Iraqi, μεταξύ άλλων.
Το Camp Bucca συγκέντρωσε εξτρεμιστικά στοιχεία και μετά άφησε ελεύθερους τους πλέον καλά δικτυωμένους εξτρεμιστές.
Οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι του ISIS λένε μάλιστα ότι χρησιμοποίησαν τον χρόνο τους στη φυλακή για να στρατολογήσουν κρατούμενους μετά την απελευθέρωσή τους.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προστάτευσαν επίσης έμμεσα την τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέποντας σε πομπές του ISIS να κινούνται μεταξύ των πόλεων που ήταν υπό τον έλεγχό του.
Άλλες μορφές προστασίας, σύμφωνα με ιρακινούς εμπειρογνώμονες ασφαλείας, περιλαμβάνουν την άρνηση εφαρμογής θανατικών ποινών που εκδίδονται από ιρακινά δικαστήρια εναντίον κρατουμένων μελών του ISIS και τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων για τα μέλη της οργάνωσης στο δυτικό και το ανατολικό Ιράκ.

Προειδοποίηση Nasrallah

Σε μια ομιλία του στις 5 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Hezbollah Hassan Nasrallah προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αναβίωση του ISIS στην περιοχή.
Ελήφθησαν πληροφορίες ασφαλείας παρακολουθώντας τη νέα δραστηριότητα εξτρεμιστών στο Λίβανο, τις επικοινωνίες μεταξύ αυτών των στοιχείων και των ομολόγων τους στο Ιράκ και τη Συρία και ύποπτες δραστηριότητες μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τους.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Λιβανέζικου Στρατού συνέλαβε επίσης πρόσφατα μια ομάδα Λιβανέζων και Σύρων που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.
Είναι σημαντικό ότι αυτή η άνοδος των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων έρχεται σε μια στιγμή που η λιβανέζικη αντίσταση εμπλέκεται σε μια σημαντική μάχη με το Ισραήλ, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί ανά πάσα στιγμή σε ανοιχτό πόλεμο.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η νέα δραστηριότητα του ISIS συγκεντρώνεται στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, δηλαδή στις χώρες που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή αντίσταση πολιτικά, στρατιωτικά και υλικοτεχνικά.

Οι επιθέσεις του ISIS

Στις 4 Ιανουαρίου, το ISIS ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην ιρανική πόλη Kerman που είχαν στόχο μνημόσυνα στην επέτειο της δολοφονίας του διοικητή της δύναμης Quds Qassem Soleimani από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Οι διπλές εκρήξεις σκότωσαν περίπου 90 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο τον μεγαλύτερο αντίπαλο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Δυτική Ασία – μόλις μία ημέρα αφότου το Τελ Αβίβ σκότωσε τον κορυφαίο ηγέτη της Hamas Saleh al-Arouri στη Βηρυτό.
Πριν από αυτό, στις 5 Οκτωβρίου 2023, το ISIS επιτέθηκε με drone σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών στο Στρατιωτικό Κολλέγιο στη συριακή πόλη Homs, σκοτώνοντας περίπου 100 ανθρώπους.
Αυτές οι επιθέσεις, και άλλες στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αφρική, δείχνουν ότι νέο αίμα, χρήμα και όπλα διοχετεύονται ξανά στις αρτηρίες της οργάνωσης ISIS.

kerman.jpg
Πώς οι Αμερικανοί έσωσαν τους τρομοκράτες

Μέσα σε όλα αυτά αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί εμποδίζουν τις ιρακινές δυνάμεις πλησιάσουν την κοιλάδα Houran επιτιθέμενοι σε όποιες δυνάμεις ασφαλείας πλησιάζουν στην περιοχή.
«Αυτό συνέβη όταν αμερικανικά αεροσκάφη στόχευσαν μονάδες των Ιρακινών δυνάμεων που επιτέθηκαν στο ISIS στην περιοχή», αποκαλύπτει, Ιρακινός αξιωματούχος επικαλούμενος πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την παρουσία δεκάδων μελών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην κοιλάδα, όπου λαμβάνουν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.
Πηγές ασφαλείας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Anbar επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες: «Αξιοσημείωτη δραστηριότητα από την οργάνωση είχε καταγραφεί πριν από μερικές εβδομάδες στα δυτικά της χώρας. Κοντά στην έρημο Rutba, μαχητές του ISIS εντοπίστηκαν να σκάβουν υπόγεια κρησφύγετα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οργάνωση βρίσκεται σε διαδικασία διεξαγωγής τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε πολλές τοποθεσίες», λένε στο Cradle.
Ταυτόχρονα, το ISIS επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο ανατολικό Ιράκ, εντός του γεωγραφικού τριγώνου που περιλαμβάνει την ανατολική περιφέρεια Salah al-Din, τη βορειοανατολική Diyala και το νότιο Kirkuk, ιδιαίτερα στις γεωγραφικά δύσκολες περιοχές Makhoul, Hamrin, Ghurra, Wadi al-Shay. , και τις περιοχές Zaghitoun.
Απολύτως ειρωνικό είναι ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσονται στο Ιράκ υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS.

isis_e.JPG

Ο κοινός στόχος ΗΠΑ - ISIS


Τις προηγούμενες μέρες και τέσσερα χρόνια αφότου το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε για πρώτη φορά την εκδίωξη ξένων δυνάμεων, ο ιρακινός πρωθυπουργός Mohammad Shia al-Sudani εξέφρασε την εκτίμηση του «αποσταθεροποιητικού» αντίκτυπου των αμερικανικών στρατευμάτων και ζήτησε μια «γρήγορη και τακτική» έξοδο από αυτές τις μάχιμες μονάδες.
Η Ουάσιγκτον όχι μόνο αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν έχει σχέδια» να αποσυρθεί από το Ιράκ, αλλά ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι θα στείλει επιπλέον 1.500 στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία παράνομα, και χωρίς τη συγκατάθεση κανενός από τα δύο κράτη.
Μια ειρωνεία και εδώ είναι ότι το ISIS φαίνεται να ανακτά τη δυναμική κάθε φορά που η Βαγδάτη εγείρει το ζήτημα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ.
Επίσης, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί σύμπτωση ότι η τρομοκρατική ομάδα συγκεντρώνει τώρα εκ νέου τις δυνάμεις της για να στοχεύσει τους πιο ικανούς περιφερειακούς εχθρούς της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ –τον Άξονα της Αντίστασης– ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μία ευρεία, πολυμέτωπη επίθεση από τον Άξονα.
Η συνεργασία των Αμερικανών και της κορυφαίας τρομοκρατικής ομάδας στον κόσμο δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί: Έχουν τον ίδιο στόχο και το ISIS μόλις τώρα μπαίνει στη μάχη, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αρχίζει να χάνει την κυριαρχία της στη Δυτική Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης