Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βαρέων βαρών Dimon (JP Morgan) - Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Σκοτεινές δυνάμεις θα μας χτυπήσουν το 2024

Οι βαρέων βαρών Dimon (JP Morgan) - Solomon (Goldman Sachs) προειδοποιούν: Σκοτεινές δυνάμεις θα μας χτυπήσουν το 2024
Ζοφερές προβλέψεις από τους επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs...
Σχετικά Άρθρα
Σκούρα βλέπουν τα πράγματα για τις αγορές όσο και για τις οικονομίες οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο (των κινεζικών εξαιρουμένων), της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Πιο αναλυτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι παραμένει προσεκτικός σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθεί η οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.
«Πολύ ισχυρές δυνάμεις θα μας επηρεάσουν το ’24 και το ’25», είπε ο Dimon στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Η Ουκρανία, η τρομοκρατική δραστηριότητα στο Ισραήλ [και] η Ερυθρά Θάλασσα, η ποσοτική σύσφιξη, για την οποία εξακολουθώ να αμφισβητώ το αν γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί» είπε ο Dimon.
(Ποσοτική σύσφιξη είναι οι κινήσεις που κάνει η Federal Reserve για να μειώσει τον ισολογισμό της, στερώντας ρευστότητα από την αγορά.)
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, παρά τα κέρδη ρεκόρ της JP Morgan, ο Dimon είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός σε σχέση με τις αγορές και την οικονομία λόγω κυρίως του πληθωρισμού.
Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί παρά τη διαβρωτική επίδραση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, ο Αμερικανός καταναλωτής παρέμεινε υγιής λόγω των καλών επιπέδων απασχόλησης και των αποταμιεύσεων που επετεύχθησαν κατά την εποχή της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, κατά την άποψη του Dimon, η δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς έχει καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν - ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 19% το περασμένο έτος και δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά του.
«Νομίζω ότι είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι όλα είναι εντάξει», είπε ο Dimon.
«Όταν τα χρηματιστήρια είναι ανοδικά, είναι σαν αυτό το μικρό φάρμακο που όλοι νιώθουμε ότι είναι απλά υπέροχο.
Αλλά θυμηθείτε, είχαμε τεράστια δημοσιονομική και νομισματική τόνωση, οπότε είμαι λίγο πιο προσεκτικός».
Πέρα από την οικονομία, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan δήλωσε ότι το αμερικανικό κοινό πρέπει να μάθει ότι η υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας αφορά τη δημοκρατία παγκοσμίως.
«Πρέπει να διδάξουμε στο αμερικανικό κοινό ότι το ζήτημα αφορά τον ελεύθερο κόσμο, και εκεί δίνεται η μάχη», είπε στο CNBC.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως το μήνυμά του τύχει ευρείας υποστήριξης από τους Αμερικανούς και τι μπορεί να συμβεί εάν ο Donald Trump κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές, ο Dimon είπε:
«Η αμερικανική ηγεσία πρέπει να εξηγήσει στο αμερικανικό κοινό γιατί είναι σημαντικό... αυτό είναι "πρώτα η Αμερική"».
Ο Dimon είπε ότι αυτός και άλλοι επιχειρηματικοί ηγέτες συναντήθηκαν την Τρίτη με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για να συζητήσουν την «αναχρηματοδότηση» της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Φορώντας μια καρφίτσα με τη σημαία της Ουκρανίας στο πέτο του, είπε: «Η καρδιά μου είναι στον Zelensky.
Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι, κάθε μέρα, ξυπνάει το πρωί σε αυτό το μέτωπο των 600 μιλίων, υπάρχουν ένα εκατομμύριο στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των Ρώσων, έχουν 300.000 απώλειες μέχρι στιγμής.
Αυτό μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να τους βοηθήσουμε».
Tέλος, μιλώντας για το Βitcoin υποστήριξε πως δεν χρησιμεύει σε τίποτα, λέγοντας ότι η μόνη πραγματική χρήση του είναι για απάτες, φοροδιαφυγή και σωματεμπορία.
«Υπερασπίζομαι το δικαίωμά σας να επενδύετε στο Βitcoin.
Δεν θέλω να σας πω τι να κάνετε.
Οπότε η προσωπική μου συμβουλή είναι να μην εμπλακείτε» σημείωσε.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το blockhain είναι μια τεχνολογία «την οποία χρησιμοποιούμε» και «είναι αποτελεσματική».

Solomon (Goldman Sachs): Η αγορά βιάζεται για τα επιτόκια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David Solomon δήλωσε ότι οι επενδυτές «προτρέχουν» όταν πρόκειται για πιθανές μειώσεις επιτοκίων, μιλώντας στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ερωτηθείς τι θα κάνει ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell φέτος όσο αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, ο Solomon είπε: «Ο Jay Powell θα παρακολουθήσει τα δεδομένα και με βάση τα δεδομένα, θα λάβει αποφάσεις».
Τον Δεκέμβριο, η Fed ανέφερε ότι θα έκανε πολλαπλές περικοπές φέτος.
«Η αγορά προχωρά ξεκάθαρα σε μια θέση πολλών περικοπών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον πληθωρισμό, ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η πρόοδος από εδώ και πέρα, θα καθορίσει την κατεύθυνση της πολιτικής» είπε.
Ο Solomon είπε ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.
Αλλά θα εξαρτηθεί πραγματικά από το τι λένε τα δεδομένα και τον τρόπο μετάδοσης στην οικονομίας στη διάρκεια του έτους», πρόσθεσε.
«Βλέπω κάποια σημάδια χαλαρότητας, τα οποία θα σας έκαναν να πιστέψετε ότι θα δούμε κάποιες περικοπές, αλλά συμβαίνουν πολλά στον κόσμο [γεωπολιτικώς]» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης