Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 17 θανάσιμα χτυπήματα – Η Ρωσία με Kinzhal και drones σάρωσε Ουκρανούς και μισθοφόρους – Προκαλεί το ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Τα 17 θανάσιμα χτυπήματα – Η Ρωσία με Kinzhal και drones σάρωσε Ουκρανούς και μισθοφόρους –  Προκαλεί το ΝΑΤΟ στη Βαλτική
Με χειρουργικά χτυπήματα οι Ρώσοι πλήττουν τον ουκρανικό στρατό και μισθοφόρους - Σοβαρή ένταση στις σχέσεις Ρωσίας με Γαλλία λόγω των ξένων μισθοφόρων στο Kharkiv
Σχετικά Άρθρα
(upd 19) Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του 2024.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τοποθετείται την άνοιξη του 2024.
Σύμφωνα με τους FT θα εκδηλωθεί το καλοκαίρι και θα είναι ευρείας κλίμακας και στο στόχαστρο δεν αποκλείεται να βρεθεί και το Κίεβο.
Για τον λόγο αυτό οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα προπαρασκευαστικά χτυπήματα πλήττοντας στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους ενόψει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τις προηγούμενες μέρες η Ρωσία κατάφερε 17 χτυπήματα υψηλής ακριβείας, που επιδείνωσαν την κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό και τους μισθοφόρους που εστάλησαν στην Ουκρανία λόγω της λειψανδρίας που πλήττει την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει τις ατελέσφορες επιθέσεις με drones που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν απειλή για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Απλώς επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας κυρίως στις μεθοριακές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εν τω μεταξύ σε μία προκλητική κίνηση το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δημιουργήσει τη λεγόμενη αμυντική γραμμή έναντι της Ρωσίας στα κράτη της Βαλτικής.
Την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΕΕ αδυνατούν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε έναν προϋπολογισμό για ένα νέο ταμείο βοήθειας για την Ουκρανία.
Στην επιφάνεια οι αδυναμίες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.


Τα 17 θανάσιμα χτυπήματα

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν 17 πλήγματα υψηλής ακρίβειας εναντίον στόχων των Ουκρανών σε διάρκεια μίας εβδομάδας.
«Οι στόχοι των χτυπημάτων επιτεύχθηκαν. Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Διευκρίνισε ότι από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν, μεταξύ άλλων υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και drones για να εκτελέσουν τις εν λόγω αποστολές.
Ο ρωσικός στρατός έπληξε εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας, οι οποίες επισκευάζουν όπλα και εξοπλισμό, παράγουν πυρομαχικά και κατασκευάζουν drones.
Επιπλέον, πραγματοποίησαν επιθέσεις σε θέσεις μονάδων του ουκρανικού στρατού, σχηματισμούς ξένων μισθοφόρων και εθνικιστών.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (16/1/2024) οι Ρώσοι με χτύπημα ακριβείας κατέστρεψαν κτίριο στο Kharkiv, το οποίο ήταν προσωρινός χώρος ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων κυρίως από τη Γαλλία.
map_13.JPG
Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γάλλος πρέσβης για τους μισθοφόρους στο Kharkiv

Χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αποχώρησε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα Pierre Levy.
Ο Γάλλος πρέσβης κλήθηκε εσπευσμένα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία ομοεθνών του μισθοφόρων στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Kharkiv.
Η συνάντηση με τους Ρώσους αξιωματούχους διήρκεσε περίπου 45 λεπτά σύμφωνα με το Tass.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιφέρει ένα χτύπημα ακριβείας σε ένα προσωρινό κέντρο ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Kharkiv.
Oι περισσότεροι ξένοι μισθοφόροι ήταν Γάλλοι υπήκοοι.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, 60 μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν.

Ρωσία: Η Γαλλία συνεργός σε εγκλήματα πολέμου – Ο γαλλικός λαός θα μάθει για την εμπλοκή Macron στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα ενημερώθηκε ότι η ευθύνη για τον θάνατο Γάλλων υπηκόων στο Kharkiv ανήκει πλήρως στο επίσημο Παρίσι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ειπώθηκε στον πρεσβευτή ότι η ευθύνη για τον θάνατο των συμπατριωτών του βαρύνει το επίσημο Παρίσι, το οποίο ενθαρρύνει τους στρατολόγους στη χώρα να προσλάβουν μισθοφόρους για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου», ανέφερε το υπουργείο.
«Η διεξαγωγή του πολέμου αντιπροσώπων από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, και η σταθερή αύξηση των προμηθειών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου προκαλούν κλιμάκωση των εχθροπραξιών, οδηγούν σε πολυάριθμες απώλειες αμάχων και μετατρέπουν τη Γαλλία σε συνεργό εγκλημάτων πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου», ανέφερε.
«Ελπίζουμε ότι ο λαός της Γαλλίας θα μάθει τελικά την αλήθεια για το πραγματικό εύρος της εμπλοκής της Γαλλίας στη σύγκρουση και θα συνειδητοποιήσει την ευθύνη για το θάνατο και τον πόνο ανθρώπων που θα πρέπει να μοιραστούν με την κυβέρνησή τους», τόνισε το υπουργείο.

Karpovich (Ακαδημαϊκός – Διπλωμάτης): Η Γαλλία εμπλέκεται εδώ και καιρό στον πόλεμο της Ουκρανίας – Αναξιόπιστος ο Macron

Η εξόντωση των Γάλλων μισθοφόρων στο Kharkiv δείχνει ότι η Γαλλία εμπλέκεται εδώ και πολύ καιρό στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στο TASS ο Oleg Karpovich, πρύτανης στη Διπλωματική Ακαδημία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Για το λόγο αυτό, παρατήρησε, καμία από τις πρωτοβουλίες ειρηνευτικής διευθέτησης του Παρισιού δεν είναι αξιόπιστη.
«Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο όχι με την Ουκρανία, αλλά, στην πραγματικότητα, με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του.
Μισθοφόροι χρησιμοποιούνται, μυστικές επιχειρήσεις από χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο Karpovich .
«Το επίσημο Παρίσι το γνωρίζει καλά αυτό.
Αυτό που συνέβη στο Kharkiv δείχνει ότι οι Γάλλοι εμπλέκονται εδώ και καιρό στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Eίναι μέρος του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε.
Ερωτηθείς πώς συσχετίζονται τέτοια γεγονότα με την πρόθεση του Γάλλου πρόεδρου Emmanuel Macron να λειτουργήσει σχεδόν ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, απάντησε ότι οι πρωτοβουλίες του Παρισιού δύσκολα θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστες.

Lecornu (υπουργός Άμυνας Γαλλίας): Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Γάλλους να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το Παρίσι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Γάλλους να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.
Ο Lecornu ρωτήθηκε για το καθεστώς των Γάλλων που συμμετέχουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν Γάλλοι πολίτες που πήγαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία με ουκρανική στρατιωτική στολή.
Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε, είμαστε ακόμα δημοκρατία.
Εξ ορισμού, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, δεν φορούν γαλλική στρατιωτική στολή και δεν είναι συνδέονται με τους γαλλικούς στρατιωτικούς θεσμούς», απάντησε ο υπουργός.
Ο Lecornu χαρακτήρισε τις δηλώσεις για την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία μέρος του «ρωσικού πολέμου πληροφοριών», ο οποίος φέρεται να εντάθηκε μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την προμήθεια επιπλέον 40 πυραύλων Scalp στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Lecornu, αυτές οι δηλώσεις «προορίζονται να υποστηρίξουν τη ρητορική της συνενοχής» της Γαλλίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πολεμική γραμμή ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποφάσισαν να χτίσουν μια αμυντική γραμμή στα ανατολικά σύνορα, σύμφωνα με το εσθονικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενέκριναν τη δημιουργία μιας κοινής αμυντικής ζώνης της Βαλτικής κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι στις 19/1/2024 στη Λετονία οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας, η αμυντική ζώνη «θα αποτελείται από διάφορες εγκαταστάσεις που θα αποτρέπουν και θα προστατεύουν από στρατιωτικές απειλές».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του εσθονικού υπουργείου Άμυνας Hanno Pevkur χαρακτήρισε την αμυντική ζώνη της Βαλτικής ένα προσεκτικά μελετημένο έργο.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι, εκτός από εξοπλισμό, πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, χρειαζόμαστε επίσης αμυντικές εγκαταστάσεις στα σύνορα για να προστατεύσουμε την Εσθονία από το πρώτο μέτρο», είπε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees, το Ταλίν σκοπεύει να κατασκευάσει περίπου 600 αποθήκες στα ανατολικά σύνορα της χώρας σε περίπτωση «πιθανής απειλής από τη Ρωσία».
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Εσθονίας να «αμυνθεί» από τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά σε ισότιμη βάση, και η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει την πορεία της προς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.
Όπως σημείωσε ο Vladimir Putin, η Ρωσία δεν επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αλλά αν κάποιος το επιθυμεί, η Μόσχα είναι έτοιμη για αυτό.

Ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία τα επόμενα 20 χρόνια

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποιεί ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ καθώς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προετοιμάζεται για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές του ασκήσεις εδώ και δεκαετίες.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε σε ειρήνη», είπε ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ μετά από μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», είπε ο αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Η προειδοποίησή του ήρθε ενόψει της έναρξης των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα - στις οποίες συμμετέχουν περίπου 90.000 στρατιώτες και θα διαρκέσουν επί μήνες - με στόχο να αποδειχθεί ότι η συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.
Ο Bauer, είπε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα πρέπει να επιστρατευθεί σε περίπτωση πολέμου και υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις της Συμμαχίας πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια τόσο μαζική κινητοποίηση.

Οι Γερμανοί βλέπουν τον πόλεμο με τη Ρωσία πιο κοντά και ανησυχούν

Υπάρχουν αξιωματούχοι που βλέπουν τον πόλεμο με τη Ρωσία να βρίσκεται πιο κοντά χρονικά.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από μια 10ετία, όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Tagesspiegel.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γερμανικά στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν φαντάζονται ακόμη και ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία εξαπολύει μια μαζική επίθεση την άνοιξη του 2024 για να εκμεταλλευτεί τη μείωση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αν και ένας Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε το σενάριο «εξαιρετικά απίθανο», σύμφωνα με το Business Insider.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis καλεί επίσης την Ευρώπη να επισπεύσει τις προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση.
«Υπάρχει μια πιθανότητα να μην περιοριστεί η Ρωσία στην Ουκρανία», είπε ο Landsbergis, προειδοποιώντας: «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο σε αυτό ότι εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει καλά για την Ευρώπη».

Scholz: Χρειαζόμαστε ισχυρή αμυντική βιομηχανία για να μην απειληθεί ποτέ η Γερμανία

Την ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας τόνισε ο καγκελάριος της χώρας Olaf Scholz επισκεπτόμενος τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Airbus στο Manching την Παρασκευή (19/1/2024).
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία καθώς και μια ισχυρή Bundeswehr (σ.σ. Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) μια ισχυρή συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια διατηρούνται στην Ευρώπη και πως κανείς δεν θα επιτεθεί στο έδαφος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή στη χώρα μας», δήλωσε ο Scholz.

FT: Η Ρωσία θα εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση το καλοκαίρι 2024 στην Ουκρανία – Θα κινηθεί και για το Κίεβο

Ουκρανία θα επικεντρωθεί σε μία στρατηγική «ενεργητικής άμυνας» το 2024 καθώς αναμένει μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι Financial Times (FT) σε εκτενές δημοσίευμα.
Στόχος των Ρώσων θα είναι να καταλάβουν πλήρως τις τέσσερις περιοχές που έχουν προσαρτήσει από το 2022, δηλαδή Donetsk, Lugansk, Kherson και Zaporizhia.
Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται Ουκρανούς αξιωματούχους, η Ρωσία δεν αποκλείεται να κινηθεί εκ νέου για την κατάληψη του Kharkiv ή ακόμα και του Κιέβου.
Η βρετανική εφημερίδα βασισμένη σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι ο τελικός στόχος του Putin είναι να κατακτήσει την Ουκρανία και να υποτάξει τον λαό της.
Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξηγεί το γεγονός γιατί η Ρωσία συνεχίζει τις επιθετικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία σε πολλούς άξονες, ιδιαίτερα γύρω από την Avdiivka, αλλά και προς το Liman και το Kupyansk στα βορειοανατολικά.
Η Ρωσία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες με αποστολές βλημάτων και ρουκετών πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα και αυξημένη παραγωγή όπλων και πυρομαχικών με τη συνδρομή της Κίνας.

CNN: Εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, θα σταματήσουν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο, θα πρόκειται για μία εξέλιξη που θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα όπως πύραυλοι ATACMS, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει την ικανότητά της να διεξάγει ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της», συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία κατέστησαν δυνατά από πυραύλους της Δύσης, είπε μια αμερικανική πηγή.
Μια διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας στην Ευρώπη να αρχίσουν να σταματούν μεγάλο μέρος της βοήθειας, ανέφερε το CNN.

Bloomberg: Ναυάγιο στην ΕΕ – Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το νέο ταμείο βοήθειας στην Ουκρανία

Οι χώρες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν επί του ετήσιου προϋπολογισμό του νέου ταμείου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρότεινε τον καθορισμό του ετήσιου προϋπολογισμού του ταμείου σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν έλαβε ομοιόμορφη υποστήριξη από τα κράτη μέλη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το νέο ταμείο θεωρείται ως μια βελτιωμένη έκδοση του τρέχοντος μηχανισμού χρηματοδότησης της Ουκρανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF).
Οι χορηγήσεις μέσω του EPF έχουν αυξηθεί αρκετές φορές, αλλά κάθε τέτοια απόφαση απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της ΕΕ και η Ουγγαρία αντιτάχθηκε πρόσφατα.
Το εκτός προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης δημιουργήθηκε από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2021.
Στο πλαίσιο του, σχεδιάστηκε να διανεμηθούν περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2021 έως το 2027, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είχε ήδη δεσμευτεί για μερική αποζημίωση των δαπανών των χωρών της ΕΕ για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία εμποδίζει πολλές αποφάσεις της ΕΕ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της 8ης δόσης στρατιωτικής βοήθειας για 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία (24/2)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα κράτη μέλη και ο κορυφαίος διπλωμάτης σκοπεύουν να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε, τονίζοντας ότι η ΕΕ εργάζεται σε αυτό το θέμα.
«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η ΕΕ ξεκίνησε συζητήσεις για το 13ο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων που θα εγκριθεί έως τις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με την πηγή, οι πιθανές κυρώσεις συζητήθηκαν την Τετάρτη (17/1/2024) σε συνεδρίαση της επιτροπής μόνιμων αντιπροσώπων της ΕΕ.
Προτάθηκαν επέκταση των καταλόγων κυρώσεων, πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί και μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων από τη Ρωσία.

Παραλήρημα Zelensky: Παράφρονες οι Ρώσοι ηγέτες – Όλος ο κόσμος είναι σε κίνδυνο, να τους σταματήσουμε τώρα

Μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση ζήτησε με μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στη Ρωσία.
«Λόγω της παραφροσύνης της ρωσικής ηγεσίας, όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο διανύουν μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Ο κόσμος συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο ότι περισσότεροι πόλεμοι μπορεί να είναι στον ορίζοντα.
Αλλά έχουμε τη δύναμη να το σταματήσουμε αυτό.
Έχουμε τη δύναμη να διατηρήσουμε την κανονική ζωή.
Και αυτή η δύναμη πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα για να σταματήσει τη Ρωσία», δήλωσε ο Zelensky.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι υπερασπίζονται την Ουκρανία, σε όλους όσοι εργάζονται για την Ουκρανία και σε όλους όσοι θυμούνται ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να παράσχει στην Ουκρανία όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να εκδιώξει τους κατακτητές.
Σίγουρα θα το κάνουμε», κατέληξε στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία εκλιπαρεί την Κίνα για μία τηλεφωνική επικοινωνία Zelensky - Xi Jinping

Το Πεκίνο διατηρεί ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το Κίεβο, καθώς Κίνα και Ουκρανία συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning.
Η Κινέζα αξιωματούχος απάντησε σε ερώτηση του Tass σχετικά με μία πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
«Η Κίνα και η Ουκρανία διατηρούσαν πάντα τακτική επικοινωνία και αντάλλασσαν τις απόψεις τους για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σημείωσε η Mao.
Δεν σχολίασε πιθανή συνομιλία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Ο Kuleba είχε δηλώσει προηγουμένως στην τηλεόραση του Bloomberg ότι θα ήθελε να πραγματοποιηθεί μία επικοινωνία μεταξύ του Zelensky και του Xi Jinping.
Στις 26 Απριλίου 2023, ο Xi Jinping είχε την πρώτη και μοναδική τηλεφωνική συνομιλία με τον Zelensky από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία – Χτυπήθηκαν δεξαμενές πετρελαίου στο Bryansk

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με drones σε ρωσικό έδαφος.
Ένα από τα UAV στόχευσε δεξαμενές πετρελαίου στην πόλη Klintsy στη ρωσική συνοριακή περιοχή Bryansk.
Το ουκρανικό drone μπορεί να αναχαιτίστηκε από τη ρωσική αεράμυνα, ωστόσο πρόλαβε να ρίξει εκρηκτικά στη δεξαμενή προτού καταστραφεί
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις.
Τουλάχιστον τέσσερις δεξαμενές καυσίμων πήραν φωτιά.
Ο επικεφαλής της περιοχής Bryansk επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός για την κατάσβεση της φωτιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβεστικού τρένου.
Για λόγους ασφαλείας, 32 κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν.
Κανείς δεν τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Ένας άλλος στόχος των νυχτερινών επιθέσεων (19/1/2024) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πυριτιδαποθήκης στη Ρωσία.
Το βράδυ, ουκρανικό UAV βρέθηκε κοντά στο 3ο εργαστήριο του εργοστασίου πυριτιδαποθήκης που βρίσκεται στην πόλη Kotovsk στην περιοχή Tambov.
Για κάποιο λόγο, το drone έχασε τον στόχο του και έπεσε στην περιοχή.
Το drone ανακαλύφθηκε από τους υπαλλήλους και απομακρύνθηκε από τον στρατό.
Η αποτυχημένη επίθεση δεν προκάλεσε ζημιές.

Το υβριδικό σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας: Θα εξαπολύει πυραύλους των ΗΠΑ από σοβιετικούς εκτοξευτές

Το πρώτο υβριδικό σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας ικανό να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους από εκτοξευτές σοβιετικής κατασκευής αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε επιτόπου στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή Αμερικανών και Ουκρανών στρατιωτικών ειδικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yury Ignat.
«Πρόκειται για τα παλιά μας πυραυλικά συστήματα και τους πυραύλους AIM-9 (Sidewinder) και AIM-7 (Sparrow) που είναι επιχειρησιακοί σε αυτές τις σοβιετικής κατασκευής πλατφόρμες», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Rada.
«Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, τόσο οι ειδικοί μας όσο και οι Αμερικανοί ειδικοί συμμετείχαν στην εργασία στις ΗΠΑ.
Ο στόχος επιτεύχθηκε τελικά και πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε πεδία δοκιμών στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ignat.
Πρόσθεσε ότι «τα εν λόγω συστήματα δεν είναι μεγάλης εμβέλειας καθώς μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 15 χιλιομέτρων».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επανέλαβε ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι και ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις με τo Κίεβο ή τη Δύση.
Το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι ξεκίνησε έναν «συνασπισμό πυροβολικού» για να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GUR) φέρεται να πραγματοποίησε επιτυχή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Leningrad.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν επιβεβαιωμένη προέλαση κοντά στο Bakhmut (Artemovsk), την Avdiivka και τη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων κατά μήκος του μετώπου.

Απώλειες Ουκρανών σε εξοπλισμό από τις 7 έως τις 14/1/2024
ukraine_table.jpg


Ρωσική προέλαση - Σφοδρές συγκρούσεις στο Krasny Liman

Ο ουκρανικός στρατός υπέστη περισσότερες απώλειες κατά τις μάχες στην πρώτη γραμμή, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα την Παρασκευή (19/1/2024).
Στην κατεύθυνση Kupyansk, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν 25 επιθέσεις από την 32η, την 115η Μηχανοκίνητη, την 57η Μηχανοκίνητου Πεζικού, την 25η και την 95η Αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν στην περιοχή Tabaevka στο Kharkiv.
Oι απώλειες της Ουκρανίας ανήλθαν σε πάνω από 560 στρατιώτες, 10 άρματα μάχης, οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 26 αυτοκίνητα και οκτώ πυροβόλα.
Επιπλέον, καταστράφηκαν δύο αποθήκες πυρομαχικών.
Στην κατεύθυνση Krasny Liman, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 17 επιθέσεις τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών στις περιοχές Chervonaya Dibrova του Lugansk, Yampolovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, καθώς και στο δάσος Serebryansk.
Σύμφωνα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι Ουκρανοί έχασαν έως και 1.520 στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, 21 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 34 αυτοκίνητα καθώς και οκτώ πυροβόλα.
Σκληρές μάχες δόθηκαν στις περιοχές Kurdyumovka, Antonovka, Bogdanovka, Kleshcheyevka και Andreevka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι απώλειες της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε περισσότερους από 1.880 στρατιώτες, 17 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο εκτοξευτές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Strela-10, 86 αυτοκίνητα και 28 πυροβόλα.
Στην κατεύθυνση του νότιου Donetsk, οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή Novomikhailovka.
Οι Ουκρανοί έχασαν 965 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες), δύο άρματα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ένα εκτοξευτής του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων Strela-10, 24 οχήματα και 15 πυροβόλα.
Στην Zaporizhia συγκρούσεις υψηλής έντασης αναφέρθηκαν στις περιοχές Verbovoye, Malaya Tokmachka και Rabotino.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε έως και 395 στρατιωτικούς, ένα άρμα μάχης, εννέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 16 αυτοκίνητα και 10 πυροβόλα.
Στην Kherson, τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες αντιπαρατέθηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές Mikhaylovka, Tyaginka και Ivanovka.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε έως και 325 στρατιώτες, τρία άρματα μάχης, 29 οχήματα και 25 πυροβόλα.
1_40.png

2_35.png

3_23.png

4_17.png

5_12.png

6_7.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης