Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνουν τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σαρώνουν τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει η «Δεξιά της Δεξιάς» στο πολιτικό κέντρο της ΕΕ με τα εθνικιστικά κόμματα να επικρατούν σε Γαλλία και Γερμανία
Τρόμο προκαλεί στη γραφειοκρατία της ΕΕ, η πιθανή άνοδος των εθνικιστικών δυνάμεων στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν και τα παραδοσιακά κόμματα των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να συγκρατούν δυνάμεις προσώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, στην καρδιά της ΕΕ στο Βέλγιο, το ακροδεξιό Vlaams Belangs δείχνει να έχει προβάδισμα στην Φλάνδρα και τις ισορροπίες να κρίνονται στις τριπλές κάλπες του καλοκαιριού: ευρωεκλογές, δημοτικές και ομοσπονδιακές.
Την ίδια στιγμή εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει η «Δεξιά της Δεξιάς» στο «πολιτικό κέντρο» της ΕΕ με τα εθνικιστικά κόμματα να καταγράφουν άλματα τόσο στη Γερμανία (AfD), όσο και στη Γαλλία (Εθνικό Μέτωπο).

Γερμανία

Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιούνται στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας καθώς η δράση του κόμματος AfD, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει θορυβήσει.
Ενώ, πλέον, διατυπώνονται απόψεις, όπως αυτή του αντικαγκελαρίου Robert Habeck, για απαγόρευση του AfD.

Βέλγιο

Ανησυχία προκαλεί και στον πυρήνα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, η αλματώδης άνοδος των εθνικιστών, με το παραδοσιακό κομματικό σύστημα να πασχίζει για να συγκρατήσει δυνάμεις στη Βαλλωνία.
Κι αυτό γιατί στη Φλάνδρα, το ακροδεξιό Vlaams Belangs έχει ισχυρό προβάδισμα και ο συσχετισμός θα κριθεί, όπως διαφαίνεται, στις τριπλές κάλπες του καλοκαιριού: ευρωεκλογές, δημοτικές και ομοσπονδιακές.

Ιταλία

Στην Ιταλία, το κύριο πολιτικό ερώτημα της στιγμής είναι εάν η Giorgia Meloni θα κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές.
Με το κόμμα της να παραμένει σταθερά κοντά το 30%, η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της, κι έτσι αφήνει να επικρατεί ασάφεια.
Αν και η Meloni διατηρεί καλές σχέσεις με τους περισσότερους εταίρους της στο εξωτερικό, εν τούτοις προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν τάσσεται ανοιχτά κατά της πρόσφατης νεοφασιστικής συγκέντρωσης στη Ρώμη, αφήνοντας στα talk-show το ερωτηματικό για το εάν θα εξαργυρώσει την ψήφο των εκτός βουλής Ιταλικών ακροδεξιών κομμάτων στις φετινές ευρωεκλογές.

Ισπανία

Στην Ισπανία , όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθοδική πορεία στο ακροδεξιό κόμμα VOX.
Κάθοδος που αποδείχθηκε στις εκλογές του Ιουλίου 2023, όπου καταποντίστηκε, έμεινε με 33 έδρες από τις 52 που είχε εξασφαλίσει το 2019, όταν αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο και εξέπληξε πολλούς. Παρότι σε τοπικό επίπεδο καταφέρνει να συγκυβερνήσει σε δήμους μαζί με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, εντούτοις η προώθηση των πολιτικών του σε ζητήματα μετανάστευσης, ρατσισμού, πολιτισμού ή ισότητας προκαλούν φθορά στην ηγεσία του και πολλά σημαντικά στελέχη του έχουν αποχωρήσει από τους κόλπους του.
Στις ευρωεκλογές θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει την θέση του μέσω των συμμαχιών του με την Meloni, τον Orban και τους υπόλοιπους συμμάχους του στην Ευρωβουλή.

Γαλλία

Στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen νικητή των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Με διαφορά 10 μονάδων από το κόμμα του προέδρου Macron.
Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν ΜΕΤΑ τον πρόσφατο ανασχηματισμό με δεξιό στίγμα και στόχο την μετωπική επίθεση εναντίον της ακροδεξιάς.
Ο νυν πρόεδρος μαρκάρει στενά την μεσαία τάξη - τον «απόλυτο κριτή» των εκλογών-  αλλά η νικήτρια των προηγούμενων ευρωεκλογών Le Pen του δίνει ραντεβού στις 9 Ιουνίου, σίγουρη για την – νέα – νίκη της.

www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης