Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ ΗΠΑ: Η Ουκρανία τελειώνει, η Ρωσία θα πετύχει μεγαλειώδη νίκη – Βρετανία: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή

Προειδοποίηση σοκ ΗΠΑ: Η Ουκρανία τελειώνει, η Ρωσία θα πετύχει μεγαλειώδη νίκη – Βρετανία: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή
Jack Kean (Πρώην Αρχηγός Στρατού ΗΠΑ): Η Ρωσία θα επιτύχει μεγαλειώδη νίκη στην Ουκρανία -  John Kirby (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Η Ουκρανία πλησιάζει στην εξάντληση των κρίσιμων όπλων
(upd 36) Το μοιραίο τέλος της Ουκρανίας είναι προδιαγεγραμμένο, πλέον όλοι κατανοούν ότι η Ρωσία θα είναι ο μεγάλος νικητής και η Ουκρανία, η Δύση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οι μεγάλοι ηττημένοι.
Επίσημα ο Λευκός οίκος προειδοποιεί ότι η Ουκρανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο γιατί έχει σοβαρή έλλειψη όπλων.
Μάλιστα ο πρώην αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων ξεκάθαρα αναφέρει ότι η Ρωσία θα επιτύχει μια μεγαλειώδη νίκη.
Ουκρανός στρατηγός τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας τους εξαπατάει…
Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η ολική κατάρρευση της Ουκρανίας είναι μόνο να εμπλακεί στρατιωτικά το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο το ΝΑΤΟ είναι τόσο αδύναμο που δεν θα εμπλακεί στην Ουκρανία γιατί οι ρώσοι έχουν προειδοποιήσει εμπλοκή ΝΑΤΟ σημαίνει χρήση πυρηνικών όπλων…
Εν τω μεταξύ σε στρατιωτικό επίπεδο η Ρωσία διαλύει στρατηγικές υποδομές των Ουκρανών σε Οδησσό κακ Kharkiv ενώ οι Ουκρανοί εκτόξευσαν 10 πυραύλους στο Belgorod την ρωσική πόλη που συνορεύει με την Ουκρανία.
Επίσης στις 18 Ιανουαρίου κατέγραψε και τα πρώτα εδαφικά κέρδη για το 2024 καθώς κατέλαβε τον ιδιαίτερα σημαντικό οικισμό Veseloye στο Donetsk.
Την ίδια ώρα ο πρώην αξιωματικός της CIA Scott Ritter έριχνε μία πραγματική βόμβα.
Αποκάλυπτε ότι δεν ήταν μισθοφόροι όλοι οι Γάλλοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν από ρωσικό χτύπημα ακριβείας στην πόλη Kharkiv. 
Εστάλησαν δηλαδή με εντολή της γαλλικής κυβέρνησης και αποκαλύπτεται η πλάγια άμεση εμπλοκή δυτικής χώρας στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας.

Ritter (πρώην CIA): Δεν ήταν μισθοφόροι όλοι οι Γάλλοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν στο Kharkiv

Η παρουσία ένοπλων Γάλλων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας το Kharkiv έχει προκαλέσει εικασίες για ποιους εργάζονται είπε στο Sputnik ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός της CIA και άλλοτε επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας ρίχνει μία πραγματική βόμβα λέγοντας ότι δεν ήταν όλοι οι Γάλλοι στρατιωτικοί μισθοφόροι.
Αποκαλύπτει επί της ουσίας απευθείας εμπλοκή της Δύσης στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, που έρχεται ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της λειψανδρίας του ουκρανικού στρατού αλλά και του μεγάλου αντίκτυπου που θα έχει για το ΝΑΤΟ μία ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας.
Ο Ritter είπε ότι δυνητικά αποκαλύπτει τη συγκαλυμμένη άμεση γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
«Εάν πολεμούν για την ουκρανική πλευρά, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους, είναι πλέον νόμιμος στόχος», σημείωσε ο Ritter.
Ο Αμερικανός ειδικός εστίασε σε δύο βασικές πτυχές της επίθεσης.
Είπε ότι δείχνει ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν κάνουν πλέον διακρίσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και Ουκρανών στρατιωτών.
«Η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα δισταγμό για την εξάλειψη ξένων μισθοφόρων που πολεμούν για λογαριασμό του ουκρανικού στρατού», είπε. Εγείρει επίσης την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για τους μισθοφόρους

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη Μόσχα Pierre Levy για τους Γάλλους που εξοντώθηκαν σε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Kharkiv, δήλωσε στο TASS η εκπρόσωπος του υπουργείου Maria Zakharova.
«Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή μετά από ρωσικό χτύπημα σε προσωρινή βάση ξένων μισθοφόρων στο Kharkiv, όπου βρίσκονταν πολλές δεκάδες Γάλλοι υπήκοοι», είπε.

 Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στους ξένους μισθοφόρους

Εν μέσω τρομακτικών απωλειών στο έμψυχο δυναμικό μετά και την αποτυχημένη αντεπίθεση οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ενισχυθεί από ξένους μισθοφόρους.
Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει τα χτυπήματα ακριβείας κατά τη διάρκεια της ειδικής της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί για μισθοφόρους.
Τα χτυπήματα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις, που στεγάζουν ξένους μισθοφόρους στην Ουκρανία, πιθανότατα θα «μετριάσουν τον ενθουσιασμό» των ξένων στρατιωτών, δήλωσε στο Sputnik η απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski.
Χτυπήματα όπως αυτό που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Kharkiv «αυξάνουν το επίπεδο κινδύνου για αυτούς τους στρατιώτες και άλλους, που βρίσκονται στην Ουκρανία αποκλειστικά για τα χρήματα», σημείωσε η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Η Ρωσία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους ξένους μαχητές και σε άλλους έτοιμους να ενταχθούν στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου για μετρητά.

Μεγάλης σημασίας η κατάληψη του οικισμού Veseloye στο Donetsk για τους Ρώσους

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Veseloye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στις 18 Ιανουαρίου 2024.
Ο οικισμός βρίσκεται βορειοανατολικά του Soledar και του Bakhmut (το ρωσικό όνομα του τελευταίου είναι Artemovsk).
Το Veseloye έγινε έτσι ο πρώτος οικισμός που οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο το 2024.
Βρίσκεται στη βόρεια κατεύθυνση στην περιοχή Artemovsk του Donetsk.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει συνδυασμένες επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων και τους απώθησαν έξω από την περιοχή.
Τα μεγαλύτερα χωριά που βρίσκονται κοντά είναι Razdolovka, Perezdnoye και Zvanovka που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων.

John Kirby (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Η Ουκρανία πλησιάζει στην εξάντληση των κρίσιμων όπλων

Η Ουκρανία, λόγω της έλλειψης αμερικανικής βοήθειας, πλησιάζει στην εξάντληση ορισμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.
«Υπάρχουν κάποια πυρομαχικά που έχουν σε αφθονία, τα οποία θα διαρκέσουν για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.
Και υπάρχουν άλλα που δεν θα έχουν αρκετά για τόσο πολύ. Πολλά εξαρτώνται από το τι κάνει η Ρωσία και πως θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους», τόνισε ο John Kirby.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα συστήματα αεράμυνας είναι μεταξύ των όπλων κρίσιμης σημασίας για την Ουκρανία, από τα οποία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.
Ο John Kirby σημείωσε επίσης ότι θα εκπλαγεί αν η διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν λάβει υπόψη την αβεβαιότητα της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας κατά τον περαιτέρω σχεδιασμό της εκστρατείας.
Ο πρόεδρος Biden θα συναντηθεί με το Κογκρέσο στις 18 Ιανουαρίου 2024.
Σκοπεύει να τους πείσει να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι μέρος των διαπραγματεύσεων θα είναι απόρρητο.
Μόλις πρόσφατα ο John Kirby είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω έλλειψης δημοσιονομικών πόρων, δεν σχεδιάζουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου.

Jack Kean (Πρώην Αρχηγός Στρατού ΗΠΑ): Η Ρωσία θα επιτύχει μεγαλειώδη νίκη στην Ουκρανία

Η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία οδηγεί ήδη σε θεμελιώδεις αλλαγές υπέρ της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ο Jack Kean πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού, απόστρατος στρατηγός.
«Η Ρωσία θα αποκτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Λόγω καθυστερήσεων και της προοπτικής ότι μπορεί να μην υπάρξει καν χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά» προειδοποίησε ο Jack Kean.
Σύμφωνα με τον Jack Kean, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάζονται να ενεργούν όλο και πιο προσεκτικά επειδή φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειψη όπλων και πυρομαχικών.
Ο ουκρανικός στρατός πέρασε σε άμυνα σε όλο το μέτωπο.
«Η Ρωσία θα θριαμβεύσει», σημείωσε ο Jack Kean.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική επιτυχία στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων απελευθέρωσαν πλήρως τη Marinka ενώ έχουν αποκτήσει πλήρως την πρωτοβουλία κινήσεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο έως την Zaporozhye.

Sergei Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Οι ΗΠΑ… τελείωσαν - Ανέκδοτο η συμφωνία Βρετανίας - Ουκρανίας

Πυρά στη Δύση ότι δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης του.
Ο Lavrov υποστήριξε ότι η δύναμη των ΗΠΑ και της συλλογικής Δύσης είναι ήδη ξεπερασμένη, ότι η κυριαρχία τους τελειώνει ύστερα από 500 χρόνια ηγεμονίας καθώς, όπως είπε, αναδύονται νέα και ισχυρά κέντρα οικονομικής ισχύος, ανάπτυξης και πολιτικής επιρροής, τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.
«Κυβέρνησαν τον κόσμο για 500 χρόνια χωρίς να έχουν κανένα σοβαρό ανταγωνισμό πέραν από τη σοβιετική περίοδο.
Το γεγονός αυτό τους έκανε να εφυσυχάζουν.
Συνήθισαν να είναι ο ηγεμόνας» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο πως είναι οι ΗΠΑ αυτή που «ζητά τους πυροβολισμούς», τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι που έχουν χαρακτηρίσει τη Ρωσία εχθρό τους.
Ο Lavrov εκτίμησε πως η Ουκρανία θα έχει ακριβώς την ίδια μοίρα με αυτή του Αφγανιστάν, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ουκρανίας σε θέματα ασφαλείας, είπε ότι αυτή είναι απόρροια της συνειδητοποίησης από τη Δύση για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν περιέχει καμία νομικά δεσμευτική συμφωνία, πέρα από τη δέσμευση του Κιέβου… να προστατεύσει τη Μ. Βρετανία σε περίπτωση εισβολής εναντίον του.
«Είναι κάπως κωμικό» υπογράμμισε ο Lavrov, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση τους στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος Putin.
Όπως είπε, όλοι οι στόχοι στην Ουκρανία θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Niall Ferguson (Βρετανός ιστορικός): Η Ρωσία θα νικήσει τον πόλεμο, η Ευρώπη μόνη και οι ΗΠΑ σε παρακμή

Το σενάριο τρόμου για τη Δύση θα πάρει σάρκα και οστά το 2024 υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός Niall Ferguson, ο οποίος εκτιμά πως αυτόν τον χρόνο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα κάνουν μια αποφασιστική πρόοδο στην Ουκρανία.
«Πολλοί στη Δύση δεν ήθελαν να πιστέψουν στην πιθανότητα υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου, αλλά ξέχασαν τα μαθήματα της Ιστορίας.
Στο πρώτο μισό μιας ένοπλης σύγκρουσης, οι Ρώσοι συνήθως δεν τα πηγαίνουν καλά.
Στο δεύτερο μισό της, όμως κερδίζουν» υποστήριξε μιλώντας στη Die Welt o Ferguson.
Κατά τον Βρετανό ιστορικό, είναι επίσης εμφανές ότι αποδυναμώνεται η βοήθεια των Αμερικάνων προς την Ουκρανία.
«Είναι ένα γνωστό μοτίβο για τους Αμερικάνους.
Η κυβέρνηση υπόσχεται σε κράτη να τα στηρίξει για όσο χρειαστεί.
Και ύστερα από μερικά χρόνια, η υποστήριξη αυτή τελειώνει, όπως συνέβη στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Είναι σαν να βαριούνται με ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα και να το αλλάζουν με κάποιο άλλο, έτσι για την αλλαγή» λέει ο Βρετανός ιστορικός, αναφέροντας πως η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για την στρατηγική της αυτονομία, να εξοπλιστεί και να αναπτύξει μια πιο αυξημένη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια σκηνή, καθώς δεν πρόκειται να έχει στο εξής την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Όπως συνέβη με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αμερική βιώνει τώρα μια περίοδο παρακμής.
Και με την επιστροφή του πρώην προέδρου Donald Trump στον Λευκό Οίκο, αυτή η διαδικασία απλά θα επιταχυνθεί» αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός.

Politico: Η άρνηση της κινεζικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τον Zelensky ήταν πλήγμα για την Ουκρανία

 Η άρνηση της κινεζικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τον Zelensky ήταν πλήγμα για την Ουκρανία υποστηρίζει το Politico.
Η ουκρανική ηγεσία δεν έκρυψε την επιθυμία της να συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους στην Ελβετία αυτή την εβδομάδα, αλλά ο Πρόεδρος Zelensky επέστρεψε στην χώρα του χωρίς να επιτύχει την πολυπόθητη συνάντηση.
Αυτό ήταν ένα πλήγμα για το Κίεβο, τονίζει το Politico
Η απόφαση των εκπροσώπων της Κίνας, σύμφωνα με το Politico, δικαιολογείται.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy Yermak, δήλωσε προηγουμένως ότι το Κίεβο λυπάται που η Κίνα δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης που προωθεί η Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Kuleba, σε συνέντευξή του στο πολωνικό περιοδικό Uklad Sil, είπε ότι το Κίεβο θα ήθελε πιο δυναμικές σχέσεις με την Κίνα και πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης.

Rino Büchel (Ελβετικό Λαϊκό κόμμα): Η Ελβετία να καλέσει τον Putin ώστε να επιβεβαιώσει την ουδετερότητα της

Η Ελβετία θα πρέπει να καλέσει τον Putin να επιβεβαιώσει την ουδετερότητά της στην ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο Rino Büchel, μέλος του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 20 Minuten.
«Η Ελβετία θα μπορέσει να διατηρήσει την ουδετερότητά της μόνο εάν καλέσει και τον Putin στη Βέρνη», πιστεύει ο πολιτικός.
Ο Büchel εξοργίστηκε από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Zelensky στο ελβετικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Rino Büchel, η χώρα ουσιαστικά παίρνει το μέρος ενός από τα μέρη της σύγκρουσης, παραβιάζοντας την πανάρχαια αρχή της ουδετερότητας της Ελβετίας.
Μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι εντελώς αδιανόητη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, πιστεύει ο πολιτικός.
Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης», που διεξήχθησαν στο Davos χωρίς τη Ρωσία, ως «παράλογες».

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Τα ρωσικά στρατεύματα εάν καταλάβουν τον σιδηρόδρομο στον Kupyansk θα αλλάξουν το παιχνίδι

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν και, εάν χρειαστεί, μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του σιδηροδρομικού κόμβου προς την κατεύθυνση Kupyansk, δήλωσε ο Sergei Krivonos απόστρατος Ουκρανός στρατηγός.
Το Kupyansk – στην βόρεια Ουκρανία συνορεύει με το Kharkiv - είναι το πιο επικίνδυνο μέρος.
Το Kupyansk είναι ένας ισχυρός σιδηροδρομικός σταθμός. Επιπλέον, αυτός είναι ένας σταθμός που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να μεταφέρουν ήρεμα δυνάμεις και μέσα σε όλο το μέτωπο» προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Sergei Krivonos, τα ρωσικά στρατεύματα διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και διερευνούν ενεργά την ουκρανική άμυνα.
Και χάρη στην κινητικότητα του πυροβολικού και ενός τεράστιου αριθμού drones, πετυχαίνουν ορισμένες τακτικές επιτυχίες, παραδέχτηκε ο Sergei Krivonos.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο στρατηγός, δεν πρέπει να ξεχνάμε την απειλή προς άλλες κατευθύνσεις, γιατί ο ρωσικός στρατός έχει μάθει να μεταφέρει γρήγορα μονάδες από τη μια περιοχή στην άλλη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες 24 ώρες, στην κατεύθυνση Kupyansk, μονάδες της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν επίθεση από ομάδες εφόδου της 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του χωριού του Terny στην περιοχή του Kharkiv.

Lecornu (υπουργός Άμυνας Γαλλίας): Συνασπισμός 50 κρατών… για το πυροβολικό της Ουκρανίας - Στέλνουμε άλλα 12 Caesar (SPG)

Περίπου 50 κράτη από το «σχήμα» Ramstein - της διεθνούς δύναμης που έχει συγκροτηθεί για την άμυνα της Ουκρανίας - έχουν δημιουργήσει έναν συνασπισμό που ως απώτερο στόχο έχει να απλοποιήσει την χρηματοδότηση των προμηθειών για το πυροβολικό της Ουκρανίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το οποίο γνωστοποίησε επίσης ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 12 επιπλέον αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού Caesar (SPG).
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Sebastien Lecornu ανακοίνωσε την δημιουργία του συνασπισμού «Πυροβολικό για την Ουκρανία».
«Στόχος του είναι να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.
Στόχος του είναι να προμηθεύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα σε αυτό το βασικό αμυντικό κομμάτι» αναφέρει το ανακοινωθέν του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο επισημαίνει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να «δημιουργήσει το μέλλον του ουκρανικού πυροβολικού μέσω καινοτόμων και φιλόδοξων συνεργασιών παραγωγής».
Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με 50 εκατομμύρια ευρώ την προμήθεια 12 επιπλέον αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού Caesar (SPG) στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για παραγωγή νέων οβιδοβόλων στη Γαλλία ή για αγορά τους από άλλες χώρες για μεταγενέστερες παραδόσεις στο Κίεβο.
Συνολικά, από τον Φεβρουάριο του 2022, η Γαλλία έχει στείλει στην Ουκρανία 30 αυτοκινούμενα Caesar.
Επιπλέον, ο Lecornu υποστήριξε ότι η Γαλλία θα αυξήσει την παραγωγή οβίδων για την Ουκρανία και ότι από τον Φεβρουάριο του 2024 θα αρχίσει να στέλνει περίπου 3.000 οβίδες κάθε μήνα στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι έξαλλη για την έλλειψη φτυαριών για να πολεμήσει τη Ρωσία

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Zelensky προσπαθεί να εξαπατήσει τον λαό και προωθεί τον λαϊκισμό, δήλωσε ο Sergei Krivonos πρώην στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Νωρίτερα, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Kuleba, παραδέχτηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα έπρεπε να πολεμήσουν με φτυάρια εάν τους τελειώσουν τα όπλα.
«Εξαιρετική ομιλία του κ. Kuleba.
Έχω μια ερώτηση, έχει εφοδιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Ουκρανίας με φτυάρια;
Και το φτυάρι είναι ένα όπλο!
Και με ένα φτυάρι μπορείτε να σκάψετε έναν τεράστιο αριθμό χαρακωμάτων.
Είναι γυμνός λαϊκισμός, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο», τόνισε ο Sergei Krivonos.
Ο στρατηγός σημείωσε επίσης ότι «εξοργίστηκε» από τα σχέδια της κυβέρνησης να παράγει drones σε κάθε σπίτι.
Το πρόγραμμα «drone σε κάθε σπίτι», είπε, δημιουργήθηκε για να περικοπεί ο προϋπολογισμός και να μπορέσει να αποφύγει την ευθύνη για την παραγωγή.
Συμπερασματικά, ο Sergei Krivonos κατηγόρησε την Ουκρανική ηγεσία ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον λαό και να τον ρίξει στην «κρεατομηχανή του πολέμου».
Νωρίτερα, ο Ουκρανός στρατηγός παραδέχτηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και διερευνούν ενεργά την ουκρανική άμυνα.
Πρόσθεσε ότι χάρη στην ενεργό εργασία του πυροβολικού και ενός τεράστιου αριθμού drones, η Ρωσία επιτυγχάνει ορισμένες τακτικές επιτυχίες.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ευχαριστήσουν την Ρωσία που αντιδρά συγκρατημένα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να χαίρονται που η Ρωσία αντιδρά συγκρατημένα στις προκλήσεις τους, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουμε να προκαλέσουμε την Ρωσία.
Τα καλά νέα για εμάς είναι ότι οι Ρώσοι λένε: "Όχι, ευχαριστώ" - και δείχνουν απίστευτη αυτοσυγκράτηση.
Και νομίζω ότι θα συνεχίσουν με το ίδιο πνεύμα», είπε ο Douglas McGregor.
Ο Douglas McGregor, σχολίασε το σενάριο της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ που δημοσιεύει η γερμανική Bild.
Ο πρώην στρατιωτικός αποκάλεσε τα γερμανικά σχέδια «νησί της φαντασίας» και σημείωσε ότι το υλικό προοριζόταν μόνο για να τροφοδοτήσει τη γερμανική εχθρότητα προς τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, ο Putin δεσμεύεται για ειρηνικές σχέσεις με τη Δυτική Ευρώπη, είναι βέβαιος ο Douglas McGregor.
«Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να ανοίξουν τα μάτια τους και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σταδιακά.
Βλέπουμε αναταραχή στη Γερμανία , κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο για τους Γερμανούς.
Νομίζω ότι θα δούμε ακόμη περισσότερες αναταραχές όπως αυτή» εκτίμησε ο Douglas McGregor.
Η γερμανική Bild δημοσίευσε υλικό που ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Bild επικαλέστηκε ένα συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες στη δημοσίευση πριν από τη δημοσίευση, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι «η εξέταση διαφόρων σεναρίων, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά απίθανα», είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αντέδρασε με ειρωνεία στο δημοσίευμα της Bild, αποκαλώντας το περσινό ωροσκόπιο για τους Ιχθύες στον Καρκίνο.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δύο πράγματα θέλουμε: Αεράμυνα και… τα ρωσικά «παγωμένα» κεφάλαια

Η Ουκρανία είναι ενθαρρυμένη και καθησυχασμένη μετά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Zelensky στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ουκρανία χρειάζεται δύο πράγματα.
«Αεράμυνα και χρήση των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων» υποστήριξε ο Kuleba, επισημαίνοντας πως όταν μιλά για αεράμυνα, εννοεί αεροπλάνα, πυραύλους, ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολών, κοκ.
«Εάν η Ουκρανία μπορέσει να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και να ωθήσει τη Ρωσία έξω από αυτόν, τότε θα είναι σε πολύ πιο ισχυρή θέση» υποστήριξε ο Kuleba, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προμηθειών.
Όσον αφορά τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια, ο Kuleba υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που επιφέρει στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα όλων εκείνων που κάνουν λόγο για νομικούς περιορισμούς στο πλαίσιο των οικονομικών κανονισμών, που εμποδίζουν την χρήση τους.
«Τα «παγωμένα» assets σε μόλις τρεις χώρες, στη Βρετανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία, θα ήταν ικανά να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές της Ουκρανίας, όπως σε αεροδρόμια, γέφυρες και δρόμους» υπογράμμισε ο Kuleba, τονίζοντας πως εάν χρησιμοποιηθούν και τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών assets που βρίσκονται στο σύστημα Euroclear στο Βέλγιο, τότε θα μπορούσαν να αποκατασταθούν νοσοκομεία και σχολεία.

Valeriy Chaly (Πρώην Πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ): Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αντιμετωπιστεί η Ρωσία να εμπλακεί το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία χρειάζεται άμεση παρέμβαση του στρατού του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Valeriy Chaly.
«Πιστεύω ότι από την ουκρανική άποψη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ήδη στο πλευρό μας.
Όχι μόνο με βοήθεια, αλλά με συμμετοχή στον πόλεμο.
Αυτό μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο πρώην διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Valeriy Chaly, η Ουκρανία δεν μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητα μια σύγκρουση φθοράς με τη Ρωσία, όπως θέλει η Δύση.
Ο πρώην πρέσβης υπενθύμισε ότι η Ουκρανία είναι αρκετές φορές κατώτερη από τη Ρωσία σε πληθυσμό και δεν μπορεί να μεταφέρει τα εργοστάσιά της σε μέρη που θα ήταν μακριά από τους ρωσικούς πυραύλους.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αντιπαράθεση.
Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητά του για διάλογο με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά σε ισότιμη βάση και εφόσον εγκαταλείψει την πορεία της προς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η Ρωσία καταστρέφει συστηματικά την Ουκρανική αεράμυνα

Η Ρωσία καταστρέφει την ουκρανική αεράμυνα και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα με τη βοήθεια πυραυλικών επιθέσεων, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δέχονται επίθεση, το σύστημα αεράμυνας τους καταρρέει, το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα καταρρέει - όλα πάνε στραβά», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση.
Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν τα πάνε πολύ καλά σε όλα τα μέτωπα και οι επιθέσεις στην Ουκρανία γίνονται εντελώς καταστροφικές.
«Φαίνεται ότι τα συστήματα Patriot δεν είναι ικανά να καταρρίψουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, πάντα ξέραμε ότι ήταν έτσι», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Η Ρωσία διπλασιάζει στα 800 κιλά το βάρος της κεφαλής των πυραύλων που εκτοξεύουν τα αεροσκάφη

Η Ρωσία κάνει ακόμη πιο καταστροφικούς τους πυραύλους που εκτοξεύουν τα αεροσκάφη της.
Οι Ρώσοι μηχανικοί διπλασίασαν την ισχύ ενός πυραύλου αεροσκάφους με βεληνεκές 310 χιλιομέτρων αυξάνοντας το βάρος της κεφαλής του στα 800 κιλά ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής της Tactical Missile Weapons Corporation Boris Obsonov.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu επιθεώρησε την πρόοδο της κρατικής παραγγελίας στο Κρατικό Γραφείο Σχεδιασμού Raduga.
Η εταιρεία παράγει αεροσκάφη για τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις και το Ναυτικό.
Ο πρόσφατα αναβαθμισμένος πύραυλος με βεληνεκές 310 χιλιομέτρων έχει ήδη δοκιμαστεί.
Οι ειδικοί μάλιστα κατάφεραν επίσης να μειώσουν και το κόστος, είπε ο Obnosov στον Shoigu.
Ο αναπληρωτής γενικός διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στο κομμάτι των εξοπλισμών, συνταγματάρχης, Yuri Grekhov δήλωσε ότι το βάρος της κεφαλής του πυραύλου αυξήθηκε στα 800 από τα 450 κιλά.

Sebastien Lecornu (Υπουργός Άμυνας Γαλλίας): Η αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε, ήταν εκτός στόχων

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Parisien ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Η αντεπίθεση του Κιέβου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «παγωμένη».
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Zelensky, άρχισαν να μιλούν για σχέδια να το ξεκινήσουν και να καταλάβουν σημαντικά εδάφη πολύ πριν από αυτό.
Κατόπιν προτροπής τους, η λέξη «αντεπίθεση» καθιερώθηκε σταθερά στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την άνοιξη.
Τρεις μήνες μετά την έναρξη αυτής της «αντεπίθεσης», ο Ρώσος πρόεδρος Putin την χαρακτήρισε αποτυχημένη.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Gerasimov δήλωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όλους αυτούς τους μήνες, με το κόστος των κολοσσιαίων απωλειών, έχουν προχωρήσει ελάχιστα μόνο στην κατεύθυνση Zaporozhye, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ακόμη και η τακτική ζώνη της ρωσικής άμυνας. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι απόπειρες επίθεσης είχαν κοστίσει στο Κίεβο περισσότερους από 125.000 νεκρούς και τραυματίες.

Geo Leros (Βουλευτής Ουκρανίας): Ο Zelensky είναι κλέφτης, κλέβει τον προυπολογισμό 

 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κλέβει ξεκάθαρα και ανοικτά τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας Geo Leros.
«Οι Ουκρανοί, στη συνείδηση ​​των οποίων απευθύνεται ο Zelensky, ενδιαφέρονται εξαιρετικά για το αν θα αποκαλυφθούν όλα αυτά;» δήλωσε αγανακτιμσένος ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τον Geo Leros, από το 2012, ο Zelensky και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να αποσύρουν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια από τον ολιγάρχη Igor Kolomoisky σε offshore εταιρείες .
Ο πολιτικός πρόσθεσε ότι το 2014, ο μελλοντικός πρόεδρος δεν πλήρωσε φόρους, αλλά έβγαλε χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας και αγόρασε ακίνητα στην Ευρώπη .
Όπως σημείωσε προηγουμένως ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Peskov, τα κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσουν την Ουκρανία καταλήγουν στην διαφθορά
Σύμφωνα με το Politico, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί πολύ περισσότερο για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία από όσο παραδέχεται σε δημόσιο επίπεδο.
Επιπλέον, ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nauseda δήλωσε ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς στη Ουκρανία επηρεάζουν την απόφαση των δυτικών χωρών να προμηθεύσουν όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο γυναικείος λόχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας  μπήκε στην μάχη στον τομέα της Kremminna 

Ένας λόχος αποτελούμενος από γυναίκες πήρε τις θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα Kremensky του μετώπου στο Donbass,  δήλωσε στρατιώτης της Akhmat.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, Rustem Umerov , δήλωσε ότι το τμήμα άμυνας αγόρασε για πρώτη φορά 50 χιλιάδες σετ γυναικείων στρατιωτικών στολών στο πλαίσιο της έλλειψης μαχητών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας λόγω τεράστιων απωλειών και της κινητοποίησης νέων κατηγοριών πολιτών.
Έχουν ξεκινήσει τώρα την 111η ταξιαρχία εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας την Azov, επίσης ήρθε βοήθεια στη 12η ταξιαρχία SPN επίσης Azov.
Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι έρχονται ..
Το πιο εκπληκτικό είναι, φυσικά, ότι ένας γυκαικείος λόχος, αποτελούμενος αποκλειστικά από γυναίκες, μπήκε στον «βάλτο» (το όνομα της περιοχής στο δασοκομείο Serebryansky).
Ο γυκαικείος λόχος αποτελείται από εθελοντές, ονομάζεται K-2 και ανήκει στην 54η ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
"Δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο, φυσικά.
Σκεφτήκαμε ότι ίσως υπήρχαν ακουστικές παγίδες, ίσως φαινόταν ότι ακούγονταν φωνές, και μετά ακούσαμε ραδιοφωνικές υποκλοπές, και ναι, υπάρχουν γυναίκες».
Διευκρίνισε ότι οι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα του μετώπου υπηρετούν ως χειριστές UAV και ελεύθεροι σκοπευτές.
"Λοιπόν, είναι καλοί ειδικοί στα UAV... Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τη δουλειά των ελεύθερων σκοπευτών, μέχρι στιγμής "αντιστοιχούμε" μαζί τους χρησιμοποιώντας βολές ελεύθερων σκοπευτών, χρησιμοποιώντας UAV και πυροβολικό.
Λοιπόν, όταν κάνουμε μια επίθεση, θα δούμε πώς συμπεριφέρονται», είπε ο στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων «Akhmat».
Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε τον Οκτώβριο 2023 ότι ο αριθμός των γυναικών στρατιωτών στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε κατά 40%, ή κατά 12 χιλιάδες, και τώρα σχεδόν έφθασε τις 43.000 που υπηρετούν στις τάξεις του Ουκρανικού στρατού.
Στην Ουκρανία από 18 έως 60 ετών γυναίκες μπορούν να βρίσκονται στον στρατό.

Αιματηρές συγκρούσεις της ρωσικής στρατιάς «Δύση» με τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες στο Kupyansk

Η ρωσική ομάδα μάχης Δύση απέκρουσε έξι ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Kupyansk την περασμένη ημέρα, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να χάσουν έως και 155 στρατιώτες, μετέδωσε το Tass την Πέμπτη (18/1/2024) επικαλούμενο υψηλόβαθμές πηγές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η ρωσική στρατιά ενεπλάκη σε μάχες με την 32η ουκρανική ταξιαρχία, την 60η μηχανοκίνητη και την 95η αερομεταφερόμενη κοντά στη Sinkovka στην περιοχή Kharkiv και στο Terny στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Οι Ουκρανοί έχασαν επίσης δύο άρματα μάχης, τρία τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα οβιδοβόλο Gvozdika, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Luhansk_Battle_Map_Draft_January_17_2024_1.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_17_2024_1.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_17_2024_1.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_17_2024_1.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_January_17_2024_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης