Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Απροσδόκητη άνοδος στον πληθωρισμό στο 4% τον Δεκέμβριο του 2023

Ηνωμένο Βασίλειο - Απροσδόκητη άνοδος στον πληθωρισμό στο 4% τον Δεκέμβριο του 2023
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την 1η Φεβρουαρίου
Απροσδόκητη άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφούμενος στο 4% τον Δεκέμβριο του 2023, λόγω της αύξησης των τιμών σε αλκοόλ και καπνό. Αυτός ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρια μείωση του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,8%, μετά την εντονότερη του αναμενόμενου πτώση του Νοεμβρίου στο 3,9%.
Σε μηνιαία βάση, ο γενικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 0,2% και από -0,2% τον Νοέμβριο.
Ο στενά παρακολουθούμενος δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε στο ετήσιο 5,1%, πάνω από την πρόβλεψη του Reuters για 4,9% και αμετάβλητος σε σχέση με τον Νοέμβριο.
«Όπως έχουμε δει στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο πληθωρισμός δεν πέφτει σε ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιό μας λειτουργεί και πρέπει να το τηρήσουμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για τον έλεγχο του δανεισμού και τώρα γυρίζουμε σελίδα, οπότε πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανάπτυξης με πιο ανταγωνιστικά επίπεδα φορολογίας».
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την 1η Φεβρουαρίου, αφού αύξησε τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης