Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στο ευρωπαϊκό «ομοσπονδιακό πραξικόπημα» υπόσχεται η γαλλική ακροδεξιά

Τέλος στο ευρωπαϊκό «ομοσπονδιακό πραξικόπημα» υπόσχεται η γαλλική ακροδεξιά
O πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Bardella δείχνει ικανοποιημένος από τη μείωση του χάσματος ψήφου σε διάφορα κείμενα
Ο πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) Jordan Bardella υποσχέθηκε να συνεργαστεί με άλλες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας αποκλεισμού και ουσιαστικά να σκοτώσει το λεγόμενο «ομοσπονδιακό πραξικόπημα», όπως το αποκάλεσε, το οποίο προωθούν οι ευρωφίλοι.
Ο Bardella εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα του στην πρώτη θέση, και προσπάθησε να ψαρέψει ψήφους από τη γαλλική κεντροδεξιά, καθώς και να κατευνάσει τους φόβους για πιθανές εκλογικές απώλειες υπέρ του «Reconquête!», του άλλου ακροδεξιού κόμματος με επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου την ανιψιά της Marine Le Pen.
«Οι ευρωεκλογές εξελίσσονται πολύ περίπλοκα για την προεδρική πλειοψηφία», δήλωσε ο Bardella στον Τύπο τη Δευτέρα. Ο ίδιος είναι μάλιστα και ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός του για τις ευρωεκλογές.
Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις για το γαλλικό και άλλα ακροδεξιά κόμματα φαίνονται ελπιδοφόρες.
Στη Γαλλία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Rassemblement National του Μπαρντελά συγκεντρώνει λίγο πάνω από το 28% στις προθέσεις ψήφου, πολύ μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, την ομάδα της προεδρικής πλειοψηφίας του Macron Renaissance (Renew Europe) που συγκεντρώνει τώρα περίπου 18%.
Το Europe Elects, με βάση τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, κυκλοφόρησε νέα δημοσκόπηση στην οποία φαίνεται πως η ομάδα της ακροδεξιάς ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, πίσω από την κεντροδεξιά της ΕΕ και τους σοσιαλιστές.
Παρόλα αυτά, ενώ ο Bardella εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις εν λόγω δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους από την κεντροδεξιά ομάδα Les Républicains (ΕΛΚ), η οποία αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει ποσοστό μόλις11%.
Έχει ήδη καλέσει «τους ψηφοφόρους που βρίσκονται κοντά στους Les Républicains να έρθουν και να εργαστούν μαζί μας», τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν μια δυναμική, αλλά είναι φωτογραφίες σε μια δεδομένη στιγμή».
Ωστόσο, το Rassemblement National θα μπορούσε να χάσει ψήφους από το ακροδεξιό Reconquête του Ζεμούρ, κι αυτό γιατί το πρώην μέλος του Rassemblement National και ανιψιά της Marine Le Pen, η Marion Marechal Le Pen, είναι τώρα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, και σήμερα το κόμμα της σημειώνει ποσοστάα της τάξεως του 5-8% στην πρόθεση ψήφου.
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι υποψήφιοι του Reconquête! εισέρχονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα κάθονταν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Μια πλειοψηφία μπλοκαρίσματος της ΕΕ

Ο Bardella, βέβαια στην ομιλία του, υπενθύμισε τους δεσμούς μεταξύ της ID και του ECR, μέλη των οποίων εργάζονται χέρι-χέρι εδώ και αρκετά χρόνια.
«Έχουμε εντείνει τις επαφές μας με πιθανούς εταίρους», στους οποίους, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και το ισπανικό κόμμα VOX, είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συγχώνευση του ID και του ECR, ο Bardella δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, αν και είναι αυτονόητο ότι ο στόχος είναι να «δημιουργηθεί μια μειοψηφία αποκλεισμού» για να σπάσει ο σημερινός πλειοψηφικός συνασπισμός του ΕΛΚ, του Renew και τους Σοσιαλιστές (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, S&D).
Ήδη, ο Bardella δείχνει ικανοποιημένος από τη μείωση του χάσματος ψήφου σε διάφορα κείμενα, όπως η μεταρρύθμιση των συνθηκών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα δύο κείμενα αντανακλούν τη «συζήτηση μεταξύ δύο μεγάλων οραμάτων της κοινωνίας» που θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εκλογών – με το Rassemblement National και τους συμμάχους του να τάσσονται υπέρ μια μεγαλύτερης εθνικής κυριαρχίας και εκείνους που τάσσονται υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρώπης.
Πράγματι, «η αποκατάσταση της φωνής της Γαλλίας στην Ευρώπη σε μια εποχή που ετοιμάζεται ένα πραγματικό ομοσπονδιακό πραξικόπημα» θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, πρόσθεσε ο Bardella, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να δώσει μια «πολιτιστική μάχη».
Επίσης, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National περιέγραψε και τους βασικούς άξονες του ολοκληρωμένου προγράμματος του κόμματος, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 3 Μαρτίου.

Ευρωεκλογές: Το ενδιάμεσο στάδιο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Εκτός από τη μάχη κατά του φεντεραλισμού, το Rassemblement National θέλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της γεωργίας της ΕΕ, της διεύρυνσης της μετανάστευσης, της τεχνητής νοημοσύνης και των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Ωστόσο, για τον Bardella, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό σκαλοπάτι για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027.
«Το πολιτικό κόμμα που θα βγει πρώτο [στις εκλογές του 2024] θα είναι πιθανότατα αυτό που θα αναλάβει την αλλαγή [προεδρίας] μετά το 2027», δήλωσε.
Εξήγησε ότι οι ευρωεκλογές είναι «η τελευταία ευκαιρία να κυρωθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης και του Emmanuel Macron», όπως οι ενδιάμεσες εκλογές αμερικανικού τύπου.
Ωστόσο, η μονομαχία μεταξύ του Bardella και του Renaissance θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ιδίως καθώς ο Bardella δήλωσε ότι «επιθυμεί να συζητήσει» με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Gabriel Atal, στον οποίο ευχήθηκε ήδη «καλή τύχη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης