Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη FT: Έρχεται αραβικό σχέδιο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τέλος του πολέμου με Ισραήλ στη Γάζα

Αποκάλυψη FT: Έρχεται αραβικό σχέδιο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τέλος του πολέμου με Ισραήλ στη Γάζα
Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ήλπιζαν να παρουσιάσουν το σχέδιο σε λίγες εβδομάδες
Πρωτοβουλία για κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα ανέλαβαν αραβικά έθνη, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών και να οδηγήσει με μη αναστρέψιμα βήματα στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με δημοσίευμα βόμβα των Financial Times.
Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος ανέφερε ότι θα παρουσιάσουν το επίμαχο σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα προϋποθέτει και εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.
Στόχος είναι να αποτραπούν η διάχυση του πολέμου στη Γάζα και η μετατροπή του σε περιφερειακή σύγκρουση.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι FT, οι Άραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το σχέδιο με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα δυτικά έθνη θα πρέπει να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος και να υποστηρίξουν την ένταξή του στον ΟΗΕ.
Η αραβική πρωτοβουλία εκδηλώνεται ενώ το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να τερματίσει τις επιθέσεις του στην πολιορκημένη Γάζα, με τις ΗΠΑ να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση της παρατεταμένης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «καταστροφικό», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος «που θα δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ».
Παράλληλα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan ρωτήθηκε εάν το Ριάντ θα αναγνωρίσει το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, είπε «σίγουρα».
«Ομονοούμε στο ότι η περιφερειακή ειρήνη προϋποθέτει ειρήνη για το Ισραήλ, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν υπάρξει ειρήνη και για τους Παλαιστίνιους με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει επικεντρωμένη στη διασφάλιση μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
«Η προσέγγισή μας είναι και παραμένει επικεντρωμένη στην κατοχύρωση της μεγαλύτερης δυνατής σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Sullivan.
Αλλά οι προκλήσεις για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με το Ισραήλ είναι πολλές
Μετά την επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει μήνες, ενώ ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Παλαιστινιακή Αρχή που υποστηρίζεται από τη Δύση, απορρίπτoντας μια λύση δύο κρατών.
Τον Δεκέμβριο, ο Netanyahu δήλωσε «περήφανος» που απέτρεψε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουν τι θα είχε συμβεί αν είχαμε υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και είχαμε επιτρέψει ένα κράτος σαν αυτό».
Σημειώνεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει θρησκευόμενους Σιωνιστές εποίκους που ζητούν ανοιχτά την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.
«Η ομαλοποίηση είναι ίσως αυτό που μπορεί να βγάλει τους Ισραηλινούς από τον γκρεμό», είπε ο ανώτερος Άραβας αξιωματούχος.

Netanyahu: Κανένα σενάριο της επόμενης μέρας στη Γάζα δεν περιλαμβάνει την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε σήμερα (18/1) ότι έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως κανένα μεταπολεμικό σενάριο για την τύχη της Λωρίδας της Γάζας δεν περιλαμβάνει την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανεπιβεβαίωσε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων -ΗΠΑ και Ισραήλ- τρεις μήνες μετά τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
Ο Netanyahu δεσμεύτηκε, επίσης, να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία μέχρι το Ισραήλ να πετύχει μια «αποφασιστική νίκη επί της Hamas», αν και πολλοί πολεμικοί αναλυτές έχουν ξακαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Η σχετική δήλωση του Netnayhu, που απορρίπτει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να διευρύνει την, ήδη μεγάλη, ρήξη με τον παραδοσιακά πιο πιστό σύμμαχό του, την Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να βρίσκονται σε σφοδρή παρασκηνιακή διαμάχη με το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και οι ΗΠΑ ευνοούν εδώ και καιρό μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και της έντασης στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει συνεχιζόμενες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη διασυνοριακή επίθεση της Hamas, η οποία σύμφωνα με το Τελ Αβίβ σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.
Περίπου 25.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και περίπου 62.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Σε κάθε περίπτωση, η προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να εξετάσει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων παρέχει δυνητικά ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στο Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τις διπλωματικές σχέσεις με το βασίλειο ένα μεγάλο έπαθλο στις προσπάθειές του να αναπτύξει δεσμούς με αραβικά κράτη.
Το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο ξεχωρίζει ως ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ και είναι θεματοφύλακας των δύο πιο ιερών τοποθεσιών του.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο καθημερινός ηγέτης του έθνους, ήθελε να εξομαλύνει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να μετατρέψει το συντηρητικό βασίλειο σε οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κόμβο.
Τώρα, όπως και άλλα αραβικά κράτη, το Ριάντ ανησυχεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να προκαλέσει μια περιφερειακή πυρκαγιά που ξεπερνά τα σύνορα, καθώς και τον κίνδυνο η καταστροφή στη Γάζα να ριζοσπαστικοποιήσει μια νέα γενιά νεαρών Αράβων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης