Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή παραδοχή ΗΠΑ: Σε λίγες εβδομάδες η Ουκρανία θα ηττηθεί, ο Putin θα σπάσει τη Δύση – Το χρεοκοπημένο ΝΑΤΟ ψελλίζει πόλεμο

Σκληρή παραδοχή ΗΠΑ: Σε λίγες εβδομάδες η Ουκρανία θα ηττηθεί, ο Putin θα σπάσει τη Δύση – Το χρεοκοπημένο ΝΑΤΟ ψελλίζει πόλεμο
NBC (Αμερικανικό ΜΜΕ): Η Ρωσία θα νικήσει την Ουκρανία σε λίγες εβδομάδες χωρίς νέα βοήθεια των ΗΠΑ υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες - Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ουκρανία το 2024 δεν θα λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ, είναι καταδικασμένη δεν θα επιβιώσει
(upd 33) Σε λίγες εβδομάδες η Ουκρανία θα συντριβεί, θα υποστεί πανωλεθρία προειδοποιούν οι αμερικανοί που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αφού δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου το καθεστώς Zelensky.
To Bloomberg προειδοποιεί ότι ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος έχει την ικανότητα να σπάσει την δυτική συνοχή, η Δύση θα σπάσει, το κοινό μέτωπο θα διαρραγεί.
Και ενώ η Ουκρανία διάγει τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ήττα το ΝΑΤΟ δια του επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική δήλωση για τον πόλεμο με τη Ρωσία…
Ο άμαχος πληθυσμός της Ευρώπης να ετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία στα επόμενα 20 χρόνια…
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης… το ΝΑΤΟ έχει υποστεί υστερία με την Ρωσία
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη στην περιοχή Kupyansk, Kreminna και της πόλης Avdiivka όπου βρίσκονται πλέον στα προάστια.

To NATO προκαλεί με 90.000 στρατιώτες - Ασκήσεις για την αντιμετώπιση ενός ισότιμου αντιπάλου

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ασκήσεις με την κωδική ονομασία "Steadfast Defender 2024"
Οι ασκήσεις Steadfast Defender 2024 του ΝΑΤΟ ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα και θα συνεχιστούν έως τον Μάιο του 2024.
Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Στρατηγός Chris Cavoli δήλωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι 90.000 στρατιώτες από τα 31 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία θα συμμετάσχουν στο "Steadfast Defender."
Ο
ι ασκήσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν πάνω από 50 πλοία. πάνω από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones. και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων μάχης πεζικού.
Ο Cavoli
δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «θα επιδείξει την ικανότητά του να ενισχύσει την ευρωατλαντική περιοχή μέσω της διατλαντικής κίνησης δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική...κατά τη διάρκεια ενός προσομοιωμένου σεναρίου αναδυόμενης σύγκρουσης εναντίον ενός σχεδόν ομοτίμου αντιπάλου».

Financial Times: Η Ουκρανία να κρατήσει άμυνα το 2024 και να σχεδιάσει επιθέσεις το 2025

Οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να καθορίσουν την τοποθεσία, το ρυθμό και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μαχών στην Ουκρανία
, εάν η Ουκρανία δεσμευτεί για αμυντικές επιχειρήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, όπως φέρεται να πιέζουν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι να κάνει το Κίεβο.
Οι Financial Times ανέφεραν στις 19 Ιανουαρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της Ουκρανίας να υιοθετήσει μια πιο «συντηρητική» επιχειρησιακή προσέγγιση με επίκεντρο τη διατήρηση του τρέχοντος εδάφους και τη δημιουργία υλικού και δυνάμεων το 2024 για μελλοντικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις το 2025.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να υποστήριξε ότι μια στρατηγική «ενεργητικής άμυνας» θα επέτρεπε στην Ουκρανία να δημιουργήσει επιχειρησιακές απαιτήσεις και να προετοιμαστεί για μια αντεπίθεση το 2025.
Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ ορίζει την ενεργό άμυνα ως «χρήση περιορισμένης επιθετικής δράσης και αντεπιθέσεων για την άρνηση μιας αμφισβητούμενης περιοχής ή θέσης στον εχθρό».
Μια ενεργή άμυνα σε όλο το θέατρο, ωστόσο, θα απαιτούσε εκτεταμένες ουκρανικές αντεπιθέσεις και επομένως θα απαιτούσε ακόμη από τις ουκρανικές δυνάμεις να διαθέσουν σημαντικές επιθετικές ικανότητες στο μέτωπο.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν ακόμη να εκμεταλλευτούν ευκαιριακά τα αδύναμα σημεία στη ρωσική άμυνα ενώ διεξάγουν μια ενεργή άμυνα σε όλο το θέατρο.
Ωστόσο, οι περιορισμένες ευκαιριακές αντεπιθέσεις - ειδικά όταν δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους - είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κέρδη ανάλογα με τους πόρους που αναπόφευκτα θα καταναλώσουν.
Μια αμυντική στάση σε όλο το θέατρο θα εκχωρούσε τη στρατηγική πρωτοβουλία στη Ρωσία και θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξαπολύει μεγάλες επιθέσεις σε στιγμές της επιλογής της, αναγκάζοντας την Ουκρανία να κάψει τους σπάνιους πόρους που υποτίθεται ότι θα παρήγαγε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «ενεργητικής άμυνας».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Zahorodnyuk δήλωσε στους FT ότι η εστίαση στην άμυνα χωρίς καμία επιθετική συνιστώσα θα ήταν «λάθος ιστορικών διαστάσεων» για την Ουκρανία, καθώς θα έδινε στον Ρώσο πρόεδρο Putin την πρωτοβουλία και θα επέτρεπε στην Ρωσία να διπλασιάσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να πείσει τους Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.
Ο υποστράτηγος Kyrylo Budanov της Κύριας Στρατιωτικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) δήλωσε ομοίως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα μέσω επιχειρήσεων που στοχεύουν τη ρωσική επιμελητεία στην κατεχόμενη Κριμαία.
Μια ουκρανική «ενεργητική άμυνα» το 2025 θα εκχωρούσε την πρωτοβουλία σε όλο το θέατρο στις ρωσικές δυνάμεις για τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανώς περισσότερο, επιτρέποντας στη ρωσική διοίκηση να καθορίσει πού, πότε και σε ποια κλίμακα διεξάγονται μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτή η εκτεταμένη περίοδος πρωτοβουλιών θα έδινε επίσης στη ρωσική διοίκηση σημαντικό έλεγχο στον καθορισμό των πόρων που πρέπει να διαθέτουν τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις.
Η ρωσική διοίκηση θα είχε επομένως ένα άφθονο επιχειρησιακό παράθυρο για τη διεξαγωγή μιας σειράς εκστρατειών διαφορετικής έντασης σε όλο το θέατρο στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν ειδικά για να περιορίσουν και να υποβαθμίσουν τις κρίσιμες επιχειρησιακές ικανότητες της Ουκρανίας που απαιτούνται για μια μελλοντική αντεπίθεση.

Ακόμη και με παλαιούς σοβιετικούς πυραύλους οι ρώσοι διαλύουν την Ουκρανική αεράμυνα στην Οδησσό

Ο ρωσικός στρατός έπληξε με αρκετούς σοβιετικούς πυραύλους P-35B στις θέσεις των συστημάτων αεράμυνας των ουκρανικών στρατευμάτων στην Οδησσό.
«Πολλοί πύραυλοι P-35B της σοβιετικής παραγωγής των συμπλεγμάτων Utes και Redut χρησιμοποιήθηκαν για να χτυπήσουν τις θέσεις των ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή της Οδησσού.
Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι με αυθεντικό αναλογικό σύστημα ελέγχου και σύστημα διοίκησης τηλεόρασης και ραδιοφώνου, το οποίο, ωστόσο, έδειξε καλή αποτελεσματικότητα έναντι των ουκρανικών στρατιωτικών στόχων».
Η παραγωγή του P-35 έχει σταματήσει εδώ και καιρό.
Ο εκσυγχρονισμός είναι άσκοπος, καθώς τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επανειλημμένα υποβλήθηκαν σε εργασίες για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.
Το P-35 είναι ένας σοβιετικός υπερηχητικός πύραυλος που ζυγίζει περισσότερους από τέσσερις τόνους με μέγιστη εμβέλεια βολής έως και 400 χιλιόμετρα.
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πρωτοτύπου του έγινε το 1959 και το πυραυλικό σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το 1964 σε πλοία επιφανείας.
Αργότερα, οι τελευταίες τροποποιήσεις, το P-35B, εισήχθησαν στα παράκτια σταθερά και κινητά πυραυλικά συστήματα Utes και Redut.
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι πύραυλοι P-35 έχουν ισχυρή κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 800-1000 κιλών.
Για σύγκριση, η μάζα της κεφαλής ενός σύγχρονου πυραύλου κρουζ Caliber είναι 450 κιλά.
Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό πυραύλων σοβιετικής σχεδίασης σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Πρόκειται για αντιαεροπορικούς πυραύλους του συγκροτήματος S-200, που μετατράπηκαν για να καταστρέψουν επίγειους στόχους, καθώς και πυραύλους Tochka-U, που αποσύρθηκαν από υπηρεσία στη Ρωσία.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, καταρρίπτονται όλα από ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Bild: Οι Ουκρανοί αλλάζουν αναγκαστικά στρατηγική στον πόλεμο με τη Ρωσία

Σε μία νέα στρατηγική στον πόλεμο με τη Ρωσία οδηγούνται οι Ουκρανοί σύμφωνα με τη Bild.
Ο λόγος που οδήγησε τους Ουκρανούς σε μία νέα στρατηγική είναι η μείωση της δυτικής υποστήριξης, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας Julian Röpke.
Όπως αναφέρει η βοήθεια των δυτικών εταίρων μειώθηκε σχεδόν κατά 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι Ουκρανοί αλλάζουν άλλαξε τη στρατηγική τους.
Μετατρέπουν τις ξένες οβίδες πυροβολικού σε δικά τους drones kamikaze.
Επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις καταφεύγουν σε ανταρτοπόλεμο στις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.
Επιπλέον, η Ουκρανία πλήττει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στρατιωτικούς αλλά και υποδομές που εξυπηρετούν τους Ρώσους πολίτες, επισημαίνει η Bild.

Rob Bauer (Επικεφαλής στρατιωτικής επιτροπής ΝΑΤΟ): Οι άμαχοι στην Ευρώπη να προετοιμαστούν για πόλεμο με την Ρωσία

Ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία τα επόμενα 20 χρόνια, αναφέρει η The Telegraph σύμφωνα με τον Rob Bauer επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρηνική ύπαρξή μας δεν είναι δεδομένη.
Και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα μας επιτρέπει να εκπαιδεύουμε περισσότερους ανθρώπους σε περίπτωση του πολέμου – άσχετα αν θα γίνει ή όχι», τόνισε ο Rob Bauer.
Ο στρατιωτικός του ΝΑΤΟ επαίνεσε τη Σουηδία
που ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για πόλεμο πριν η χώρα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία.
«Όλα ξεκινούν από αυτό.
Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να προγραμματιστούν όλα και δεν θα είναι όλα καλά τα επόμενα 20 χρόνια».
Επιπλέον, ο Bauer ζήτησε τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, έτσι ώστε τα όπλα και τα πυρομαχικά να μπορούν να παράγονται ταχύτερα.
Τον Οκτώβριο 2023, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ζήτησε επίσης να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση στην Ευρώπη.
Σε απάντηση σε αυτό, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την Κριμαία Mikhail Sheremet είπε ότι οι γερμανικές αρχές, με την επιθετική τους πολιτική, καλούν τον πόλεμο στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον Mikhail Sheremet , μόνο οι φιλικές και καλής γειτονίας σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να είναι το κλειδί για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

NBC (Αμερικανικό ΜΜΕ): Η Ρωσία θα νικήσει την Ουκρανία σε λίγες εβδομάδες χωρίς νέα βοήθεια των ΗΠΑ υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Biden έχουν προειδοποιήσει τα μέλη του Κογκρέσου ότι η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός εβδομάδων ή μηνών, εκτός εάν η Ουάσιγκτον παράσχει νέο πακέτο βοήθειας μετέδωσε το NBC.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη που περιγράφεται από τον Βοηθό του Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια και τη Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Avril Haines, χωρίς πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να πολεμήσει «μόνο για λίγες εβδομάδες, ίσως και μήνες».
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης στους νομοθέτες ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εξαντληθούν οι στρατιωτικοί πόροι του Κιέβου και μια αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.
Όπως σημειώνουν οι πηγές, η απόσυρση της βοήθειας «θα έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο» και θα επηρεάσει τη θέση άλλων συμμάχων, οι οποίοι ενδέχεται να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον απέστειλε αίτημα στο Κογκρέσο πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες για πρόσθετες δημοσιονομικές πιστώσεις για το οικονομικό έτος 2024, το οποίο ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την 1η Οκτωβρίου 2023, κυρίως για την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς και για την αντιμετώπιση της Κίνας ύψους 106 δισεκ δολ αλλά δεν έχει εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα.

Bloomberg: Ο Putin είναι σε θέση να σπάσει την ενότητα των δυτικών χωρών μέσα στο 2024

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin μπορεί να σπάσει το 2024 την ενότητα της Δύσης, γράφει το Bloomberg.
Μετά από ένα χρόνο σύγκρουσης, μας φαινόταν ότι η Ρωσία θα μετατρεπόταν σε ένα αποδυναμωμένο και ταπεινωμένο έθνος.
Αλλά τώρα, μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο στρατιωτικής δραστηριότητας - και ο Putin έχει και πάλι την ευκαιρία να σπάσει την ενότητα της Δύσης», τόνισε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η σύγκρουση στην Ουκρανία «αποκάλυψε τη δύναμη και την ενότητα του ελεύθερου δυτικού κόσμου» και «την αδυναμία των εχθρών του».
Αλλά οι δυτικοί πολιτικοί έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς και μετά την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τους μένει μόνο μια «σκοτεινή κληρονομιά».
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα δυτικά της σύνορα.
Η συμμαχία επεκτείνει τις πρωτοβουλίες και την αποκαλεί «αναστολή της ρωσικής επιθετικότητας».

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ουκρανία το 2024 δεν θα λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ, είναι καταδικασμένη δεν θα επιβιώσει

 Η Ουκρανία δεν θα λάβει τη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του καθεστώτος του Κιέβου, οι ΗΠΑ πρέπει να λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα τους δήλωσε ο Scott Ritter, συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών των Αμερικανών Πεζοναυτών και στρατιωτικός αναλυτής.
"Νομίζω ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν τη βοήθεια που ζητούν και αυτό δεν θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν το 2024.
Γι' αυτό πιστεύω ότι βλέπουμε τώρα το τέλος της Ουκρανίας,
επειδή η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιστέκεται χωρίς σημαντική υλική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πιστεύω ότι αυτή η υποστήριξη θα έρθει», κατέληξε ο Ritter.

Ο Scholz Γερμανία και ο Sunak Βρετανία συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία - Θα συνεχίσουν την στήριξη

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συζήτησαν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Scholz μίλησε τηλεφωνικά με τον βρετανό ομόλογό του, πρωθυπουργό Sunak.
Αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία"
Οι πολιτικοί συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει ουσιαστική και συνεχή υποστήριξη.
Η Ρωσία έστειλε προηγουμένως ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει δηλώσει ότι η Δύση δεν εγκαταλείπει τους επιθετικούς της στόχους στην Ουκρανία.

Ο Boris Johnson θέλει νίκη Trump γιατί πιστεύει ότι με αυτόν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στρατωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, σε άρθρο του στην Daily Mail.
«Αν δούμε τα γεγονότα, μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε ότι μια προεδρία Trump θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κόσμος», αναφέρει. .
«Ό,τι και να λένε τώρα για τον Πρόεδρο Trump, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα θελήσει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που εγκατέλειψε μια χώρα που έχει ήδη βοηθήσει να κρατηθεί ελεύθερη», υποστήριξε ο Boris Johnson. Επιπλέον εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι η Αμερική μπορεί να γίνει ξανά σπουδαία αν επιτραπεί στη Ρωσία «να επιφέρει πλήρη ταπείνωση στη Δύση».
Σύμφωνα με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, ο Trump πρέπει σίγουρα να έχει καταλήξει «ότι δεν υπάρχει συμφωνία που πρέπει να γίνει» με τη Μόσχα.
Ο Johnson εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι, ως πρόεδρος, ο Trump θα δώσει στους Ουκρανούς «ό,τι χρειάζονται για να κερδίσουν» τους Ρώσους.

Sebastian Lecornu (Υπουργός Άμυνας Γαλλίας): Η Γαλλία είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολίτες της να πολεμούν στην Ουκρανία

Η Γαλλία δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολίτες της να πολεμούν στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Sebastian Lecornu σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
"Υπάρχουν Γάλλοι πολίτες που πήγαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία με ουκρανική στρατιωτική στολή.
Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε, είμαστε ακόμα δημοκρατία.
Εξ ορισμού, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, δεν φορούν γαλλική στρατιωτική στολή και δεν είναι συνδέονται με τα γαλλικά στρατιωτικά ιδρύματα», απάντησε ο Sebastian Lecornu.
Οι μισθοφόροι στη Γαλλία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελούν ποινικό αδίκημα.
Απειλούνται με φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει τις 75 χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, ο Lecornu ισχυρίζεται ότι οι αναφορές για την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία αποτελούν μέρος του «ρωσικού πολέμου πληροφοριών», ο οποίος φέρεται να εντάθηκε αφού ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε την προμήθεια επιπλέον 40 πυραύλων Scalp στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις .
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές οι δηλώσεις υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τη ρητορική περί συνενοχής της Γαλλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή από χτύπημα υψηλής ακρίβειας κτιρίου στο Kharkiv, όπου βρίσκονταν ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και από τη Γαλλία.
Περισσότεροι από 60 μαχητές σκοτώθηκαν.
Το γαλλικό τμήμα εξωτερικής πολιτικής, παρά τα πολυάριθμα στοιχεία της παρουσίας πολιτών του στις τάξεις των ουκρανικών στρατευμάτων, προσπάθησε να αποκηρύξει τους συμπατριώτες τους.
Στο Παρίσι, οι πληροφορίες για την εξόντωση δεκάδων Γάλλων στο Kharkiv ονομάστηκαν «χονδρoειδής χειραγώγηση».
Δήλωσαν ότι «η Γαλλία δεν έχει μισθοφόρους ούτε στην Ουκρανία ούτε οπουδήποτε αλλού».

Florian Philippot (Γάλλος πολιτικός): Το ΝΑΤΟ μπορεί να σχεδιάσει σαμποτάζ στην Ρωσία για να προκαλέσει κλιμάκωση - Οι άνθρωποι είναι τρελοί


Ο ηγέτης του γαλλικού κινήματος Patriot, Florian Philippot, προειδοποίησε για την πιθανότητα «σαμποτάζ» από το ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες, παρόμοια με τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream το 2022.
Έτσι απάντησε ο πολιτικός στα λόγια του επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer, για προετοιμασίες για πόλεμο με τη Ρωσία.
"Και το επαναλαμβάνει ο Rob Bauer τόσο συχνά που γίνεται ύποπτο...
"Δεν ψάχνουμε για σύγκρουση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν μας επιτεθεί η Ρωσία!) τους επόμενους μήνες!
Αυτοί οι τρελοί του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για όλα!».
Προηγουμένως, ο Rob Bauer τόνισε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα εκπαιδεύει περισσότερους ανθρώπους σε περίπτωση πολέμου, ανεξάρτητα από το αν συμβεί ή όχι.
Εκρήξεις σε δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - Nord Stream και Nord Stream 2 - σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Γερμανία , η Δανία και η Σουηδία δεν απέκλεισαν το στοχευμένο σαμποτάζ.
Ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream Nord Stream AG ανέφερε ότι η ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι άνευ προηγουμένου και το χρονικό πλαίσιο για τις επισκευές είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας κίνησε δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Στην επέτειο των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, η Ρωσία, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την προετοιμασία ενός σχεδίου δήλωσης από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα έκανε λόγο «για την ανάγκη διεξαγωγής μιας αμερόληπτης διεθνούς έρευνας προκειμένου για να μην συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον».
Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι των δυτικών χωρών δεν ήταν έτοιμοι να εργαστούν για μια τέτοια δήλωση με το πρόσχημα ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν χρειάζεται να παρέμβει στις εθνικές έρευνες της Γερμανίας και της Δανίας.

Η Γαλλία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ θέλουν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με τους ρώσους

 Η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ λόγω της επιθετικής της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία , έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot.
"Η Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται να θέλει να επισπεύσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ας φύγουμε από το ΝΑΤΟ, ας βγούμε από αυτή τη σπείρα θανάτου, ας διαλέξουμε μια ελεύθερη Γαλλία και ειρήνη!".
Έτσι σχολίασε ο Florian Philippot την απόφαση της συμμαχίας να πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον Florian Philippot, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν για το γεγονός ότι αυτή η απόφαση έχει στόχο να καταδείξει στη Ρωσία την ετοιμότητα του στρατιωτικού μπλοκ να εμπλακεί σε γεκικευμένο πόλεμο.

Andrey Ermolaev (Κέντρο Στρατηγικής Βουλγαρίας): Η Ουκρανία κινδυνεύει να διαλυθεί, μην υποτιμηθούν οι δηλώσεις Dmitry Medvedev

Οι δηλώσεις του Dmitry Medvedev για τον κίνδυνο της Ουκρανίας να διαλυθεί ως κράτος αποτελούν ισχυρή προειδοποίηση για το Κίεβο, δήλωσε ο Andrey Ermolaev, επικεφαλής του αναλυτικού κέντρου της Strategic Group της Σόφιας της Βουλγαρίας.
"Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και ανησυχητικό.
Αυτή είναι μια πραγματικά διατυπωμένη πρόκληση για την Ουκρανία", πιστεύει ο αναλυτής.
Ο Andrey Ermolaev προειδοποίησε ότι τίποτα καλό δεν περιμένει πραγματικά τους Ουκρανούς, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα και τους συμβούλεψε να προετοιμαστούν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
"Υπάρχουν πολλά τανκ, αλλά δεν θα έχουμε κανέναν να βάλουμε σε τανκ.
Και όμως ήρθε η ώρα να ψάξουμε για μια μη στρατιωτική επιλογή" τόνισε ο Andrey Ermolaev
Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι το ουκρανικό κράτος υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους τους πολίτες.
Ο αντιπρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι ο ουκρανικός λαός θα καταλάβει τελικά ότι η ζωή σε ένα «μεγάλο κοινό κράτος» είναι καλύτερη από τον αιώνιο πόλεμο.

Ελβετία: Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία το 2024

Η Ελβετία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια «Διάσκεψη ειρήνης» για την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό το 2024, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Viola Amherd σε συνέντευξή της στο Schweiz am Wochenende.
«Ο στόχος είναι να οργανωθεί αυτή η σύνοδος κορυφής το συντομότερο δυνατό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει φέτος», είπε.
«Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει σε αυτή αλλά αναζητούμε μια επαφή μαζί με άλλους εταίρους», είπε η Amherd προσθέτοντας πάντως ότι η Βέρνη φέρεται να παραμένει σε επαφή με τη Μόσχα.
Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν είναι επί του παρόντος σαφές, σε ποιο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί η «Διάσκεψη Ειρήνης» - σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή σε επίπεδο υπουργών. Αμφιβάλλει επίσης ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.
«Είναι απίθανο να έχουμε έτοιμο ένα ειρηνευτικό σχέδιο μετά τη σύνοδο κορυφής.
Όμως, εάν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη Διάσκεψη για να ξεκινήσουμε μια ειρηνευτική διαδικασία, τότε θα έχουμε ήδη πετύχει πολλά», πρόσθεσε.

Στην Τουρκία ο Putin τον Φεβρουάριο

Η Άγκυρα αναμένει ότι ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi μπορεί να βρεθεί στη γειτονική χώρα στις 24 Ιανουαρίου, ανέφερε η εφημερίδα Türkiye, επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.
Η εφημερίδα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη του Putin.
Την Παρασκευή (19/1/2024), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις επισκέψεις του Putin στην Τουρκία και τη Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη καθοριστεί και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Η Σλοβακία αποκαθιστά πλήρως τις πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία

Η υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας Martina Simkovicova ακύρωσε το διάταγμα που ανέστειλε την πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ανέφερε η σλοβακική εφημερίδα Pravda.
«Υπάρχουν δεκάδες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο και, κατά τη γνώμη μας, οι καλλιτέχνες και ο πολιτισμός δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας τους», είπε η υπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Pavol Corba.
Τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας απαγόρευσε τις επαφές και τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η πρώην επικεφαλής του υπουργείου Natalia Milanova, εκπρόσωπος ενός από τα φιλελεύθερα κόμματα που έχασαν την εξουσία μετά τις πρόσφατες εκλογές και τη νίκη του πρωθυπουργού Robert Fico, το δικαιολόγησε με την καταδίκη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η νυν υπουργός, που εκπροσωπεί το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, ακύρωσε το διάταγμα της προκατόχου της στις 12 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει χάσει την ισχύ του από τις 15 Ιανουαρίου.

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με drone kamikaze στο Belgorod – Προκλήθηκαν ζημιές στην παροχή φυσικού αερίου

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με drone kamikaze στα περίχωρα του χωριού Novostroevka-Vtoraya στο Belgorod, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Vyacheslav Gladkov.
«Τα περίχωρα του χωριού Novostroevka-Vtoraya, δέχθηκαν επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν drone kamikaze.
Μετά την πτώση του και την επακόλουθη έκρηξή του, η γραμμή παροχής αερίου υπέστη ζημιά», έγραψε στο κανάλι Telegram.
Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Επιτόπου βρίσκονται λειτουργικές υπηρεσίες και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μεταδίδει το Ria Novosti.

Κατερρίφθη ουκρανικό drone πάνω από την περιοχή Oryol

Η ρωσική αεράμυνα εξάλλου κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την περιοχή Oryol, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
«Στις 20 Ιανουαρίου στις 22:30 ώρα Μόσχας (21: 30 ώρα Ελλάδας), μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει επίθεση χρησιμοποιώντας drone τύπου αεροσκάφους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατεστάλη», αναφέρει επικαλούμενο πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Ρωσικό χτύπημα ακριβείας διέλυσε το γερμανικό ραντάρ IRIS – T των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον γερμανικής κατασκευής σταθμό ραντάρ IRIS-T της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό προκάλεσαν ζημιές σε εχθρικά στρατεύματα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός γερμανικού ραντάρ IRIS-T, σε 118 περιοχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην περιοχή Knerson, τα ρωσικά στρατεύματα, με την υποστήριξη των δυνάμεων του πυροβολικού, προκάλεσαν στους Ουκρανούς βαριές απώλειες.
Έχασαν έως και 35 στρατιώτες, δύο οχήματα και ένα αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M109 Paladin.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Donetsk

Σκληρές μάχες μεταξύ της ρωσικής στρατιάς «Νότος» και των ουκρανικών δυνάμεων διεξάγονται στο Donetsk.
Οι Ρώσοι απέκρουσαν τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο μετέδωσε το Tass στις 20/1/2024 επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ουκρανοί έχουν χάσει έως και 320 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες).
«Στην περιοχή του Donetsk, μονάδες της ομάδας μάχης με την υποστήριξη των δυνάμεων του πυροβολικού, απέκρουσαν τέσσερις επιθέσεις από ομάδες επίθεσης από την 24η Μηχανοκίνητη και την 81η Αεροπορική Ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στο Shumy και στο Belogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι επιθέσεις πυροβολικού προκάλεσαν απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό της 22ης, της 28ης και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά σε Kleshcheyevka, Kurdyumovka και Chasov Yar», μετέδωσε το Tass.
Επίσης οι Ουκρανοί έχασαν έξι φορτηγά και δύο οβιδοβόλα, ένα Msta-B και ένα D-20.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν 20 ουκρανικά drones και έναν HIMARS μέσα σε 24 ώρες

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 20 ουκρανικά drones και έναν πύραυλο HIMARS στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μετέδωσε το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Η αεράμυνα κατέρριψε 20 ουκρανικά drones κοντά στο Lisichansk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, στη Bogdanovka και στη Belogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, καθώς και κοντά στο Kazachyi Lageri και τη Golaya Pristan στην Kherson.
Ένας πύραυλος HIMARS καταρρίφθηκε επίσης», σημειώνει το Tass.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, συνολικά 567 αεροσκάφη, 265 ελικόπτερα, 10.914 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 450 πυραυλικά συστήματα, 14.705 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 1.202 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, έχουν καταστραφεί μεταξύ άλλων από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_19_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_19_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_19_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_19_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_19_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης