Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπουν μαζικά την Κύπρο μεγάλες ρωσικές εταιρείες – Απειλούνται 162 δισ. επενδύσεων

Εγκαταλείπουν μαζικά την Κύπρο μεγάλες ρωσικές εταιρείες – Απειλούνται 162 δισ. επενδύσεων
Ρωσικές εταιρείες εγκατέλειψαν μαζικά την Κύπρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης πρακτόρων του FBI
Μαζικά εγκαταλείπουν την Κύπρο μεγάλες ρωσικές εταιρείες, δημιουργώντας τεράστιους κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία, ειδικά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, «η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται ως περίοδος αλλαγής του χάρτη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο».
«Και αυτό γιατί η μαζική αποχώρηση ρωσικών εταιρειών που επέλεξαν το νησί της Κύπρου ως βάση τους είναι ήδη γεγονός και θα συνεχιστεί», γράφει η εφημερίδα.
«Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, διψήφιος αριθμός εταιρειών με τεράστιο όγκο εργασιών στον κλάδο τους ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αποχαιρετήσουν οριστικά την Κύπρο, με περισσότερες επιχειρήσεις να αναμένεται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον», αναφέρει το άρθρο.

Στα 162 δισ. δολάρια οι ρωσικές άμεσες επενδύσεις στην Κύπρο

Ρωσικά ΜΜΕ την τελευταία περίοδο αναδεικνύουν την μαζική αποχώρηση εταιρειών από το νησί μας, ενώ διασυνδέουν το φαινόμενο με την στάση που τηρεί η Κύπρος.
Είναι χαρακτηριστικός και ο τίτλος δημοσιεύματος των Moscow Times τον περασμένο μήνα: «Ρωσικές εταιρείες εγκατέλειψαν μαζικά την Κύπρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης πρακτόρων του FBI».
Στο δημοσίευμα γινόταν καταγραφή των δεδομένων με επιχειρηματικές οντότητες που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες ενώ με άμεσες αναφορές αποδιδόταν η εικόνα που επικρατούσε στην Κύπρο αλλά και στη νέα τάξη πραγμάτων.
«Από την αρχή του 2023, τουλάχιστον 10 από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Κύπρο, που για καιρό υπήρξε η κύρια “τράπεζα” οφέλους των ρωσικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και όπου, πριν από τον πόλεμο, οι Ρώσοι κάτοικοι κατείχαν 162 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις – ένα ποσό που ήταν πέντε φορές υψηλότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.
Προστίθεται ότι «οι αρχές της Κύπρου ξεκίνησαν έρευνα την άνοιξη σχετικά με τη ρωσική παρουσία στο νησί, ανοίγοντας συνολικά 29 υποθέσεις μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον Απρίλιο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε βάρος 13 εταιρειών και ατόμων που βρέθηκε να κρύβουν τα περιουσιακά στοιχεία ολιγάρχων. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι Roman Abramovich και Alisher Usmanov».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης