Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πύραυλος 2 εκατομμυρίων για να καταρρίψει drone 2.000 δολαρίων! Ο ασύμμετρος πόλεμος των Houthi ταπεινώνει ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο

Πύραυλος 2 εκατομμυρίων για να καταρρίψει drone 2.000 δολαρίων! Ο ασύμμετρος πόλεμος των Houthi ταπεινώνει ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ της αποκαλούμενης ομάδας Houthi της Υεμένης και βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων σηματοδοτεί μια άλλη περίπτωση ασύμμετρου πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Houthi, ή αλλιώς ο μέγα «πονοκέφαλος» των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Δύσης εν συνόλω, προκαλεί τριγμούς στην παγκόσμια κοινότητα από τις ξαφνικές επιθέσεις της ομάδας κατά των μεγάλων δυνάμεων.
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ της αποκαλούμενης ομάδας Houthi της Υεμένης και βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων σηματοδοτεί μια άλλη περίπτωση ασύμμετρου πολέμου, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερο κόστος και υλικές δαπάνες εναντίων των αντιπάλων που συγκαταλέγονται στους πολύ μικρότερους σε δυναμική.
Η ειρωνεία είναι πως έχει προκληθεί τεράστιο πλήγμα από τις αυξανόμενες επιθέσεις φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ των Houthis που αντιμετωπίζονται από συστήματα αεράμυνας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει επίσης αναπτύξει τα πολεμικά του πλοία για να μπορέσει να αποτρέψει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που φέρουν σημαία Ινδίας, ενώ διατηρεί στρατηγική απόσταση από την Επιχείρηση Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι Houthi σε ένα από τα τελευταία επεισόδια τους, χτυπούν πλοία με προορισμό το Ισραήλ για να υποστηρίξουν τη Γάζα, με πρόσφατο θύμα ένα εμπορικό σκάφος ελληνικής ιδιοκτησίας και σημαία Μάλτας, τη Zografia, το οποίο χτυπήθηκε με πύραυλο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα ενώ έπλεε προς βορρά.
Πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα, το πλοίο παρέμενε «αξιόπλοο» για να συνεχίσει το ταξίδι, ενώ ο πύραυλος των Houthi αναγνωρίστηκε ως «βαλλιστικός».

Πύραυλοι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να καταρρίψουν... drones

Πολεμικά πλοία όπως το USS Laboon του Ναυτικού των ΗΠΑ, το USS Gravely, το USS Mason και το HMS Diamond του Βασιλικού Ναυτικού έχουν καταρρίψει πολλούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi από τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις 16 Ιανουαρίου οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέσχεσαν εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ρουκετών και πυραύλων, τα οποία, όπως είπαν, προέρχονταν από το Ιράν.
Η φρεγάτα HMS Diamond, για παράδειγμα, που περιγράφηκε από τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Shapps, ως «στολίδι του ναυτικού» στις 9 Ιανουαρίου,«απέκρουσε τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα».
To HMS Diamond κατέρριψε επτά από τα ιρανικά drones, είπε ο Shapps, ενώ όπως υπογράμμισε το βρετανικό σκάφος ήταν «δυνητικά» στόχος των Houthis.
Τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και πολεμικά αεροσκάφη F18/A που επιχειρούσαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower απέκρουσαν επίσης την επίθεση, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.
«Ήταν η πιο διαρκής και πολύπλοκη επίθεση από την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν μετά τη δύναμη των Χούτι», ανέφερε μια έκθεση στον Guardian .
Ωστόσο, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη των πυραύλων και των drones των Houthi δείχνουν μια διαφορετική πλευρά της ιστορίας. Κάθε πύραυλος Sea Viper/Aster κοστίζει περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια δολάρια.
Αλλά τα μονόδρομα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi κοστίζουν λιγότερο από 20.000-50.000 δολάρια ΗΠΑ, που συχνά αναφέρεται ως η τιμή για ένα ιρανικό drone Shaheed 136 και τις παραλλαγές του.
Ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthi έχουν εκτιμηθεί μάλιστα ότι δεν κοστίζουν πάνω από... 2.000 δολάρια .
Ομοίως, ο πύραυλος αεράμυνας RIM-162 Evolved Sea Sparrow (ESSM) στα περισσότερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ κοστίζει 1,79 εκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ένα μόνο F/A-18 Super Hornet κοστίζει... 66,9 εκατομμύρια δολάρια.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρώην αξιωματικός του Ινδικού Ναυτικού Commodore Venugopal Vengalil είπε ότι «μη κρατικοί παράγοντες» θα χρησιμοποιήσουν τον «ασύμμετρο» πόλεμο και τεχνολογία για να «προκαλέσουν τεχνολογικά ανώτερους και καλά οργανωμένους» στρατούς.
«Όσο πιο σκληρά κι αν προσπαθούν οι συμβατικοί στρατοί, οι μη κρατικοί παράγοντες θα εξακολουθήσουν να διεισδύουν στην αεράμυνα τους. Επιπλέον, η έντονη κούραση του προσωπικού «έχει κάνει την εμφάνιση της και στα πλοία κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιπολιών.
Υπήρχαν μεν 23 ώρες και 59 λεπτά αδράνειας, αλλά η ετοιμότητα ακόμα και του ενός λεπτού μετράει σε αυτό σημείο, παρά το ανώτερο σύστημα αεράμυνας».
«Οι Houthi μπορούν να επιλέξουν την ώρα και τον τόπο της επίθεσης και να την πραγματοποιήσουν σε στενές πλωτές οδούς όπως η Ερυθρά Θάλασσα οργανώνοντας επιθέσεις σε πλοία από κοντινές ακτές. Δεν θα ήταν αποτελεσματικό σε ανοιχτές θάλασσες όπως η Αραβική Θάλασσα ή ο Κόλπος της Βεγγάλης», πρόσθεσε ο Vengalil.
RIM-162-ESSM-008.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης