Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από φιάσκο σε φιάσκο η Ουκρανία στο Davos – Ο Κινέζος πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε συνάντηση με τον Zelesnky

Από φιάσκο σε φιάσκο η Ουκρανία στο Davos – Ο Κινέζος πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε συνάντηση με τον Zelesnky
Η Κίνα απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα του Κιέβου για μία συνάντηση των δύο ανδρών
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να συναντηθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στην ελβετική πόλη Davos όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Όπως αποκαλύπτει το Politico επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος η απόφαση της Κίνας ελήφθη σκόπιμα και δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα προβλήματος στον προγραμματισμό των συναντήσεων.
Πριν από το forum του Davos, «η ουκρανική ηγεσία δεν έκρυψε ότι ήθελε να συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους στην Ελβετία», επισημαίνει το Politico.
Ωστόσο ο Zelensky δεν κατάφερε να πετύχει τη διεξαγωγή μίας τέτοιας συνάντησης γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για το Κίεβο μέσα σε λίγες μέρες.
Ουκρανός αξιωματούχος διέψευσε ότι η ουκρανική ηγεσία ζήτησε συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους στο Davos.
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι ο Li Qiang θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Zelensky.

Κρίσιμες στιγμές για Zelensky

Είναι η τελευταία ένδειξη ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Αντίθετα, τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας, παρέχοντας στη Μόσχα κάθε δυνατή υποστήριξη.
Εξάλλου, ότι οι εκπρόσωποι της Κίνας δεν παρευρέθηκαν επίσης στις συνομιλίες για την ουκρανική κρίση, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των χωρών του Παγκόσμιου Νότου.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η ΕΕ προέτρεψε την Κίνα να ανανεώσει την άμεση επαφή με τον Zelensky, σημειώνοντας ότι μια συνάντηση με τον Li στην Ελβετία θα ήταν ένα θετικό βήμα.
Χωρίς συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους στο πρόγραμμά του, ο Zelensky περιορίστηκε σε συναντήσεις με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Zelensky, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό φέρνουν την τελική ήττα του ουκρανικού στρατού ολοένα και πιο κοντά.

zelensky_china.JPG

Το πρώτο φιάσκο

Η άρνηση της Κίνας δεν είναι η πρώτη παταγώδης αποτυχία των Ουκρανών στο Davos.
Προηγήθηκαν στις 14/1 οι προτάσεις για συνομιλίες και με τη συμμετοχή της Ρωσίας, κάτι που το Κίεβο έχει απαγορεύσει νομοθετικά.
Μάλιστα ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky Andriy Yermak, διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο για το Κίεβο.
«Μερικοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να καθίσουμε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά εξηγούμε πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά γιατί αυτό είναι απαράδεκτο τώρα.
Είναι πολύ σημαντικό να τους ακούμε όλους» o Yermak σε συνέντευξη Τύπου στο Davos.
Ως λόγους για τη δήθεν αδυναμία των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων αλλά αποσιώπησε το γεγονός πως η ουκρανική πλευρά ήταν εκείνη που είχε αποχωρήσει.
Όλα άρχισαν με την πρόταση της Ελβετίας.
Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή (14/1/2024) ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές συζητήσεις.
Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν μπορεί να μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
Όπως σημείωσε ο Ελβετός υπουργός, εκπρόσωποι 83 χωρών συμμετέχουν στη συζήτηση για τη «φόρμουλα για την ειρήνη της Ουκρανίας» που συγκλήθηκε στο Davos.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα δεν συμμετέχει, αλλά παρίστανται η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, επίσης μέλη των BRICS.
davos_zelensky.JPG
Χαστούκι από τον Παγκόσμιο Νότο στην ουκρανική ηγεσία

Χώρες του Παγκόσμιου Νότου έχουν ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας όσον αφορά την ουκρανική διευθέτηση, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συνάντηση στο Davos. Ενώ οι εταίροι του Παγκόσμιου Νότου γενικά εξέφρασαν τη συμπάθεια προς τους Ουκρανούς, αρκετές χώρες του Παγκόσμιου Νότου τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Παγκόσμιος Νότος ζητά μετ’ επιτάσεως να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας όσον αφορά την ουκρανική υπόθεση – εννοώντας τις εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες έχει προσδιορίσει η ρωσική ηγεσία όσον αφορά το μεταπολεμικό καθεστώς - δήλωσε η ίδια πηγή.

Ρωσία: Εάν η Δύση θέλει συνομιλίες να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα

Εάν η Δύση θέλει συνομιλίες για την Ουκρανία, θα πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ελβετού υπουργού.
«Αν πρόκειται για την επιθυμία ορισμένων χωρών να βρουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη κατάσταση η Ουάσιγκτον, αυτό είναι ένα πράγμα.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, να σταματήσουν να επιβάλλουν κυρώσεις και να κάνουν ρωσοφοβικές δηλώσεις», είπε στην εφημερίδα Izvestia.
«Εάν αυτή η ρητορική προσανατολίζεται στο να παρασύρει τη Ρωσία σε κάποιο είδος ψυχεδελικής διαδικασίας με τους όρους της Δύσης για να επηρεάσει τις αρχές που διέπουν τη στάση της Ρωσίας, δεν θα παρασυρθούμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης