Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχάζουν τη Γερμανία τα απαράδεκτα σχέδια απαγόρευσης του AfD - Δραματικοί τόνοι Habeck: Κινδυνεύει η δημοκρατία

Διχάζουν τη Γερμανία τα απαράδεκτα σχέδια απαγόρευσης του AfD - Δραματικοί τόνοι Habeck: Κινδυνεύει η δημοκρατία
Κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ πιθανή απαγόρευση του AfD
Το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) σχεδιάζει να μετατρέψει τη Γερμανία σε ένα αυταρχικό κράτος παρόμοιο με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της χώρας Robert Habeck, με τις εκκλήσεις για απαγόρευση του κόμματος να αυξάνονται, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο διχάζει τη Γερμανία.
Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου αποκαλύφθηκε ότι μέλη του κόμματος συμμετείχαν σε συνάντηση για να συζητήσουν μαζικές απελάσεις, στις οποίες φέρεται να συμμετείχαν και Γερμανοί πολίτες, ο Robert Habeck δήλωσε ότι ο κίνδυνος που εγκυμονεί το κόμμα για τη δημοκρατία έχει υποτιμηθεί σοβαρά.
Κατά την πέμπτη νύχτα διαδηλώσεων κατά του AfD, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους γερμανικών πόλεων, σημειώνει ο Guardian, ενώ ακόμα περισσότεροι αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.
Ο Habeck εμφανίστηκε να υποστηρίζει τις εκκλήσεις για την απαγόρευση του κόμματος, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης που θα "γυρίσει επικίνδυνα μπούμερανγκ" αν αποτύχει.

Μεγάλη ζημιά αν αποτύχει η απαγόρευση

"Η ζημία που θα προκαλούσε μια αποτυχημένη προσπάθεια θα ήταν τεράστια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν τεθεί μια υπόθεση, θα πρέπει απολύτως 100% να σταθεί στο δικαστήριο. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά", δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων στο περιοδικό Stern.
Μια τέτοια απόφαση θα βρισκόταν στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας "και τα εμπόδια είναι, όπως θα έπρεπε να είναι, πολύ υψηλά", είπε. Θα ήταν πολύ καλύτερο για το AfD να ηττηθεί δημοκρατικά στις κάλπες, πρόσθεσε.
"Οι δεξιοί αυταρχικοί ανησυχούν για μια επίθεση στην ουσία της δημοκρατίας", δήλωσε ο Robert Habeck. "Θέλουν να μετατρέψουν τη Γερμανία σε ένα κράτος όπως η Ρωσία και προετοιμάζονται συστηματικά γι' αυτό".

Η συγκέντρωση του Πότσνταμ

Το AfD έχει μετατοπιστεί προς την άκρα δεξιά από την ίδρυσή του το 2013 και τους τελευταίους μήνες σημειώνει σταθερή αύξηση της δημοτικότητάς του, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά των κυβερνητικών κομμάτων.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί παρατηρητές εξέτασαν διεξοδικά τα στοιχεία σχετικά με το ποιοι ήταν μεταξύ των μελών του AfD, των νεοναζί και των ακροδεξιών εξτρεμιστών του κινήματος Identitarian που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Νοεμβρίου στο Πότσνταμ.
Την Τετάρτη, η Werte Union, ένα αυτοαποκαλούμενο αρχοσυντηρητικό κίνημα βάσης εντός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του αδελφού κόμματός της, του CSU, παραδέχτηκε ότι δύο μέλη της ήταν παρόντες.
Όμως η Werte Union, η οποία επιδιώκει τον περιορισμό της μετανάστευσης, την ενίσχυση του γερμανικού στρατού και τη μείωση των φόρων, κατηγόρησε το γραφείο ερευνών Correctiv, το οποίο αποκάλυψε ότι η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί, ότι υπερβάλλει ως προς τη φύση της ημερήσιας διάταξης.
Παράλληλα παραδέχθηκε ότι συζητήθηκε το θέμα της "επαναμετανάστευσης".
Είπε ότι τα μέλη της είχαν προσκληθεί ως ιδιώτες καλεσμένοι και όχι ως εκπρόσωποι της Ένωσης Werte.
Ο πρόεδρος της Werte Union, Hans-Georg Maaßen του CDU, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του να μετατρέψει το κίνημα σε αυτοτελές κόμμα.
Το CDU προσπαθεί να τον διαγράψει.
Την Τετάρτη, το Correktiv πρόκειται να παρουσιάσει την έρευνά του στο θέατρο Berliner Ensemble και έχει δηλώσει ότι θα φέρει στο φως περισσότερες λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης