Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Ανταρτοπόλεμος στη Jabaliya - Ισραήλ: Παράπλευρες απώλειες οι όμηροι - Ιράν: Θα απαντήσουμε σκληρά για τη Δαμασκό

Γάζα: Ανταρτοπόλεμος στη Jabaliya - Ισραήλ: Παράπλευρες απώλειες οι όμηροι - Ιράν: Θα απαντήσουμε σκληρά για τη Δαμασκό
Ισχυρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα γύρω από το νοσοκομείο Nasser, στους 25.000 φτάνουν οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, με τους από αέρος βομβαρδισμούς να επικεντρώνονται στο νότιο τομέα και ισχυρές μάχες να αναφέρονται στην πόλη Khan Younis και γύρω από στο νοσοκομείο Nasser, ενώ η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, με φόντο την τρίτη κατά σειρά επίθεση του Ισραήλ κατά αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης εντός της Συρίας, που προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν.
Την  ίδια ώρα, οι  Νew York Times επικαλούμενοι δηλώσεις αξιωματούχων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυναμέων επισημαίνουν τη στρατηγική αποτυχία της επιχειρησης στη Γάζα  καθώς οι στόχοι της διάσωσης των ομήρων και της καταστροφής της Hamas αλληλοαποκλείονται.
Το Ιράν από την πλευρά του διακηρύσσει ότι το Ισραήλ θα λάβει σκληρή απάντηση για την αιματηρή επίθεση στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 5 μελών των Φρουρών της Επανάστασης.
Παράλληλα, ο ανελέητος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τις ομάδες μαχητών του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» που πρόσκειται στο Ιράν και ο οποίος περιλαμβάνει τη Hamas, τη λιβανική Hezbollah και τους αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Στο Ισραήλ χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πλατεία Habima του Τελ Αβίβ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, ζητώντας την άμεση διάλυση της Knesset και την προκήρυξη εκλογών.

Στο στόχαστρο ο νότος της Γάζας

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις αναφορές τους στο Al Jazzera, τη νύχτα της Παρασκευής 19/1 προς Σάββατο, 20/1 οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά την περιοχή της Khan Younes που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο νότο της Λωρίδας της Γάζας.
Τα σφοδρότερα πλήγματα δέχτηκαν οι περιοχές al-Katiba και al-Amal στη Khan Younis.
Ξημερώνοντας Σάββατο, 20/1, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν συγκροτήματα κατοικιών στην περιοχή al-Balad στο κέντρο της Khan Younis.
Σπίτια και εγκαταστάσεις ανατινάχτηκαν επίσης στην περιοχή Bani Suheila στα ανατολικά της πόλης.
Η στοχευόμενη περιοχή περιλαμβάνει συγκροτήματα κατοικιών. Πολλοί από τους τραυματίες δεν έχουν ανασυρθεί ακόμη από το σημείο
Εκτός από την Khan Younes, στο στόχαστρο έχει τεθεί και η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa που βομβαρδίζεται από αέρος και δέχεται πυρά πυροβολικού. 
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ισχυρές χερσαίες μάχες στην Khan Younis και γύρω από το νοσοκομείο Nasser, που πλήττει ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι μέσα σε αυτό κρύβονται ηγέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Hamas κάτι που η οργάνωση και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται.
Το Nasser είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο νοσοκομείο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη Γάζα
Στη Khan Yunes  ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως πραγματοποίησε έφοδο σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα, καταστρέφοντας εκτοξευτές ρουκετών, ενώ βρήκε εκρηκτικά που είχαν αποθηκευτεί στο υπόγειο

Ανταρτοπόλεμος στη Jabaliya (βορράς) και στην κεντρική Γάζα

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και παλαιστίνιων μαχητών αναφέρονται επίσης ανατολικά της Jabaliya στη βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι μαχητές της Hamas φέρεται να έχουν εμπλακεί σε ανταρτοπόλεμο με τους ισραηλινούς προσπαθώντας να τους απωθήσουν ανατολικότερα.'
Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε αργα το βράδυ το Σαββάτου (20/1) ότι ο βομβαρδισμός μιας κατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους.
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έγινε αμέσως σαφής
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανέφερε πως μαχητικά της έπληξαν ομάδες μαχητών που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά σε στρατεύματα και να εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον αρμάτων μάχης στη βόρεια Γάζα.
Το al Jazeera μεταδίδει  ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε πριν λίγο εντολή για εκκένωση σε τέσσερις ζώνης της πόλης της Γάζας ζητώντας από τους αμάχους να κατευθυνθούν προς τις κεντρικές περιοχές
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γάζα, κυρίως στην περιοχή της Khan Younes σε μια από τις φονικότερες μέρες από τότε που το Ισραήλ άρχιζε να βομβαρδίζει τη Γάζα. 
Οι Ταξιαρχίες Qassam της Hamas ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους έπληξαν τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam καταστρέφουν εχθρικές θέσεις  βορειοανατολικά του στρατοπέδου Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας με βλήματα όλμων βαρέος διαμετρήματος», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση μέσω Telegram.

Αμερικανικό πλήγμα σε πύραυλο των Houthi

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2023 ότι έπληξαν πύραυλο των Houthi που στόχευε στον Κόλπο του Άντεν. Οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο Χ ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός πυραύλου ειδικού για πλήγματα σε πλοία των Houthi που «ήταν έτοιμος προς εκτόξευση».
Επισήμαναν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποφάσισαν ότι ο πύραυλος «αποτελούσε απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή και στη συνέχεια έπληξαν και κατέστρεψαν τον πύραυλο ασκώντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». 
What to make of Israel's puzzling new Gaza war strategy? | Arab News
Βόμβα από NYT: Ασύμβατοι οι στόχοι διάσωσης των ομήρων και καταστροφής της Hamas – Κυνική παραδοχή ισραηλινών αξιωματούχων

Ανώτεροι διοικητές των ισραηλινών  αμυντικών δυνάμεων (IDF) pιστεύουν τώρα ότι οι δύο δεδηλωμένοι στόχοι του Ισραήλ για την καταστροφή της Hamas και την απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι συμβατοί, αναφέρουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024.
Τέσσερις ανώτεροι διοικητές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε στους Times ότι «οι διπλοί στόχοι της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Hamas είναι πλέον αλληλοαποκλειόμενοι».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι to Ισραήλ έχει αναθεωρήσει τα ισραηλινά σχέδια μάχης από την αρχή του πολέμου και ότι ο Ισραηλινός Στρατός ελέγχει επί του παρόντος ένα μικρότερο τμήμα της Λωρίδας από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αυτή η αργή πρόοδος έκανε τους στρατιωτικούς ηγέτες να εκφράσουν απογοήτευση όσον αφορά την πολιτική ηγεσία «και τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ελευθερία περισσότερων από 100 Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», αναφέρει η εφημερίδα.
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, το γραφείο του πρωθυπουργού είπε: «Ο Πρωθυπουργός οδηγεί τον πόλεμο κατά της Hamas με πρωτοφανή επιτεύγματα με πολύ αποφασιστικό τρόπο».
Eκπρόσωπος του IDF δήλωσε ότι: «Οι δηλώσεις που αποδίδονται σε ανώτερους αξιωματούχους του IDF δεν αναγνωρίζονται και δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση του IDF.
Η απελευθέρωση των ομήρων αποτελεί μέρος των στόχων του πολέμου και αποτελεί υπέρτατη προσπάθεια του IDF» επισημαίνεται στη δήλωση.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-20_172143.png

Ο νέος απολογισμός: Πλησιάζουν τους 25.000 οι νεκροί 

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας να σιγήσουν τα όπλα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 24.927 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και έχουν τραυματιστεί 62.338 άτομα.
Κατά τις εκτιμήσεις της Hamas, άλλα 8.000 βρίσκονται άτομα θαμμένοι κατά από τα ερείπια καθώς οι υπηρεσίες βοήθειας δεν κατάφεραν να τους ανασύρουν ποτέ. 
γαζα4_3.JPG

Ανασύρονται αποσυντιθέμενα πτώματα από τα ερείπια

Χτες ανασύρθηκαν πάντως 30 αποσυντιθέμενα πτώματα μιας ολόκληρης οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στην ανατολική Khan Younis.
Οι συγγενείς τους είχαν χάσει την επαφή μαζί τους πριν από περισσότερο από ένα μήνα.
γαζα2_9.JPG

ΟΗΕ: Απάνθρωπες οι συνθήκες ζωής στη Γάζα, φυλλάδια πετούν οι Ισραηλινοί στη Rafah

«Σήμερα στη Γάζα σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί, ό,τι δεν έχει καταστραφεί έχει υπερπληθυσμό (...) Χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα φαρμάκων για να μη μας λείψουν», κατέθεσε ο Enricko Valaperta, ιταλός ειδικός στην πολεμική ιατρική, που επέστρεψε από αποστολή εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει τις «απάνθρωπες συνθήκες ζωής» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου από τους 2,4 εκατ. κατοίκους λείπουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών.
Σε 100 και πλέον ημέρες πολέμου, οι ισραηλινές επιχειρήσεις από αέρος, στεριάς και θάλασσας έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε συντρίμμια, εκτοπίζοντας το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της των 2,3 εκατομμυρίων, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να μετακινούνται συνεχώς και να αναζητούν καταφύγιο σε σκηνές που δεν παρέχουν παρά ελάχιστη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Στη Rafah όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει για να σωθούν, το Ισραήλ έριξε φυλλάδια με τις φωτογραφίες 33 ομήρων, τα ονόματα των οποίων ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα, προτρέποντας τους εκτοπισμένους να επικοινωνήσουν.
«Θέλετε να επιστρέψετε στα σπίτια (σας); Παρακαλούμε τηλεφωνήστε εάν αναγνωρίζετε κάποιον από αυτούς», γράφουν τα φυλλάδια.
«Σταμάτησε τον πόλεμο, Νετανιάχου για να πάρεις πίσω τους ανθρώπους σου», δήλωσε κάτοικος της Γάζας στο Reuters.
Το βράδυ της Παρασκευής 19/1 πάντως ο παλαιστινιακός πάροχος PalTel ανακοίνωσε την «προοδευτική αποκατάσταση» των υπηρεσιών τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, έπειτα από μια εβδομάδα σχεδόν απόλυτης διακοπής, την πιο μακρά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου.

γαζα1_6.JPG

Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, στο στόχαστρο Παλαιστίνιοι και Βεδουίνοι

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 22 Παλαιστινίους, εταξύ των οποίων μια γυναίκα και τα παιδιά της, αναφέρει η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς, την Τούμπας, τη Βηθλεέμ, την Τζενίν και την Ιερουσαλήμ και «συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες επιδρομές και καταχρήσεις, εκτός από εκτεταμένες δολιοφθορές και καταστροφές κατοικιών πολιτών, καταστροφή υποδομών και κατάσχεση χρημάτων και οχήματα», ανέφερε η οργάνωση.
Μετά και τις χθεσινές επιδρομές ο αριθμός των συλληφθέντων Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχει φτάσει σε 6.115.


Biden κατά Netanyahu για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ και ο  υποστηρικτής-κλειδί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, καθώς το προμηθεύει με όπλα και πληροφορίες, έχει καλέσει πολλές φορές τελευταία τον ισραηλινό στρατό να λάβει μέτρα ώστε  να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων κι επανέλαβε την υποστήριξή της στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, κάτι στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετη η κυβέρνηση Netanayahu.
«Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη» ποταμού, αυτό είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση», παρότι «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε προ διημέρου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε κατακραυγή από πλευράς Παλαιστινίων και παράλληλα ανέδειξε την ασυμφωνία με την Ουάσιγκτον για αυτό το ζήτημα, που πάντως είναι χωρίς κόστος για το Ισραήλ. .
Την Παρασκευή 19/1 μια ημέρα μετά τις επίμαχες δηλώσεις του, ο κ. Netanyahu είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden μεταξύ άλλων για το μέλλον, για τη λύση «δύο κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού.
Ο αμερικανός πρόεδρος «εξακολουθεί να πιστεύει πάντα στην προοπτική και στην πιθανότητα» της λύσης των δύο κρατών, αν και «αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί», είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby - αν καιοι ΗΠΑ αυτό δεν το δηλώνει μόνο με τα λόγια και όχι έμπρακτα προσθέτουν πολιτικοί παρατηρητές.
Απαντώντας ωστόσο η Hamas, απέρριψε τις δηλώσεις Biden σχετικά με το ενδεχόμενο ενός παλαιστινιακού κράτους, χαρακτηρίζοντάς τις μια «ψευδαίσθηση» που «δεν ξεγελά» τους Παλαιστινίους.
«Η ψευδαίσθηση που ο Biden κηρύττει υπέρ ενός Κράτους της Παλαιστίνης (…) δεν ξεγελά τον λαό μας», ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ο Izat al Risik, ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της ισλαμιστικής οργάνωσης, στην 106η ημέρα του πολέμου με το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ένας πλήρης εταίρος του γενοκτονικού πολέμου και ο λαός μας δεν αναμένει τίποτα καλό από εκείνον», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της Hamas.

Borell: H λύση των δύο κρατών πρέπει να επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borell υποστήριξε πως η λύση των δύο κρατών ίσως χρειαστεί να «επιβληθεί από το εξωτερικό», από τη διεθνή κοινότητα, ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δημιούργησε» τη Hamas για να «εμποδίσει» την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης και «χρηματοδότησε» το παλαιστινιακό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα για να «αποδυναμώσει» την Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmud Abbas.
Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης, είπε συγκεκριμένα ο Borel.
Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά ακαδημαϊκός  τίτλος.
Κατά τον ίδιο,  δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.
«Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε ο Borel οπότε κάλεσε τον «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.
Ο κ. Μπορέλ κατέληξε κατηγορώντας μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Hamas για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Abbas στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε μια δήλωση που έκανε αίσθηση και προκάλεσε τις διαψεύσεις Netanyahu.
συριαεικονα.JPG
Το Ισραήλ ισοπέδωσε κτίριο των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό, τέσσερις νεκροί - Iράν: Ευθύνεται το Ισραήλ, θα  πληρώσει το αντίτιμο

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για ένα φονικό χτύπημα στη Δαμασκό, λέγοντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει» αφού το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσε ότι τέσσερα από τα μέλη του σκοτώθηκαν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanan, δήλωσε το Σάββατο 2024 ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει «την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τόπο» και καταδίκασε «την  κλιμάκωση επιθετικών και προκλητικών επιθέσεων» από το μεγάλο εχθρό της Τεχεράνης, το Ισραήλ..
Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος του Ιράν Raisi διαμήνυσε ότι η επίθεση στη Συρία δεν θα «μείνει αναπάντητη»
Tέσσερις άνδρες, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, που αποτελούν την επίλεκτη στρατιωτική ομάδα του Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, από ισραηλινό πλήγμα στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, ανέφεραν πηγές της οργάνωσης στα συριακά μέσα.
Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και πέμπτο μέλος σκοτώθηκε αφού τραυματίστηκε σε επίθεση που αποδίδεται από το Ισραήλ στη Συρία
Ένας εξ αυτών μάλιστα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της δύναμης Quds, που είναι οι επίλεκτες δυνάμεις των φρουρών της Επανάστασης.
Νωρίτερα τα συριακά κρατικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι επίθεση έθεσε στο στόχαστρο κτίριο κατοικιών στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού.
«Επίθεση που διενεργήθηκε από το Ισραήλ έθεσε στο στόχαστρο ένα κτήριο κατοικιών στη συνοικία Μαζέ στη Δαμασκό», ανέφερε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Οι πηγές δήλωσε πως το πολυώροφο κτήριο που έπληξε το Ισραήλ στη Δαμασκό χρησιμοποιείτο από Ιρανούς συμβούλους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας και πως πλέον έχει ισοπεδωθεί.

Στο Λίβανο

Επίθεση με drone εξαπέλυσε το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, ενάντια σε δύο μέλη της Hamas, που ταξίδευαν με αυτοκίνητο.
Οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.
Προς το παρόν ούτε η Hamas ούτε ο ισραηλινός στρατός έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.
Στο Λίβανο τις αμέσως πρηγούμενες ώρες, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει εγκαταστάσεις της Hezbollah η οποία από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος και διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα υποστεί «αληθινό χαστούκι» αν αποφασίσει να «επεκτείνει την επίθεσή του».
Τέλος στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Houthi της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αμερικανικού δεξαμενόπλοιου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στον Κόλπο του Άντεν, ενέργεια η οποία πυροδότησε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, με στόχο, ξανά, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας του κινήματος ανταρτών.

γαζα5_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης