Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ - Η Ρωσία θέλει άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας - Το ΝΑΤΟ φοβάται τον Trump - Δημιουργούν αμυντική γραμμή οι Βαλτικές

Σοκ - Η Ρωσία θέλει άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας -  Το ΝΑΤΟ φοβάται τον Trump - Δημιουργούν αμυντική γραμμή οι Βαλτικές
Donald Trump: Έχω καλές σχέσεις με τον Putin, μεγάλος ηγέτης ο Orban της Ουγγαρίας - Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία ως χώρα είναι νεκρή
(upd 35) Το τελικό σχέδιο της Ρωσίας είναι ξεκάθαρο, η Ουκρανία και ο Ουκρανικός στρατός να παραδοθούν άνευ όρων.
Ο ρωσικός στρατός ήδη βάζει πλώρη για το Siversk και το Chasiv Yar κρίσιμες πόλεις νότια της Kreminna και δυτικά του Bakhmut.
Ο Sergei Lavrov ο ρώσος υπουργός εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον Putin και ότι θα επιλύσει την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor δήλωσε ότι η Ουκρανία ως κράτος είναι νεκρό, η Ουκρανία είναι τελειωμένη χώρα προειδοποίησε.
Ο Scott Ritter πρώην στέλεχος της CIA ανέφερε ότι η Δύση τελικά δεν θα αυτοκτονήσει για την Ουκρανία…

Sergei Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Ρωσία «θα επιτύχει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με συνέπεια και επίμονη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επανέλαβε ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι και ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ή τη Δύση.
Ο Sergei Lavrov δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιανουαρίου ότι η Ρωσία «θα επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της με συνέπεια και επίμονη».
Ο Sergei Lavrov επανέλαβε ότι αυτοί οι στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι, υποστηρίζοντας ότι οι «σοβαρές» συνομιλίες για τις «ρεαλιστικές» συνθήκες τερματισμού του πολέμου «προϋποθέτουν την παραίτηση της Ουκρανίας από τη ναζιστική ιδεολογία, τη ναζιστική ρητορική, τον ρατσισμό προς οτιδήποτε ρωσικό και την είσοδο στο ΝΑΤΟ».
Ο Sergei Lavrov προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτές τις συνθήκες ως απαραίτητες για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της ταυτότητας του ουκρανικού λαού.
Επίσης τόνισε ότι «δεν είναι η Ουκρανία που θα αποφασίσει πότε θα σταματήσει και θα αρχίσει να μιλά με τη Ρωσία σοβαρά» για το τέλος της σύγκρουσης, αλλά ότι η Δύση είναι αυτή που θα λάβει αυτή την απόφαση.
Υποστήριξε ότι η Δύση –όχι η Ρωσία– ευθύνεται για την απουσία διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι «όσοι στη Δύση αρνούνται να διαπραγματευτούν πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευτούν» και ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να νικηθεί»

Donald Trump: Έχω καλές σχέσεις με τον Putin, μεγάλος ηγέτης ο Orban της Ουγγαρίας

Ο Donald Trump θεωρεί ότι η σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin είναι καλή, δήλωσε στο κανάλι Fox News.
«Τα πήγα καλά με τον Putin.
Ξέρεις, είναι καλό να τα πηγαίνεις καλά με ανθρώπους όπως ο Putin...
Είχα συνομιλίες με τον πρόεδρο Xi, έχω μια εξαιρετική σχέση...
Αν η Hillary Clinton είχε κερδίσει, θα είχαμε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, με τον Kim Jong un τα πήγα καλά και μαζί του», τόνισε επίσης ο Trump.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο, είναι καλό να τα πηγαίνουμε καλά με «ανθρώπους που έχουν ισχυρά πυρηνικά όπλα».
Υπενθύμισε επίσης πώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban πρότεινε να «ανακαλέσουμε» τον Trump στις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη.
Για τον Trump ο Putin είναι «έξυπνος τύπος, ένας λαμπρός τύπος, πολύ σεβαστός».
Επιπλέον, επισήμανε ότι «όλοι τον φοβούνται και τον σέβονται».
Ο πρώην πρόεδρος μιλά συχνά θετικά για τον Putin.
Την περασμένη εβδομάδα, στο Fox News, ο Trump θεώρησε τον Ρώσο ηγέτη ως έναν «πολύ έξυπνο και πολύ πονηρό» πολιτικό και παραδέχτηκε ότι τα αμερικανικά μέσα τον μισούν όταν μιλά έτσι για τον Putin.

Οι χώρες της Βαλτικής αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «αμυντική γραμμή» στα σύνορα με τη Ρωσία

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αποφάσισαν να χτίσουν μια αμυντική γραμμή στα ανατολικά σύνορα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του στρατιωτικού τμήματος της Εσθονίας.
«Οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενέκριναν τη δημιουργία μιας κοινής αμυντικής ζώνης της Βαλτικής κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι τρεις χώρες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σύντομα μια αμυντική ζώνη που θα αποτελείται από διάφορες εγκαταστάσεις που θα αποτρέπουν και θα προστατεύουν από στρατιωτικές απειλές.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του εσθονικού υπουργείου Άμυνας Hanno Pevkur χαρακτήρισε την αμυντική ζώνη της Βαλτικής ένα προσεκτικά μελετημένο έργο.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι, εκτός από εξοπλισμό, πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, χρειαζόμαστε επίσης αμυντικές εγκαταστάσεις στα σύνορα για να προστατεύσουμε την Εσθονία από το πρώτο μέτρο».
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σε καιρό ειρήνης δεν θα τοποθετούνται εκρηκτικά, συρματοπλέγματα και άλλα στοιχεία του φράγματος στη ζώνη ασφαλείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees, η Εσθονία σκοπεύει να κατασκευάσει περίπου 600 αποθήκες στα ανατολικά σύνορα της χώρας σε περίπτωση «πιθανής απειλής από τη Ρωσία»

Newsweek: Φοβούνται τον Trump… ακόμα και στο ΝΑΤΟ

Η προοπτική επανεκλογής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ κατά τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, έχει πυροδοτήσει ανησυχία και φόβο όχι μόνο στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στο ίδιο το ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του στο Newsweek ο Fabrice Pothier, πρώην επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Συμμαχίας φοβούνται ότι εάν ο Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, θα σκεφθεί πολύ σοβαρά να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει ανησυχία μεταξύ της ηγεσίας του ΝΑΤΟ ότι αυτή τη φορά ο Trump θα είναι πραγματικά διατεθειμένος να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμμαχία» τονίζει ο Pothier, αναφέροντας πως η αντίστοιχη πρόταση που είχε υποβάλλει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής του θητείας, εν πολλοίς… ανακόπηκε από «το αμερικάνικο σύστημα», δηλαδή από το Πεντάγωνο και από το Κογκρέσο.
«Ίσως όμως αυτήν την φορά να επιστρέψει αποφασισμένος να ανταποδώσει.
Υπάρχει ο φόβος ότι αυτή την φορά όχι μόνο μπορεί να σκέφτεται την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά ότι μπορεί και να το κάνει πραγματικά» αναφέρει ο Pothier.
Σύμφωνα με το Newsweek, είναι προφανές πως σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, θα μιλάμε για «ένα καταστροφικό σενάριο για το ΝΑΤΟ».

Die Welt (Γερμανικό ΜΜΕ): Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius αρνήθηκε να αυξήσει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία... είναι σειρά άλλων

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius αρνήθηκε να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γράφει η Die Welt .
Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι μέσα, όπως κάποιοι απαιτούν.
Διαφορετικά, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε ανυπεράσπιστοι.
Μέχρι στιγμής, έχουμε παραδώσει ό,τι μπορούσαμε, τόνισε ο Boris Pistorius.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Boris Pistorius πρόσθεσε ότι από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γερμανία συνέβαλε με την μεγαλύτερη βοήθεια και τώρα είναι η σειρά άλλων.
«Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους: εάν ο Putin κερδίσει αυτόν τον πόλεμο... τότε, φυσικά, ο κίνδυνος για το έδαφος του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί», λέει ο Boris Pistorius.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, είπε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να αναπληρώσει την Ουκρανία για την απώλεια της αμερικανικής βοήθειας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε νέα χρηματοδότηση.

Financial Times: Η Ουκρανία αλλάζει τακτική, περνά σε ενεργητική άμυνα το 2024 – Επίθεση… από το 2025

Στην αλλαγή τακτικής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες μετά την ανεπιτυχή αντεπίθεση τους, προχωρούν σε ενεργητική άμυνα αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Το δημοσίευμα που φέρει τίτλο «Ενεργή άμυνα: Πώς η Ουκρανία σχεδιάζει να επιβιώσει το 2024», επισημαίνει πως αφού η καλοκαιρινή αντεπίθεση των Ουκρανών κατέληξε σε αποτυχία, το Κίεβο κινείται σε μια νέα στρατηγική».
Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται έναν Δυτικό αξιωματούχο, ο οποίος υποστηρίζει πως «η Ουκρανία περνά σε ενεργητική άμυνα».
Θέλοντας μάλιστα να ερμηνεύσει τι σημαίνει «ενεργητική άμυνα», ο αξιωματούχος αναφέρει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες θα κληθούν να κρατήσουν τις αμυντικές τους γραμμές και παράλληλα να αξιοποιήσουν πιθανά αδύναμα σημεία του αντιπάλου επιφέροντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας».
Όπως υποστηρίζει ο Δυτικός αξιωματούχος, η «ενεργητική άμυνα θα επιτρέψει στην Ουκρανία να «κτίσει» τις δυνάμεις της για φέτος και να προετοιμαστεί για το 2025 όταν και μια νέα αντεπίθεση θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».
Πάντως, οι Financial Times επισημαίνουν σε αυτό το σημείο, ότι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει την τύχη της Ουκρανίας κυρίως κατά τη διάρκεια του 2024 είναι το τι θα συμβεί με την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Δύσης προς το Κίεβο.
Όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη ανησυχία εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όπου το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει σχετικά με το αίτημα του Λευκού Οίκου για βοήθεια στην Ουκρανία.
«Παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Δύσης, για το εάν μπορεί και για το εάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, και αν ναι, σε ποιο βαθμό» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι ακόμα και εάν το Κογκρέσο συμφωνήσει τελικά να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να είναι σε θέση να «προσφέρει ένα τέτοιο άλμα σε ικανότητες και τεχνολογίες που θα επέτρεπε στο Κίεβο να ανακτήσει αποφασιστικά το πλεονέκτημά του» το 2024.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία ως χώρα είναι νεκρή

Η Δύση καταστρέφει την Ουκρανία και εξοντώνει τον πληθυσμό της, επεσήμανε ο Douglas McGregor πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης.
«Στην πραγματικότητα, το ουκρανικό έθνος είναι πιθανότατα νεκρό.
Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ», σχολίασε ο συνταγματάρχης.
Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και η ίδια η Ουκρανία συνεχίζει να καταστρέφεται.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από τις 4 Ιουνίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 125.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Tony Shaffer (Πρώην CIA): Η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει όλη την Ουκρανία αν ήθελε

Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, αν το ήθελε, δήλωσε ο Tony Shaffer πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία έχει αρκετό στρατιωτικό δυναμικό για να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αν το ήθελε, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν τέτοιο σχέδιο».
Ο Tony Shaffer πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη νικήσει, αφού οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ξανά στην επίθεση.
Την ίδια στιγμή, ο Shaffer δεν απέκλεισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα προέλαση – αντεπίθεση την άνοιξη.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν σημαντική επιτυχία στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Nauseda (πρόεδρος Λιθουανίας): Ορατή η κόπωση στη Δύση για την Ουκρανία

Στην παραδοχή ότι είναι ορατή η κόπωση στα κράτη της Δύσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Gitanas Nauseda, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης καθώς γνωρίζουν ότι μια νίκη της Ρωσίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια τους.
«Μπορεί να υπάρχει κόπωση στις δυτικές κοινωνίες, αλλά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο ισχυρή, γιατί εμείς, όπως κανείς άλλος, καταλαβαίνουμε ότι μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα σήμαινε καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής» υποστήριξε μιλώντας στη ισπανική εφημερίδα El Mundo ο Nauseda.
Όπως είπε, οι αποτυχίες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βραδύτητα των Συμμάχων, οι οποίοι πήραν μεν «καλές αποφάσεις» αλλά όπως είπε, ήταν «πολύ αργοί στην εφαρμογή τους».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis κατά την παρέμβαση του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos, υποστήριξε πως «μια νίκη του Putin δεν θα είχε καλό τέλος για την Ευρώπη», τονίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να μην περιοριστεί … στην Ουκρανία.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Δύση δεν θα αυτοκτονήσει για την Ουκρανία – Η σύγκρουση θα τελειώσει με παράδοση των Ουκρανών

Η Δύση δεν θα πάει σε ακραία μέτρα για να σώσει την Ουκρανία, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Scott Ritter.
«Η συλλογική Δύση δεν θα αυτοκτονήσει για χάρη του διεφθαρμένου καθεστώτος Μπαντέρα», απάντησε ο Scott Ritter σε ένα σχόλιο.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει με την παράδοση του καθεστώτος της Ουκρανίας.
«Φανταστείτε τον εαυτό σας ως σύγχρονο Hitler, τέλος Απριλίου 1945, ο Κόκκινος Στρατός πλησιάζει.
Διαπραγματευτείτε.
Η Μόσχα δεν σας ακούει πια.
Είχατε μια ευκαιρία τον Απρίλιο του 2022 και την απορρίψατε. Τώρα οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι σύμμαχοί σας τρέχουν μακριά», κατέληξε.

Οι ρώσοι δεν καταστρέφουν τον πολιτισμό, αντιθέτως αυτό κάνουν οι Ουκρανοί

Η θέση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και του Κρεμλίνου για την Ουκρανία είναι πολιτικά δικαιολογημένη, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας και πρώην βουλευτής της Rada Anton Gerashchenko σχολίασε την ομιλία του Lavrov για την ειδική επιχείρηση, λέγοντας ότι ο ρωσικός πολιτισμός φέρεται να βασίζεται αποκλειστικά σε αρνητικές πτυχές.
«Τι είναι η ρωσική κουλτούρα;
Σχεδόν όλα όσα δεν έχουν οι συνάδελφοί σας Μπαντέρα: πνευματική βάση (Τολστόι, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι και άλλοι), καλλιτέχνες (Τσαϊκόφσκι, Ραχμανίνοφ, Σοστακόβιτς και άλλοι), ηθική ορθότητα (Ορθόδοξη πίστη), ιστορική ακρίβεια (δεν υπάρχει καταστροφή μνημείων και τεχνητά δημιουργημένη ιστορία),» απάντησε ο Ritter στην επίθεση του Gerashchenko.
Πρόσθεσε ότι η ρωσική κουλτούρα είναι πολιτικά δικαιολογημένη, σε αντίθεση με αυτή του Μπαντέρα.
Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2023, ο Lavrov σημείωσε ότι η ειδική επιχείρηση είχε αντίκτυπο στη ρωσική κοινωνία - την ένωσε και την καθάρισε από ανθρώπους που δεν ένιωθαν συμμετοχή στη ρωσική ιστορία και πολιτισμό.

Wolfgang Ischinger (Πρώην Γερμανός Πρέσβης σε ΗΠΑ): Χώρες του ΝΑΤΟ διαφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι άνθρωποι στην Συμμαχία, δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο Wolfgang Ischinger κατά τη διάρκεια συζήτησης στο φόρουμ «Αποφασίζοντας το αύριο».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba.
«Ακόμη κι αν οι περισσότεροι από εμάς εδώ συμφωνούμε ότι είναι καλή ιδέα να φέρουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, φοβάμαι ότι θα υπάρχουν ένα, δύο, τρία μέλη από περισσότερα από 30 μέλη του ΝΑΤΟ που θα πουν: ναι, όχι, όχι, ίσως όχι ακόμα», σημείωσε ο Wolfgang Ischinger.
Ο πρώην πρεσβευτής τόνισε ότι δεν έχει «αισιόδοξο σενάριο» να ενταχθεί η Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ακόμη και η Σουηδία, η οποία δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με κανέναν, περίμενε μια απόφαση από το μπλοκ εδώ και πολύ καιρό, επομένως η εμπόλεμη Ουκρανία δεν πρέπει σίγουρα να υπολογίζει στην εύνοια των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ήταν έτοιμος να προβλέψει τις αποφάσεις της μελλοντικής συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον για την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά η πλήρης ένταξή της «είναι αδύνατη κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης».
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó, με τη σειρά του, είπε ότι σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι τόνισαν ότι το Κίεβο δεν θα λάβει πρόσκληση στο μπλοκ στην επόμενη σύνοδο κορυφής το 2024.

Natalie Morris (Αμερικανίδα δημοσιογράφος): Ο Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ είπε πολλά ψέματα για την Ρωσία, είναι ψεύτης

Ο Jens Stoltenberg είπε πολλές φορές ψέματα στο φόρουμ του Davos για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Natalie Morris στην εκπομπή Redacted.
«Ο νούμερο ένα ψεύτης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos αυτή την εβδομάδα ήταν ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg», τόνισε η Natalie Morris.
Η δημοσιογράφος απαρίθμησε τρεις ψευδείς δηλώσεις που βρήκε στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Πρώτον, εξήγησε, ο Jens Stoltenberg δήλωσε λανθασμένα ότι η ρωσική οικονομία «υπόφερε» υπό τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τη Morris, το ρωσικό ΑΕΠ στα τέλη του 2023 ξεπέρασε τις προβλέψεις των δυτικών αναλυτών, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 3,5%.
Δεύτερον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι απώλειες της Ρωσίας στη Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή υπερβαίνουν αυτές της Ουκρανίας.
Η δημοσιογράφος υπενθύμισε στον δυτικό αξιωματούχο ότι οι στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια, επειδή οι νέοι στην Ουκρανία έχουν ήδη πεθάνει.
Το Κίεβο πρέπει ακόμη και να κλείσει τα πανεπιστήμια γιατί αυτοί που θα μπορούσαν να πάνε σε αυτά είναι ήδη νεκροί, πιστεύει η Natalie Morris.
Τρίτον, ο Jens Stoltenberg πιστεύει ότι η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω νέων προμηθειών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Αυτή είναι τέτοια ηλιθιότητα που δεν χρειάζεται καν να εξηγήσω πού είναι το ψέμα.
Ακόμα δεν έχουμε δει τέτοιο αποτέλεσμα, και παρόλα αυτά η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια».
Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
Το κύριο θέμα της ομιλίας του αξιωματούχου ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Jens Stoltenberg, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας επέστησε την προσοχή στην αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των ενεργών επιθετικών επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού.

Vitaliy Klitschko (Δήμαρχος Κιέβου) στην Bild: Η κατάσταση στο μέτωπο είναι κρίσιμη, ο στρατός δεν έχει όπλα

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaliy Klitschko, σε συνέντευξή του στην Bild, ζήτησε νέα βοήθεια από τη Γερμανία λόγω της κρίσιμης κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο μέτωπο.
«Υπάρχει μια τρελή, τεράστια έλλειψη πυρομαχικών εδώ και μήνες.
Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να στείλω ένα μήνυμα στη Γερμανία: υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, αλλά υπερασπιζόμαστε επίσης ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη Ρωσία», τόνισε ο Vitaliy Klitschko.
Ο πολιτικός παραδέχτηκε ότι πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα ασκούν τρελή πίεση στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιπλέον, ο Klitschko παραπονέθηκε για την απόφαση της Bundestag , η οποία απέρριψε την προμήθεια πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν σημαντική επιτυχία στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

NRK (ΜΜΕ): Οι Ουκρανοί φοβούνται τον θάνατο

Οι Ουκρανοί άνδρες φοβούνται τρομερά τον θάνατο, αφού με την νέα κινητοποίηση μικρότερης ηλικίας άντρες και γυναίκες θα στρατευθούν επισημαίνει το NRK.
«Φοβάμαι να πεθάνω.
Φοβάμαι και μόνο από τη σκέψη ότι θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Γίνεται πολύ δύσκολο ψυχολογικά» τόνισε ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι στη χώρα είναι πλέον ανήσυχοι λόγω των αλλαγών που γίνονται στους νόμους για τη στράτευση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ζητούσε να στρατολογήσει επιπλέον έως και μισό εκατομμύριο άτομα στον στρατό.
Τον Οκτώβριο, το περιοδικό Time, επικαλούμενο τον βοηθό του Zelensky, ανέφερε ότι οι τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχαν γεμίσει με άτομα με μέση ηλικία 43 ετών.
Οι New York Times έγραψαν επίσης ότι το Κίεβο επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στον στρατό, γεγονός που δείχνει τεράστιες απώλειες στα ουκρανικά στρατεύματα.

Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει ότι γάλλοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στο Kharkiv…

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, παρά τα πολλά στοιχεία για την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στις τάξεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσπάθησε να αποκηρύξει συμπατριώτες που πολέμησαν και μάχονται σε ουκρανικές μονάδες, καλώντας τις πληροφορίες για την καταστροφή δεκάδων Γάλλων μισθοφόρων στο Kharkiv «χονδροειδής χειραγώγηση των Ρώσων».
Στις 17 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας, κατέστρεψαν ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης στο Kharkiv για ξένους μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι μισθοφόροι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 στρατιώτες.
«Η Γαλλία δεν έχει μισθοφόρους ούτε στην Ουκρανία ούτε οπουδήποτε αλλού», λέει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Πρόκειται για άλλη μια χονδροειδή χειραγώγηση από τους Ρώσους», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το υπουργείο.
Τον Νοέμβριο 2023, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 520 ξένοι μισθοφόροι από 44 κράτη που πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενεπλάκησαν σε ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων πολιτών που κατηγορούνταν ερήμην ως μισθοφόροι.
Τον ίδιο μήνα, ο αιχμάλωτος Γεωργιανός μισθοφόρος Georgy Chubetidze τόνισε ότι ξένοι μισθοφόροι από την ουκρανική «δεύτερη διεθνή λεγεώνα» βρίσκονταν στο Slavyansk, ζούσαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, φοβούμενοι τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ αυτών ήταν και οι Γάλλοι.
Μίλησε επίσης για τους Γάλλους που κακοποίησαν πολίτες σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περίπτωση που Γάλλος μισθοφόρος πυροβόλησε κάτοικο της περιοχής στο πόδι.
Τον Αύγουστο του 2023, ο Frédéric Mathieu, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου από το αριστερό κόμμα «Unbowed France», έστειλε έκκληση στον επικεφαλής του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, Gerald Darmanin, όπου επεσήμανε τους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέονται με την επιστροφή των αγωνιστών που πολέμησαν στην Ουκρανία στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των 400 Γάλλων που έφυγαν για την Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης, υπάρχουν περίπου εκατό μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους αυτοπροσδιορίζονται ανοιχτά ως μέρος του ακροδεξιού κινήματος.

Σιγή ασυρμάτου από τον Γάλλο πρέσβη που κλήθηκε εσπευσμένα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Χωρίς να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αποχώρησε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα Pierre Levy.
Ο Γάλλος πρέσβης κλήθηκε εσπευσμένα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παρουσία ομοεθνών του μισθοφόρων στην Ουκρανία και ειδικότερα στο Kharkiv.
Η συνάντηση με τους Ρώσους αξιωματούχους διήρκεσε περίπου 45 λεπτά σύμφωνα με το Tass.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιφέρει ένα χτύπημα ακριβείας σε ένα προσωρινό κέντρο ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Kharkiv.
Oι περισσότεροι ξένοι μισθοφόροι ήταν Γάλλοι υπήκοοι.
Advertisement
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, 60 μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταφέρει τον ζυγό υποστήριξης για την Ουκρανία στην Ευρώπη

Ενώ η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα… οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν νέες πρωτοβουλίες.
Συνοδεύονται από μια μεγάλη εκστρατεία μέσων ενημέρωσης με στόχο τη διάδοση απειλών ότι η Ρωσία φέρεται ότι πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η Γαλλία λέει ότι οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο δεν μπορούν να σταματήσουν, παρά τις συνεχιζόμενες ήττες του ουκρανικού στρατού.
Το 2024, η Ουκρανία θα λάβει άλλη μια παρτίδα 78 αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού Caesar από το Παρίσι.
Η Ουκρανία υπέγραψε συμβόλαιο με τον κατασκευαστή Nexter.
Ωστόσο, μόνο έξι από αυτά φέρεται να έχουν παραγγελθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η εταιρεία έχει δικά της κεφάλαια για την παραγωγή, ωστόσο αναζητούνται ευκαιρίες για «συλλογική χρηματοδότηση» για την προμήθεια δεκάδων συστημάτων πυροβολικού.
Επιπλέον, το Παρίσι υποσχέθηκε να παραδώσει 40 πυραύλους κατευθυνόμενων αεροσκαφών στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του 2024 και ανακοίνωσε επίσης τριπλασιασμό της παραγωγής βλημάτων 155 χλστ.
Ωστόσο, το γαλλικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα πρέπει να εργαστεί σκληρά.
Ένας Γάλλος πολιτικός αποκάλυψε ότι το Παρίσι παράγει σε ένα χρόνο τόσα πυρομαχικά όσα ξοδεύει ο ουκρανικός στρατός σε λίγες μέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία παράγει μόνο 20.000 βλήματα ετησίως, ενώ η Ουκρανία ξοδεύει έως και 8 χιλιάδες ημερησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία παράγει πολλαπλάσια .
Η εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή είναι «εξαιρετικά χαμηλή» και η οικονομία «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», κατέληξε.
Η Γαλλία βοηθά το Κίεβο όχι μόνο με όπλα, αλλά στέλνει και μισθοφόρους με στρατιωτική εμπειρία στην ουκρανική πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτήν την απειλή.
Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου χτυπήματος στην πόλη Kharkiv, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 80 ξένοι μισθοφόροι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι πολίτες.

Όχι Taurus στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες στην εύρεση νέων πηγών για την Ουκρανία.
Το γερμανικό κοινοβούλιο απέρριψε την προμήθεια πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία, την οποία το Κίεβο ζητούσε τόσο επίμονα και για πολύ καιρό.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να διαθέτουν χρήματα για τον ουκρανικό στρατό, ενώ δεν υπάρχουν «σταθερές τιμές» για τα όπλα.
Το βλήμα των 155 mm με τη μεγαλύτερη ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται σε τιμή και σύντομα μπορεί να γίνει πέντε φορές πιο ακριβό από το 2022.
Οι συνεχιζόμενες δυτικές προμήθειες δεν έχουν στόχο να φέρουν στο Κίεβο πλεονέκτημα στην πρώτη γραμμή, αλλά απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση.
Η Ευρώπη αναγκάζεται να διατηρήσει το Κίεβο όρθιο, τουλάχιστον έως ότου ο κύριος προστάτης της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθορίσουν τις στρατηγικές προτεραιότητές τους.

Ουκρανία: Δίκαια αντίποινα… η επίθεση με drone σε εγκατάσταση πετρελαίου στο Bryansk

Για δίκαια αντίποινα στις ρωσικές πυραυλικές υποδομές κατά των ενεργειακών της υποδομών έκανε λόγο η Ουκρανία αναφερόμενη στη σημερινή επίθεση με drones κατά εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου στη ρωσική επαρχία του Bryansk.
Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή που αποτελεί τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες κατά εγκαταστάσεων πετρελαίου.
Σημειώνεται πως επλήγη εγκατάσταση της ρωσικής εταιρείας Rosneft στην πόλη Klintsy, όπου κατοικούν περίπου 60.000 κάτοικοι.
«Ουκρανοί τρομοκράτες προσπάθησαν να επιτεθούν σε υποδομές στην περιοχή της πόλης Klintsy με drone, το οποίο καταρρίφθηκε από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» είχε αναφέρει σε ανάρτηση του ο κυβερνήτης του Bryansk, Alexander Bogomaz, επισημαίνοντας ωστόσο τη στιγμή που εντοπίστηκε το drone, πρόλαβε να ρίξει πυρομαχικό στην εγκατάσταση πετρελαίου.
Σημειώνεται πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε άλλα δύο ουκρανικά drones στις περιοχές Pogarsky και Unechsky της επαρχίας του Bryansk.
Σύμφωνα με τον Bogomaz, τέσσερις δεξαμενές πετρελαίου τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ συνολικά 32 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Ο Bogomaz είπε ότι δεν υπάρχουν θύματα
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση κατά εγκατάστασης αποθήκευσης πετρελαίου στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός έχει θέσει δύο στόχους την κατάληψη της πόλης Siversk και Chasiv Yar

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις γύρω από ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια της Ουκρανίας στο Donbass, την πόλη Siversk ή Seversk.
Στις 18 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του χωριού Veseloe στη Λαϊκή Δημοκρατία του Dontesk.
Το Siversk και Chasiv Yar παραμένουν οι δύο πόλεις που επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τον αστικό οικισμό Slavyansk-Kramatosk, ο οποίος είναι το τελευταίο προπύργιο υπό τον έλεγχο του Κιέβου στο έδαφος του Donetsk.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των μαχών στο Lisichansk και το Severodonetsk, η ουκρανική ομάδα στο Seversk χρησίμευσε ως εφεδρεία με στόχο την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Ως αποτέλεσμα της ταχείας προέλασης των ρωσικών δυνάμεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πέρασαν πλήρως στην άμυνα.

Γιατί είναι κρίσιμο στρατιωτικά το Siversk

Το οχυρό στο Siversk ή Seversk είναι στρατηγικής σημασίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί καλύπτουν τη βορειοανατολική πλευρά του αστικού οικισμού Slavyansk-Kramatorsk.
Διατηρούν επίσης άμυνες στην πλευρά του αυτοκινητόδρομου Bakhmut–Slavyansk, ο έλεγχος της οποίας επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει την άμυνά του στην περιοχή Bakhmut.
Μετά τη ρωσική υποχώρηση από το Krasny Liman το καλοκαίρι του 2022, η διοίκηση των Ουκρανών μετέτρεψε το Seversk σε ένα ισχυρά οχυρωμένο οχυρό, αντλώντας το με στρατεύματα, πυροβολικό και εξοπλισμό.
Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από μια αλυσίδα ισχυρών σημείων και αρκετές γραμμές άμυνας σε όλο το μήκος του μετώπου από τα ανατολικά.
Οι γραμμές του μετώπου στην περιοχή παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες μετά την υποχώρηση του ρωσικού στρατού από το Krasny Liman προς την Kremenaya και η απειλή της ρωσικής επίθεσης στο Seversk από τα βόρεια εξαφανίστηκε.
Κατά τη διάρκεια των ενεργών μαχών για το Bakhmut και το Soledar, η διοίκηση της ουκρανικής ομάδας εφέδρων Seversk επιχείρησε δύο φορές να αντεπιτεθεί από το βορρά, από τη Zvanovka και τη Fedorovka, αλλά αφού το πυροβολικό των Wagner έκαψε τουλάχιστον δύο ουκρανικές στήλες τεθωρακισμένων οχημάτων, η διοίκηση των Ουκρανών εγκατέλειψε τις προσπάθειες επίθεσης από αυτήν την κατεύθυνση.
Στα τέλη του 2023, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Τον Δεκέμβριο 2023, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις στις περιοχές των χωριών Veseloe, Spornoe, Belogorovka, καθώς και στο δάσος Serebryansky νότια της Kremennaya.
Το αρχηγείο της εφεδρικής ομάδας στο Seversk φέρεται να καταστράφηκε ως αποτέλεσμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στα τέλη Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια του μήνα, τα ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν μια σειρά από οχυρώσεις των Ουκρανών νότια της Fedorovka, της Razdolovka και στην περιοχή Veseloe.
Επιθέσεις σημειώθηκαν κατά μήκος του σιδηροδρόμου, καθώς και στην περιοχή του Spirne.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να διαπεράσουν τις κύριες γραμμές της ουκρανικής άμυνας σε αρκετές περιοχές.

Οι επιθέσεις των ρώσων έχουν ήδη φέρει νέες νίκες....

Το χωριό Veseloe που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Seversk τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
Ο έλεγχος του οικισμού επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να βελτιώσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.
Η πρώτη γραμμή ευθυγραμμίστηκε κατά μήκος της γραμμής Nikolaevka-Razdolovka-Veseloe.
Ο έλεγχος του Veseloe επιτρέπει επίσης στον ρωσικό στρατό να φτάσει στη νότια πλευρά της ουκρανικής ομάδας στο Spornoe, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά Ουκρανούς στρατιώτες που κρύβονται στα ερείπια του οικισμού.
Στις 18 Ιανουαρίου, περισσότερα ρωσικά κέρδη αναφέρθηκαν στην περιοχή Belogorovka, όπου εισήλθαν στις ανατολικές παρυφές του χωριού.
Συμπλοκές ξέσπασαν στο έδαφος του τοπικού αντλιοστασίου.
Τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν τη ρωσική επίθεση στο Seversk από τα νότια κατά μήκος της γραμμής Vasyukovka – Nikolaevka – Razdolovka προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στη Zvanovka, όπου βρίσκεται ένας στρατηγικά σημαντικός δρόμος.
Ως εκ τούτου, οι ουκρανικές δυνάμεις υψώνουν βιαστικά νέες οχυρώσεις ανατολικά της Nikolaevka.
Εάν οι Ρώσοι διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα εκεί και ο δρόμος κοπεί, μεγάλες δυνάμεις των Ουκρανών στο Seversk θα βρεθούν σε μια τακτική περικύκλωση.

Επί του παρόντος, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που αναπτύσσονται σε αυτήν την περιοχή φέρεται να περιλαμβάνουν:

Την 119η και η 241η Ταξιαρχία Αεράμυνας (δύο τάγματα),
Το 25ο, 55ο και 414ο ξεχωριστό τάγμα τουφεκίων,
Την 30η και 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (τέσσερα τάγματα),
Επίσης καλύπτονται από την 26η και 40η Ταξιαρχία Πυροβολικού.

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, το Κίεβο στράφηκε στη στρατηγική άμυνα.
Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική διοίκηση παραδέχτηκε την πιθανότητα να χάσει το Siversk και το Chasiv Yar, μεταξύ άλλων από τον γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny.
Ρώσοι και δυτικοί αναλυτές παραδέχονται το ενδεχόμενο το Seversk να τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, ακόμη και με μικρές απώλειες για τον ρωσικό στρατό.

18jan2024_Ukraine_Seversk_Zvanivka_map-2-768x525.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_18_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_18_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_18_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_18_2024.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_18_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης