Τελευταία Νέα
Διεθνή

Repubblica: Διμερής συνάντηση Meloni-Erdogan στις 20/21 Ιανουαρίου - Ουκρανία, Ρωσία και Λιβύη στης ατζέντα τους

Repubblica: Διμερής συνάντηση Meloni-Erdogan στις 20/21 Ιανουαρίου - Ουκρανία, Ρωσία και Λιβύη στης ατζέντα τους
Η Meloni αναμένεται να επισκεφθεί τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan στην Άγκυρα
Με την Ιταλία να προεδρεύει την G7 φέτος, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni έχει κάθε λόγο να βρίσκεται επί ποδός για να διαμορφώσει στρατηγικές συμμαχίες όσον αφορά διάφορα θέματα που απασχολούν το belpaese.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Meloni αναμένεται να επισκεφθεί τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan το Σαββατοκύριακο 20-21/01 στην Άγκυρα.
Με την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών να χρονολογείται πριν από ένα περίπου μήνα στην COP28 στο Ντουμπάι, η εν λόγω επίσκεψη της Meloni είναι πολυπαραγοντική.
Αυτό, ειδικά ύστερα από το ‘διπλωματικό ατύχημα’ που προκάλεσε ο Mario Draghi το 2021, αποκαλώντας τότε τον Τούρκο πρόεδρο ‘δικτάτορα’.
Όπως σημειώνει η Ιταλική La Repubblica “η αποστολή δεν πρέπει να υποτιμάται” εφόσον “ο Ερντογάν έχει λάβει πολύ σκληρές θέσεις ενάντια στο Ισραήλ, αλλά είναι επίσης το κέντρο βάρους των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή”.
Πέρα από το γεγονός πως οι δύο χώρες θα φιλοξενήσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (EURO 2032), η Τουρκία έχει στρατηγικό ρόλο σε διάφορους φακέλους γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως την ουδέτερη στάση της στα πλαίσια της Ρωσο-ουκρανικής σύρραξης αλλά και το καυτό θέμα της Λιβύης.
Στην χώρα της Βόρειας Αφρικής η Τουρκία είναι πλέον πρωταρχικός παίκτης.
Η Λιβύη, εκτός από το να είναι χώρα-κλειδί για τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ιταλία, είναι και σημαντική όσον αφορά το κεφάλαιο ‘ενέργεια’.
Οι δύο μαζί είναι οι κύριοι πυλώνες του σχεδίου-ορόσημο της Μελόνι – το περίφημο ‘Σχέδιο Matei’ για την ανάπτυξη των χωρών της Αφρικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης