Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία δεν αποκλείεται να προμηθεύσει με μαχητικά Jas-39 Gripen το Κίεβο

Η Σουηδία δεν αποκλείεται να προμηθεύσει με μαχητικά Jas-39 Gripen το Κίεβο
Η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει σύμβαση με κατασκευαστές βλημάτων 155 χιλιοστών για την αύξηση των προμηθειών στην Ουκρανία

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών, Tobias Billström, συζήτησε το ενδεχόμενο μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Gripen στην Ουκρανία.
Το εν λόγω ζήτημα, σύμφωνα με τον Billström, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον.
Ο Billström τόνισε ότι για την επίλυση αυτού του ζητήματος θα ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή, καθώς είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια της ίδιας της Σουηδίας. Εξέφρασε την ετοιμότητά του να εξετάσει όλες τις επιλογές, αλλά ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τις προοπτικές εφοδιασμού του Κιέβου με στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερης σημασίας στο μέτωπο.
Σημειώνεται ότι η Σουηδία δεν είναι ακόμη μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αν και έχει υποβάλει αίτηση το 2022. Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση όλων των συμμετεχουσών χωρών και αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν αντιταχθεί σε αυτήν την απόφαση. 
Στις 23 Οκτωβρίου 2023, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το έγγραφο εστάλη για εξέταση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Επιπλέον, η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει σύμβαση με κατασκευαστές βλημάτων 155 χιλιοστών για την αύξηση των προμηθειών στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας την ετοιμότητα της Σουηδίας να επεκτείνει τη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης