Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταφόπλακα της Δύσης, Ουκρανία και Ταϊβάν - Η Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης - ΗΠΑ υπό κατάρρευση

Ταφόπλακα της Δύσης, Ουκρανία και Ταϊβάν - Η Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης - ΗΠΑ υπό κατάρρευση
Στο τέλος του πολέμου η Δύση θα απομείνει με μια Ουκρανία, η οποία θα τελεί υπό κατάρρευση υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός
Εντός του 2024 θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τη Δύση καθώς η Ρωσία θα προελάσει στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής του Χάρβαρντ, Niall Ferguson, ο οποίος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή, τονίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα για την Ταϊβάν, οι Αμερικάνοι… θα χάσουν.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o Ferguson υποστηρίζει πως το σενάριο τρόμου για τη Δύση θα πάρει σάρκα και οστά το 2024, καθώς όπως λέει, μέσα σε αυτόν τον χρόνο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα κάνουν μια αποφασιστική πρόοδο όσον αφορά τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην Ουκρανία... στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι 3 λόγοι της ρωσικής προέλασης

Ερωτηθείς για το αν περίμενε την ήττα της Ουκρανίας, ο Βρετανός ιστορικός, ο οποίος το 2004 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, τόνισε ότι «είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να επιτύχει μια αποφασιστική πρόοδο φέτος».
Μάλιστα, αιτιολόγησε το επιχείρημα του αυτό αναφέροντας πως «η ουκρανική αεράμυνα αποδυναμώνεται», ότι «το πυροβολικό των Ουκρανών είναι σαφώς κατώτερο από αυτό των Ρώσων», ενώ επισήμανε πως οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν αρκετές και επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις.

Το σενάριο που δεν πίστεψε η Δύση

Σύμφωνα με τον Ferguson, οι δυτικές χώρες «για πολύ καιρό δεν ήθελαν να λάβουν υπόψη αυτό το σενάριο των εξελίξεων», καθώς όπως επισημαίνει, πολλοί έχουν ξεχάσει την Ιστορία
«Πολλοί στη Δύση δεν ήθελαν να πιστέψουν στην πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου, αλλά ξέχασαν τα μαθήματα της Ιστορίας.
Στο πρώτο μισό μιας ένοπλης σύγκρουσης, οι Ρώσοι συνήθως δεν τα πηγαίνουν καλά
Στο δεύτερο μισό της, όμως κερδίζουν» υποστήριξε o Ferguson.

Θα καταρρεύσει η Ουκρανία

Όπως λέει ο Ferguson, στο τέλος του πολέμου η Δύση θα απομείνει με μια Ουκρανία, η οποία θα τελεί υπό κατάρρευση.
«Η Ουκρανία θα είναι απίθανο να αποτελεί μια επιτυχημένη οικονομία.
Κανείς δεν θα θέλει να επενδύσει χρήματα σε αυτήν» υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός.
Όπως επισημαίνει, οι τοποθετήσεις ιδιωτών επενδυτών σχετικά με την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ουκρανία δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, καθώς σύμφωνα με τον Ferguson, γίνονται με την προϋπόθεση ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
«Και αυτό είναι θέμα ορισμού.
Καθώς ο πόλεμος στην Κορέα δεν έχει ακόμα τελειώσει» τονίζει ο Ferguson.

Θα έχει την τύχη … του Αφγανιστάν

Αντιθέτως, ο Βρετανός καθηγητής υποστηρίζει ότι αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία διαρκώς αποδυναμώνεται.
«Είναι ένα γνωστό μοτίβο για τους Αμερικάνους.
Η κυβέρνηση υπόσχεται σε κράτη να τα στηρίξει για όσο χρειαστεί.
Και ύστερα από μερικά χρόνια, η υποστήριξη αυτή τελειώνει, όπως συνέβη στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Είναι σαν να βαριούνται με ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και να το αλλάζουν με κάποιο άλλο, έτσι για την αλλαγή» λέει ο Βρετανός ιστορικός.

Η Ευρώπη θέλει στρατηγική αυτονομία

Σύμφωνα με τον Ferguson, η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για την στρατηγική της αυτονομία, να εξοπλιστεί και να αναπτύξει μια πιο αυξημένη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια σκηνή, καθώς δεν πρόκειται να έχει στο εξής την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε παρακμή οι ΗΠΑ

«Όπως συνέβη με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αμερική βιώνει τώρα μια περίοδο παρακμής.
Και με την επιστροφή του πρώην προέδρου Donald Trump στον Λευκό Οίκο, αυτή η διαδικασία απλά θα επιταχυνθεί» αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός, ο οποίος υποστήριξε πως εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ο Trump, θα είναι πραγματικά άσχημα νέα για την Ουκρανία και τον πρόεδρο της Volodymyr Zelensky.
«Ο Trump δεν συμπαθεί τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky.
Όλοι έχουμε δει την εγγύτητα του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin με τον Trump» υπογραμμίζει ο Ferguson, αναφέροντας πως «όποιος από τους Trump και Biden γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα», δηλαδή την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Η Κίνα θα νικήσει σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν

Σύμφωνα με τον Ferguson, η Κίνα είναι πιο πιθανό να κερδίσει τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.
«Η συμβουλή μου στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον θα ήταν να μην πάνε σε πόλεμο με την Κίνα.
Η Κίνα ξοδεύει τεράστια ποσά για την άμυνα της.
Το ναυτικό της είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Δημιουργεί ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο δεν τυγχάνει σχεδόν αρκετής προσοχής.
Αλλά υπάρχει μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα.
Αυτήν τη στιγμή, αν υπήρχε μια αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν, δεν θα στοιχημάτιζα σε νίκη των ΗΠΑ σε αυτή την αναμέτρηση» αναφέρει ο Ferguson, επισημαίνοντας ότι η Κίνα θα ήταν πιο πιθανό να κερδίσει τον πόλεμο επειδή η παραγωγική της ικανότητα είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ.

Πολεμικά παιχνίδια

«Αν κοιτάξετε τα πολεμικά παιχνίδια που έχουν γίνει, ένα από πιο τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι πόσο γρήγορα τελειώνουν οι ΗΠΑ από πυραύλους ακριβείας…
Σε μια εβδομάδα.
Αν λοιπόν πρόκειται να ξεμείνεις από πυραύλους ακριβείας σε μια εβδομάδα, τότε δεν είσαι σε εξαιρετική φόρμα για να κερδίσεις έναν τέτοιο πόλεμο» υποστηρίζει ο Ferguson, αναφέροντας πως η παραγωγική ικανότητα της Κίνας είναι πιθανώς δύο φορές μεγαλύτερη από αυτήν των ΗΠΑ.
«Εάν πάμε σε έναν καυτό πόλεμο, η Κίνα θα έχει κάποια πραγματικά πλεονεκτήματα» τονίζει ο Ferguson, επισημαίνοντας πως η συμβουλή τους προς τους Αμερικάνους πολιτικούς θα ήταν:
«Μην το κάνετε.
Μην πάτε σε αναμέτρηση για την Ταϊβάν.
Δεν είστε στη θέση που ήσασταν τη δεκαετία του 1990, την τελευταία φορά που υπήρξε κρίση στα στενά της Ταϊβάν» καταλήγει ο Ferguson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης