Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμή παραδοχή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Η στήριξη στην Ουκρανία γονάτισε την πραγματική οικονομία μας - Πλήγμα από το ρωσικό αέριο

Ωμή παραδοχή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ: Η στήριξη στην Ουκρανία γονάτισε την πραγματική οικονομία μας - Πλήγμα από το ρωσικό αέριο
O επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η γερμανική οικονομία έχασε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω της απόρριψης του ρωσικού φυσικού αερίου
Η Γερμανία δεν μπορεί να διαθέσει αρκετά κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, λόγω των δαπανών για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ομολόγησε κυνικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Robert Habeck.
«Παρέχουμε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και στα ευρωπαϊκά κράτη που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Επομένως, ξοδεύουμε χρήματα, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πλέον και πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν εισρέουν στην οικονομία μας», τόνισε σε τοποθέτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η γερμανική οικονομία έχασε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω της απόρριψης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα με αποτέλεσμα την σφοδρή αντίδραση των Γερμανών αγροτών, που προχωρούν σε πολυήμερες διαδηλώσεις στο Βερολίνο.
Επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πάγωσε όλες τις πρόσθετες κρατικές δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό επηρέασε σχεδόν όλες τις πιστώσεις του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών μέτρων για τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας και του ταμείου οικονομικής σταθεροποίησης.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που κήρυξε παράνομη την αναδιανομή 60 δισ. αζήτητων δανειακών κεφαλαίων από τον πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2021 για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού στο «ταμείο προστασίας του κλίματος».
Ως αποτέλεσμα, οι γερμανικές αρχές μείωσαν τον προϋπολογισμό για το 2024 κατά 17 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αποφάσισαν να βρουν παρόμοιου ύψους κονδύλια για να στηρίξουν την Ουκρανία.
Στον απόπηχο των περικοπών, οι Γερμανοί αγρότες προχώρησαν σε απεργία σε όλη τη χώρα στις 8 Ιανουαρίου και απέκλεισαν πολλούς αυτοκινητοδρόμους με τρακτέρ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης