Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαιρούν Ρωσία, Κίνα από τις επιθέσεις τους οι Houthis - Πακιστάν: Φίλος το Ιράν - Θερίζουν τη Γάζα, IDF και επιδημίες

Εξαιρούν Ρωσία, Κίνα από τις επιθέσεις τους οι Houthis - Πακιστάν: Φίλος το Ιράν - Θερίζουν τη Γάζα, IDF και επιδημίες
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει, εάν δεν επιτύχει όλους τους στόχους του και μιλά για μήνες πολέμου
(upd8) Ύστερα από ένα θερμό τριήμερο όπου η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θύμιζε ένα απέραντο πολεμικό τοπίο με τις εστίες έντασης να πολλαπλασιάζονται και να κλιμακώνονται επικίνδυνα, οι χειρότεροι φόβοι… τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς Ιράν και Πακιστάν ρίχνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης μετά την ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων.
Η ένταση παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να πλήττουν θέσεις των Houthis – προχώρησαν στην πέμπτη επίθεση τους μέσα σε μια εβδομάδα -, με τους αντάρτες της Υεμένης να ανακοινώνουν πως εξαιρούν από τις επιθέσεις τους τα πλοία της Ρωσίας και της Κίνας, στα οποία υπόσχονται… ασφαλείς διελεύσεις.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι απελπιστική, καθώς πέρα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, τους Παλαιστίνιους θερίζουν επιδημίες και αρρώστιες, όπως ηπατίτιδα Α και ίκτερος.

Houthis: Δεν είναι στόχοι η Ρωσία και η Κίνα

Ασφαλή διέλευση στα πλοία της Ρωσίας και της Κίνας που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα υπόσχονται οι αντάρτες της Υεμένης Houthis, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τους στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
«Η παραφροσύνη και η βλακεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποβαίνει εναντίον τους: πλέον κανένα από τα πλοία τους δεν θα μπορεί να περάσει από μια από τις κυριότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο.
Οι απώλειες για τις επιτιθέμενες χώρες είναι υψηλότερες από τις απώλειες για την Υεμένη.
Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι θαλάσσιες μεταφορές τους στην περιοχή δεν απειλούνται.
Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα» υπογράμμισε ο Mohammed al-Bukhaiti, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Houthis, επισημαίνοντας πως στα ισραηλινά πλοία, ή σε αυτά που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, «δεν δίνουμε την παραμικρή πιθανότητα να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα»
«Σκοπός μας είναι να αυξηθεί το οικονομικό κόστος για το εβραϊκό κράτος ώστε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα» ανέφερε ο Mohammed al-Bukhaiti.

Νέα επίθεση από ΗΠΑ

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι Houthis έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 30 επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Aden, από όπου εκτιμάται ότι διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Το τελευταίο πλήγμα των Houthis έγινε χθες Πέμπτη 18/1 με δύο πυραύλους κατά αμερικανικού εμπορικού πλοίου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία στον Κόλπο του Aden και αφού είχε προηγηθεί η πέμπτη μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας επίθεση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά υποδομών των Houthis στην Υεμένη.

Αποκλιμακώνεται η ένταση Ιράν – Πακιστάν

Ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο διάρκειας τριών ημερών με ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων, Ιράν και Πακιστάν επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως το Ιράν με τις επιθέσεις του κατά της οργάνωσης Jaish al-Adl στο Πακιστάν (είχαν προηγηθεί πυραυλικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία), ήθελε να ενισχύσει την εσωτερική του ασφάλεια και όχι να πυροδοτήσει μια κρίση λόγω των φιλοδοξιών του στη Μέση Ανατολή.

Πακιστάν: Φίλος το Ιράν

Από την πλευρά του το Πακιστάν υποστηρίζει πως δεν προτίθεται να κλιμακώσει την ένταση με το Ιράν.
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι το Ιράν είναι φίλος.
Δεν θέλουμε κλιμάκωση και βλέπουμε παρόμοια συναισθήματα και από την πλευρά τους» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Mumtaz Zahra Baloch.
Σημειώνεται πως το Πακιστάν έγινε το πρώτο κράτος που «χτύπησε» το Ιράν μετά τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ τη δεκαετία του ’80, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας προκειμένου να αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν.

Μάχες σώμα με σώμα στην Khan Yunis

Την ίδια στιγμή στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει με αμείωτη ένταση, κυρίως τα νότια εδάφη.
Σφοδρά πυρά και βομβαρδισμοί καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στην πόλη Khan Yunis αλλά και στη Rafah, όπου αναφέρονται και πάλι δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
Από την πλευρά του ο IDF υποστηρίζει πως Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από το πυροβολικό και την αεροπορία, εξουδετερώνουν δεκάδες τρομοκράτες σε μάχες σώμα με σώμα στην Khan Yunis, όπου το Ισραήλ εκτιμά ότι βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Hamas.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ισραηλινά τανκ σφυροκοπούν τις περιοχές που είναι δίπλα στο νοσοκομείο Nasser, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο στρατός τους έχει φθάσει «στο νοτιότερο» τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης τους στις 20 Οκτωβρίου.

Ισραηλινά πλοία βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας

Πέρα όμως από τα νότια εδάφη, το ισραηλινό ναυτικό έπληξε τη βόρεια ακτή της πόλης της Γάζας.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι Ισραηλινοί χτύπησαν τις παράκτιες περιοχές της Γάζας, όπου και εξαπολύθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς από χτύπημα σε κατοικία κοντά στο νοσοκομείο Al Shifa.

Θερίζουν οι επιδημίες

Πέρα όμως από τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους θερίζουν και οι επιδημίες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως έχει καταγράψει 24 κρούσματα ηπατίτιδας Α, μεταδοτικής νεφροπάθειας, καθώς και «χιλιάδες» κρούσματα ίκτερου, που «πιθανόν» συνδέονται με την εξάπλωση αυτής της μορφής ηπατίτιδας.
«Οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής - σχεδόν καθόλου πόσιμο νερό, το ότι δεν υπάρχουν καθαρές τουαλέτες, ούτε η δυνατότητα να απολυμαίνει κανείς το περιβάλλον του - θα επιτρέψουν στην ηπατίτιδα Α να εξαπλωθεί περαιτέρω», υπογράμμισε μέσω X ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, χαρακτηρίζοντας την υγειονομική κατάσταση «εκρηκτικά επικίνδυνη».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Hamas, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται επισήμως στους 24.762 και οι τραυματίες στους 62.108.
22_9.jpg
23_7.jpg
Επιμένει ο Netanyahu

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμηνύει πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει, εάν δεν επιτύχει όλους τους στόχους του.
«Δεν θα ικανοποιηθούμε με τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη, που σημαίνει την εξάλειψη των τρομοκρατών ηγετών, την καταστροφή των επιχειρησιακών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Hamas, την επιστροφή των ομήρων μας σπίτι, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και τον πλήρη έλεγχο από τη σκοπιά της ασφάλειας και πάνω απ’ όλα του τι εισέρχεται σε αυτήν» είπε ο Netanyahu, αναφέροντας πως θα χρειαστούν μήνες για την τελική νίκη.
Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη ποταμού», δηλαδή στη Δυτική Όχθη, κάτι που χαρακτήρισε «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση».
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τις ΗΠΑ όσον αφορά το μέλλον των Παλαιστινίων και την ανάγκη για την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Προφανώς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα», επισήμανε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

Όχι

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει «όχι», όταν είναι απαραίτητο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους.
Από κάθε περιοχή από όπου αποσυρθήκαμε, αυτό που πήραμε ήταν τρομοκρατία, φρικιαστική τρομοκρατία» υποστήριξε ο Netanyahu.

Καμία ασφάλεια στην περιοχή χωρίς Παλαιστινιακό κράτος

Απαντώντας επί της ουσίας στον Netanyahu, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου πρόεδρου Mahmoud Abbas υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή χωρίς την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους.
«Χωρίς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, δεν θα υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», υποστήριξε ο Nabil Abu Rdeineh.

Μόνο μια εκεχειρία μπορεί να φέρει πίσω τους ομήρους

Μόνο μια συμφωνία για εκεχειρία με την Hamas θα είναι ικανή να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους ισχυρίστηκε ο Gadi Eisenkot, πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου.
«Οι όμηροι θα επιστρέψουν ζωντανοί μόνο εάν υπάρξει συμφωνία που να προβλέπει και μια σημαντική κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Eisenkot, ο οποίος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι απίθανες επειδή οι όμηροι είναι προφανώς απλωμένοι σε διάφορα σημεία και σε υπόγειες σήραγγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης