Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «βρώμικα» παιχνίδια της Morgan Stanley – Τι βρήκε ο εισαγγελέας και το… ελληνικό στοίχημα

Τα «βρώμικα» παιχνίδια της Morgan Stanley – Τι βρήκε ο εισαγγελέας και το… ελληνικό στοίχημα
Στα τέλη Απριλίου 2021, ένα στέλεχος της Oaktree επικοινώνησε με έναν υπάλληλο της Morgan Stanley σχετικά με την πιθανή πώληση ενός μεγάλου μεριδίου στην Star Bulk Carriers, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Αθήνα
Τα «βρώμικα» παιχνίδια της Morgan Stanley των ίδιων της των πελατών αποκαλύπτουν σιγά σιγά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ετοιμάζοντας τα μεγάλα πρόστιμα για τον τραπεζικό γίγαντα της Wall Street.
Ένα παράδειγμα ήταν το γεγονός του Μαρτίου του 20219.
Ένα κορυφαίο στέλεχος της Blackstone έστειλε email στον Pawan Passi της Morgan Stanley, ζητώντας βοήθεια για να ξεκινήσει να βγαίνει από ένα από τα πιο προσοδοφόρα στοιχήματα σε ακίνητα του επενδυτικού γίγαντα.
Μόλις ο Passi έλαβε το μήνυμα, κάλεσε ένα hedge fund, το οποίο πέρασε τις επόμενες δύο ώρες ποντάροντας στις μετοχές της Invitation Homes.
Αφού έκλεισαν οι αγορές των ΗΠΑ, η Morgan Stanley έδωσε στην Blackstone την προσφορά της για ένα πακέτο μετοχών και κέρδισε την εντολή.
Στη διαδικασία, το αίτημα της Blackstone για μυστικότητα αγνοήθηκε.
Η Morgan Stanley διέθεσε στο hedge fund περίπου 2,5 εκατομμύρια μετοχές της Invitation Homes, επιτρέποντας στην εταιρεία να αποκομίσει το στοίχημά της.
Η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη έβγαλε καθαρά 3,4 εκατομμύρια δολάρια από τη δουλειά εκείνου του απογεύματος.
Αυτά ήταν μεταξύ των ευρημάτων που αποκάλυψαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, οι οποίοι κατηγόρησαν τη Morgan Stanley ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη των πελατών της διαρρέοντας μη δημόσιες πληροφορίες και επέβαλε πρόστιμο 249 εκατομμυρίων δολαρίων για να τερματίσει την πολυετή έρευνα για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στη μονάδα περιουσιακών μετοχών της τράπεζας.
Ο Passi, ο οποίος διαχειριζόταν το γραφείο μετοχικού συνδικάτου των ΗΠΑ όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2021, αποκλείστηκε από τον κλάδο για ένα χρόνο από την SEC.

Οι «συμφωνίες»

Ενώ οι αρχές παρέλειψαν ονόματα στην περιγραφή των συναλλαγών που αποκάλυψαν, οι συμφωνίες αφορούν μερικούς από τους πιο αξιόλογους πελάτες του χρηματοοικονομικού κλάδου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Πέρα από την Blackstone, τον μεγαλύτερο διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, άλλες εταιρείες των οποίων οι συμφωνίες διέρρευσαν από τον Passi περιλαμβάνουν την Oaktree Capital Management, η οποία επέβλεπε 183 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, και την ευρωπαϊκή πρωτοπόρο στα ιδιωτικά κεφάλαια Cinven.
Η ταυτότητά τους αποκαλύπτεται στις αναλυτικές λεπτομέρειες που αναφέρουν οι ερευνητές — όπως το συγκεκριμένο μέγεθος ορισμένων προηγούμενων μετοχών ή οι συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν.
«Όλη αυτή η υπόθεση δείχνει την αποτυχία της κουλτούρας κινδύνου», είπε ο Moorad Choudhry, πρώην τραπεζίτης της NatWest Group που έγραψε το The Principles of Banking.
«Είναι περαιτέρω κακή συμπεριφορά ενός ανώτερου στελέχους σε μια τράπεζα.
Η λύση έγκειται στο είδος του ατόμου που θέλουν να διορίσουν οι μεγάλες τράπεζες σε θέσεις εκτελεστικών επιτροπών και κατά πόσον η υφιστάμενη κουλτούρα κινδύνου σημαίνει ότι πράγματι κάνουν αυτό που λένε ότι κάνουν».
Ο Hugh Fraser, εκπρόσωπος της Morgan Stanley στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στη δήλωση της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα που είπε ότι «ο πυρήνας αυτού του θέματος είναι η κακή συμπεριφορά δύο υπαλλήλων» που παραβίασαν τις πολιτικές και ότι η εταιρεία είναι «σίγουρη» για τους ενισχυμένους ελέγχους της.
Ο George Canellos, δικηγόρος του Passi, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν ικανοποιημένος που η κυβέρνηση δεν ακολούθησε ποινική υπόθεση εναντίον του πελάτη του.

Εύκολα λεφτά

Οι συναλλαγές πακέτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητες συναλλαγές, που συχνά περιλαμβάνουν αρκετό απόθεμα για να κινήσει την τιμή της αγοράς.
Οι τράπεζες ανταγωνίζονται για να χειριστούν τις πωλήσεις, μεταφέροντας τις μετοχές σε άλλους επενδυτές - όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου - για ένα κέρδος.
Στις περιπτώσεις που περιγράφονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Passi φέρεται να απέδωσε hedge funds που στοιχημάτισαν - ή «έκανε βραχυκύκλωμα» - μετοχές προτού πουληθούν μέσω πακέτων και αργότερα τις αγόρασε σε χαμηλότερη τιμή από τη Morgan Stanley, κλείνοντας σχεδόν βέβαια με κέρδη .
Η τράπεζα επωφελήθηκε επειδή αυτοί οι έτοιμοι αγοραστές μείωσαν κάθε κίνδυνο για τον ισολογισμό της.
Στην περίπτωση της Blackstone, δεν ήταν απλώς οποιαδήποτε επένδυση που ήθελε να πουλήσει.
Η εταιρεία είχε δημιουργήσει το Invitation Homes με έδρα το Ντάλας, ρίχνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε οικιστικά ακίνητα μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Απέκτησε σπίτια και αναδείχθηκε ως σημαντικός παίκτης στον τομέα των ενοικίων στις ΗΠΑ, αντέχοντας τον έντονο πολιτικό έλεγχο καθώς σημείωσε μεγάλα κέρδη από αυτό το στοίχημα.
Συζητήσεις με επενδυτές σχετικά με τις συναλλαγές πακέτων συχνά συμβαίνουν σε νομικές γκρίζες ζώνες.
Οι τραπεζίτες εξετάζουν τακτικά τους υποψήφιους αγοραστές σχετικά με το υποθετικό ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένες μετοχές.
Φροντίζουν να μην διαρρεύσουν συμφωνίες που είναι στην πραγματικότητα στα σκαριά — εκτός αν δεν το κάνουν.
Στα τέλη Απριλίου 2021, ένα στέλεχος της Oaktree επικοινώνησε με έναν υπάλληλο της Morgan Stanley σχετικά με την πιθανή πώληση ενός μεγάλου μεριδίου στην Star Bulk Carriers, μια ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Αθήνα, της οποίας το σύνθημα είναι «Δώσε μου ένα πλοίο και θα μετακινήσω τη Γη».
Ένας τραπεζίτης της Morgan Stanley προειδοποίησε τους συναδέλφους ότι το στέλεχος της Oaktree ήταν «ΠΟΛΥ επικεντρωμένο στην εμπιστευτικότητα» και το ίδιο το στέλεχος είπε στον Passi και σε άλλους ότι δεν ήθελε η αγορά να μάθει για τη συναλλαγή μέχρι να συμβεί, σύμφωνα με την SEC.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Passi είχε ειδοποιήσει τον ιδρυτή και τον επικεφαλής μιας επενδυτικής εταιρείας, ο οποίος άρχισε να στοιχηματίζει ενάντια στη μετοχή της Star Bulk, ανέφερε το πρακτορείο.
Μια εβδομάδα αργότερα, η Morgan Stanley αγόρασε 10,6 εκατομμύρια μετοχές από την Oaktree και πούλησε 2 εκατομμύρια από αυτές στην επενδυτική εταιρεία, αποφέροντας κέρδη 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Αποτροπή «διαρροής»

Η ομάδα του Passi συνεργάστηκε επίσης με τη Cinven στα μέσα του 2018 για να μειώσει το μερίδιό της στην Medpace Holdings, και το μοτίβο ήταν το ίδιο.
Εκείνον τον Ιούνιο, μετά από δωροδοκία του Passi, ένα hedge fund προχώρησε σε πιέσεις των μετοχών, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 89% όλων των συναλλαγών στη μετοχή εκείνη την ημέρα.
Η Morgan Stanley αγόρασε το πακέτο και διέθεσε μετοχές στο αμοιβαίο κεφάλαιο, δημιουργώντας σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ομάδα του Passi έθεσε τη Cinven σε μια άλλη πώληση.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με τη Morgan Stanley, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έκαναν οι τραπεζίτες, ήταν ότι οι πληροφορίες δεν θα έμπαιναν στην αγορά και θα προκαλούσαν πτώση της τιμής.
Ανέφεραν τη συμφωνία του Ιουνίου ως παράδειγμα.
Η Cinven συμφώνησε να προχωρήσει και ο Passi έλαβε ένα email σχετικά με αυτό ζητώντας εμπιστευτικότητα.
Λίγα λεπτά αργότερα, κάλεσε έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου hedge fund, ο οποίος πόνταρε εναντίον της Medpace σχεδόν αμέσως, ανέφερε η SEC.
Η τράπεζα αγόρασε με επιτυχία το πακέτο αργότερα εκείνο το απόγευμα, μεταφέροντας το 12% της μετοχής στο αμοιβαίο κεφάλαιο και εκκαθαρίζοντας περίπου 3,1 εκατομμύρια δολάρια από κέρδη.
Καθώς πλησίαζε το βράδυ, ο Passi έστειλε ένα email σε αρκετούς υπαλλήλους της Cinven.
«Χαίρομαι που μπορέσαμε να εκτελέσουμε αυτό το πακέτο για εσάς», έγραψε. «Ας ελπίσουμε ότι αισθανθήκατε ότι η Morgan Stanley ήταν καλή στο λόγο της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης