Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κερδίζει έδαφος στην κούρσα για το χρίσμα ο Trump - Υπέρ του δηλώνει ο πρώην εσωκομματικός αντίπαλός του Tim Scott

ΗΠΑ: Κερδίζει έδαφος στην κούρσα για το χρίσμα ο Trump - Υπέρ του δηλώνει ο πρώην εσωκομματικός αντίπαλός του Tim Scott
Μεγάλο το πλήγμα για τη Nikki Haley
Σχετικά Άρθρα
Ο γερουσιαστής Tim Scott, ο οποίος συμμετείχε στα αρχικά στάδια της κούρσας για τo χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά την εγκατέλειψε πολύ νωρίς, τάχθηκε  υπέρ του Donald Trump κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Νιου Χάμσιρ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκλαμβάνεται από Αμερικανούς πολιτικούς παρατητητές ως βαρύ πλήγμα για τη μια από τους δύο αντιπάλους του πρώην προέδρου που έχουν απομείνει και συγκεκριμένα τη Nikki Haley.
Η απόφαση του μοναδικού μαύρου Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή ανακοινώθηκε τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη εσωκομματική ψηφοφορία στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ, όπου ο Trump αναμετράται με την πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ.
Ο μοναδικός άλλος υποψήφιος που απομένει στην κούρσα είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ron de Santis, που όμως μοιάζει να έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να κερδίσει στο Νιου Χάμσιρ κι αντί γι’ αυτό επιδιώκει να κερδίσει στη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία της κυρίας Haley.
Η διαφορά Trump - Haley είναι 14 εκατοστιαίες μονάδες στο Νιου Χάμσιρ, σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων όπως τον υπολόγισε ο εξειδικευμένος ιστότοπος 538.
H Haley  προσπαθεί πυρετωδώς να τη μειώσει, καθώς στην πολιτεία αυτή θεωρείται πως έχει μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που θα της παρουσιαστούν να καταγάγει νίκη σε βάρος του πρώην προέδρου και να διατηρήσει την εκστρατεία της ζωντανή.
Ο κ. Donald Trump κέρδισε την πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία, στην Άιοβα, με ιστορική διαφορά.
Ο πρώην πρόεδρος ευχαρίστησε συνοπτικά χθες τον κ. Scott σε ομιλία του προτού κατακεραυνώσει την κυρία Haley και τον Δημοκρατικό διάδοχό του στην προεδρία Joe Biden, με τον οποίο είναι πιθανό να αναμετρηθεί ξανά τον Νοέμβριο.
Καταφέρθηκε επίσης με προσβλητικό τόνο εναντίον του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Νιου Χάμσιρ, του Chris Sununu, που έχει ταχθεί υπέρ της κυρίας Haley. Ήδη, πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον της συνεργάτιδάς του στην κυβέρνησή του, χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει απροκάλυπτα ρατσιστικές εκφράσεις, ειρωνευόμενος την καταγωγή της από την Ινδία.
Η Nikki Haley αντιμετώπισε εξάλλου επικρίσεις διότι δεν έθιξε τον ρατσισμό όταν αναφέρθηκε στα αίτια του αμερικανικού εμφυλίου, απεναντίας επέμεινε αυτή την εβδομάδα πως ουδέποτε υπήρχε ρατσισμός στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα χθες, η μόνη γυναίκα στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων εξασφάλισε την υποστήριξη του Phil Scott, Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Βερμόντ.
Αν και λιγότερο γνωστή φιγούρα από τον γερουσιαστή Scott σε εθνική κλίμακα, ο κυβερνήτης έχει επιρροή στο γειτονικό Νιου Χάμσιρ.
Ο γερουσιαστής Scott, που τάχθηκε υπέρ του Donald Trump διότι όπως έκρινε μπορεί να «ενώσει τη χώρα» και να «μειώσει τους φόρους», είχε κατά το παρελθόν στραφεί εναντίον του.
Ιδίως το 2017, ο Scott είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Trump, λέγοντας ότι έχασε το «ηθικό κύρος για να κυβερνά», μετά τη δήλωση Trump για τα αιματηρά επεισόδια σε αντιδιαδήλωση εναντίον πορείας της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ, όταν είπε πως υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» και «στις δυο πλευρές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης