Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall μετά την ομιλία Waller (Fed) - Στο -0,37% o S&P 500, o Nasdaq -0,2%

Πτώση στη Wall μετά την ομιλία Waller (Fed) - Στο -0,37% o S&P 500, o Nasdaq -0,2%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Καθοδική πορεία τροχοδρόμησαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου μετά την ομιλία του αξιωματούχου της Federal Reserve, Christopher Waller.
Επιβαρυντικά επιδρά η πτώση στον δείκτη Empire της Fed, που αποτελεί αρνητικό σήμα για την οικονομία, αλλά και η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στο καταναλωτικό κλίμα.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,62% στις 37.361 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,37% στις 4.767 μον. και ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,2% στις 14.944 μον.
Capture_93.JPG
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, λίγο πάνω από το 4%.
Οι αποδόσεις των 2ετών και 30ετών κινήθηκαν επίσης προς υψηλότερα επίπεδα.
Αν μη τι άλλο, αυτές οι κινήσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών για τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων.
Στο μεταξύ, απορρίπτει τη μείωση επιτοκίων τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Christopher Waller.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, «Όταν ο καιρός θα είναι σωστός να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια, νομίζω ότι θα μπορούν και θα πρέπει να μειωθούν με μεθοδικό και προσεκτικό τρόπο» ανέφερε ο αξιωματούχος σε ομιλία του στο Brookings Institution.
Αν και στο παρελθόν η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια της με ταχύ ρυθμό και σε άλλες περιπτώσεις έχει πραγματοποιήσει μεγάλες μειώσεις, αυτό το έτος ο Waller δεν βλέπει «τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή να μειώσουμε τόσο δραματικά όσο στο παρελθόν».

Στα επιχειρηματικά, αρκετές μεγάλες τράπεζες δημοσίευσαν κέρδη τριμήνου.
Η Goldman Sachs παρουσίασε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα, ενώ η Morgan Stanley σημείωσε πτώση εσόδων το τέταρτο τρίμηνο.
Οι μετοχές της Goldman Sachs και της Morgan Stanley αρχικά σημείωσαν άνοδο κατά 0,68% και υποχώρησαν -3,73%, αντίστοιχα.

Στην οικονομία, κατρακύλησε τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε 29,2 μονάδες τον Ιανουάριο στο -43,7 όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή τράπεζα.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η αμερικανική οικονομία ήταν βυθισμένη στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -4. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες κατρακύλησε 38,1 μονάδες στο -49,4 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης για τις αποστολές υποχώρησε 24,9 μονάδες στο -31,3. Ο δείκτης για τις επιχειρηματικές συνθήκες στο μέλλον κέρδισε πάντως 7 μονάδες στο 18,8, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενισχύθηκαν 10 μονάδες στο 13,7.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Yπό πίεση διαπραγματεύτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί μετά τα σχόλια κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ για καθυστέρηση στις μειώσεις επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,30% στις 16.571 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,48% στις 7.558 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.398 με πτώση -0,18%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03% στις 30.337 μονάδες.
2_374.JPG
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι εύθραυστη στην Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιστάθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στις αρχές του έτους.
"Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μειώσεις, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός", δήλωσε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Joachim Nagel, γνωστό γεράκι.
"Θέλω να δω νέα δεδομένα. Θα περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα δούμε".
Ο πληθωρισμός των καταναλωτών της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας έξι μήνες συνεχών μειώσεων.
Επιπλέον, ο Robert Holzmann, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να "ποντάρουν" στο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, υπό το φως των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα που ανεβάζουν το κόστος της ναυτιλίας μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Στο 3,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τον Δεκέμβριο του 2023.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης