Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά η Wall, με την Τεχνολογία στο επίκεντρο - Στο +0,88% o S&P 500, o Nasdaq +1,35% - Στο +3,26% η Apple

Ανοδικά η Wall, με την Τεχνολογία στο επίκεντρο - Στο +0,88% o S&P 500, o Nasdaq +1,35% - Στο +3,26% η Apple
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Θετικά πρόσημα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, με τον τεχνολογικό κλάδο λόγω της Apple να είναι στο επίκεντρο.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,54% στις 37.468 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,88% στις 4.780 μον. ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,35% στις 15.055 μον.
δα_3.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Apple κινήθηκαν ανοδικά αυξανόμενες κατά 3,26%, καθώς η Bank of America αναβάθμισε τις προοπτικές της εταιρείας δίνοντας σύσταση Buy.
Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, στο 4,1%.

«Το γεγονός ότι η Fed δεν μιλάει για αύξηση των επιτοκίων είναι καλό, αλλά το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί έξι μειώσεις επιτοκίων είναι πρόβλημα» δήλωσε ο Chris Toomey, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, στο «Closing Bell» του CNBC την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, το γ' τρίμηνο του 2024 όρισε ως χρονικό ορόσημο για την πολυαναμενόμενη νομισματική χαλάρωση ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic, ο οποίος, όπως δήλωσε, θέλει να δει περισσότερα στοιχεία για να πειστεί πως ο πληθωρισμός είναι σε πορεία για την τιμή στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
«Αυτό που περιμένω τώρα είναι η πρώτη μείωση να γίνει κάποια στιγμή το τρίτο τρίμηνο του έτους και θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία», ανέφερε ο Bostic σε ομιλία του σήμερα στην Ατλάντα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στην οικονομία, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρά τα αυξημένα επιτόκια.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 187.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιανουαρίου, μείωση κατά 16.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 18/1. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο μέσος όρος των αξιώσεων τεσσάρων εβδομάδων, μια λιγότερο ασταθής ένδειξη, μειώθηκε κατά 4.750 σε 203.250, ο χαμηλότερος μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων τον τελευταίο χρόνο.
Συνολικά, 1,81 εκατομμύρια Αμερικανοί εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, μείωση κατά 26.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, μικρή βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αν και παρέμεινε σε αρνητική περιοχή για πέμπτο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Philadelphia Fed.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στο -10,6 τον Ιανουάριο από -12,8 τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικές δραστηριότητας.
Αυτός είναι ο πέμπτος διαδοχικός μήνας σε αρνητική περιοχή για τον δείκτη και ο 18ος τους τελευταίους 20.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -8 για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε τον Δεκέμβριο 2023 η ανέγερση νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,3% στις 1,46 εκατομμύρια ετησίως, από τις 1,525 εκατ. του Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν μεγαλύτερη μείωση στις 1,426 εκατ.
Η κατασκευή μονοκατοικιών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιούλιο του 2022, ενώ αντίθετα οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικιών αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι οικοδομικές άδειες, που υποδηλώνουν τις μελλοντικές κατασκευές κατοικιών, αυξήθηκαν σε ρυθμό 1,5 εκατ. ετησίως.
Οι άδειες για μονοκατοικίες εμφάνισαν τον ισχυρότερο ρυθμό του από τον Μάιο του 2022, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και για πολυκατοικίες.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαίκές αγορές, με φόντο την αβεβαιότητα για τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,83% στις 16.567 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,17% στις 7.459 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.401 με άνοδο 1,13%, στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,85% στις 30.350 μονάδες.
ασδδαδαδα.JPG
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde ήταν η τελευταία που έριξε νερό στο κρασί της στα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Η άποψη αυτή ενισχύθηκε την Τετάρτη μετά την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 4,0% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε 10 μήνες.
Τα στοιχεία είναι περιορισμένα στην Ευρώπη την Πέμπτη και έτσι η μεγαλύτερη προσοχή θα στραφεί στο εν εξελίξει Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης